HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΝΕ ΠΑΣΟΚ Λευκάδας: Ο Ανδρέας και η Ελλάδα της χρεοκοπίας

ΝΕ ΠΑΣΟΚ Λευκάδας: Ο Ανδρέας και η Ελλάδα της χρεοκοπίας

Από το γραφείο τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την συμπλήρωση 22 χρόνων από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου (23 Ιουνίου 1996), εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Ο Ανδρέας και η Ελλάδα της χρεοκοπίας+

Το Σάββατο 23 Ιουνίου συμπληρώνονται 22 χρόνια από το θάνατο του Ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου. Το όραμα και οι στρατηγικοί μας στόχοι όμως, παραμένουν ζωντανοί, επίκαιροι και απαιτούν τη δικαίωση τους. Απαιτούν την δικαίωση και την εκπλήρωσή τους, μέσα από ανοικτές, ελεύθερες και δημοκρατικές διαδικασίες, μέσα από διαδικασίες πειθούς και αλήθειας.

Ο Οκτώβριος του 2009, δεν ήταν η πρώτη φορά που Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας. Αντίστοιχη περίπτωση υπήρξε ο Οκτώβριος του 1993, περίοδος που ακολούθησε την εγκληματική για την οικονομία και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι χαρακτηριστικό πως το δημόσιο χρέος της χώρας από το 55.9% ως ποσοστό του Α.Ε.Π. που παρέδωσε η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 1989, είχε φτάσει το 1993 επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη, στο 99.4%. Η υπέρβαση του ελλείμματος του προϋπολογισμού κόντευε τότε να ξεπεράσει το 1 τρις δραχμές, με τις άμεσες υποχρεώσεις για το τελευταίο τρίμηνο του ’93 να κινούνται κοντά στα 2,5 τρις, την ώρα που τα διαθέσιμα έσοδα δεν ξεπερνούσαν τα 450 δις δραχμές.

Την τραγική αυτή κατάσταση, η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου κατάφερε τελικά να την ξεπεράσει, χάρις την ακούραστη δουλειά των αρμόδιων Υπουργών και των στελεχών της Κυβέρνησης, με αποτέλεσμα μια πολύ επικίνδυνη για την οικονομία περίοδος της χώρας να υπερσκελιστεί, χωρίς καν να γίνει αισθητό το πρόβλημα στις αγορές και χωρίς να διαταραχθεί η οικονομική ζωή του τόπου.

Σε εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο στις 2/12/1993 ο Ανδρέας Παπανδρέου, εκτός από το να περιγράψει την κατάσταση στην οποία είχε βρεθεί η χώρα, ανέπτυξε συνοπτικά τις αιτίες οι οποίες γέννησαν το πρόβλημα και έδωσε τις βασικές κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσει μια κυβέρνηση, για να βγει η χώρα οριστικά από το οικονομικό αδιέξοδο:

Η σπατάλη και η διαπλοκή της πολιτικής ηγεσίας με συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα είχαν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθαρά για δημαγωγικούς λόγους, οι δαπάνες του προϋπολογισμού διογκώθηκαν πέρα από κάθε μέτρο.

Οι κρατικοί θεσμοί ουδέποτε παρακολούθησαν την οικονομική μεταμόρφωση της χώρας. Όταν η Ελληνική οικονομία προχωρούσε με σημαντικούς ρυθμούς αύξησης του εθνικού προϊόντος, το φορολογικό σύστημα της χώρας, δεν προσαρμόστηκε στις γρήγορες κοινωνικές ανακατατάξεις. Φοροαπαλλαγές που δόθηκαν χάριν της οικονομικής επέκτασης, ουδέποτε καταργήθηκαν όταν οι στόχοι του εκάστοτε κλάδου επιτεύχθησαν.

Κοινωνικά στρώματα τα οποία ευνοήθηκαν σημαντικά από την οικονομική επέκταση, ουδέποτε εντάχθηκαν ομαλά στο σώμα των φορολογουμένων, κατά τρόπο ανάλογο με τα εισοδήματά τους.

Οι διοικητικές υπηρεσίες του Κράτους, πέρα από το να απορροφούν παθητικά ένα μέρος των εργαζομένων που διαφορετικά θα έμεναν άνεργοι, ουδέποτε κατόρθωσαν να ανταποκριθούν με επάρκεια στις σύγχρονες αναπτυξιακές ανάγκες της κοινωνίας.

Ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαχθεί μια οικονομία από το βάρος του Δημοσίου Χρέους, είναι η ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη. Με τα μεγαλύτερα έσοδα που θα έχει στο Κράτος, θα ελαφρύνουν σημαντικά οι υποχρεώσεις για την τρέχουσα εξυπηρέτηση των δανείων του Δημοσίου.

Η αξιοποίηση στο έπακρο της οικονομικής αλληλεγγύης που η Κοινότητα θέτει στη διάθεσή μας, είναι πρώτιστο καθήκον. Τα υπόλοιπα είναι δουλειά των εργαζομένων και των επιχειρηματιών. Αυτοί είναι που κατά κύριο λόγο μπορούν να κερδίσουν τη μάχη της παραγωγικότητας και να ανοίξουν το δρόμο για τη λύση όλων των άλλων προβλημάτων.

Η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησαν, κατάφεραν να συγκρατήσουν το έλλειμμα, συνδυάζοντας μια αναπτυξιακή διαδικασία, με ένα πνεύμα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 2004, βρήκε το χρέος στο 98.6%, ποσοστό που το καθιστούσε διαχειρίσιμο, μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικής επέκτασης. Δυστυχώς όμως, η κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας την πενταετία 2004 – 2009 που ακολούθησε, εκτόξευσε εκ’ νέου το χρέος στο 129,7% του Α.Ε.Π., με αποτέλεσμα, μέσα σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης, η χώρα τελικά να χρεοκοπήσει.
Σήμερα, 10 περίπου χρόνια μετά την χρεοκοπία της χώρας, οι αιτίες που γέννησαν το πρόβλημα, όπως τις περιέγραψε ο Ανδρέας Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο το 1993, φαίνεται να παραμένουν οι ίδιες.

Θα ήταν όμως υπερβολικά εύκολο να αποδώσουμε την χρεοκοπία της χώρας, αποκλειστικά στη στάση των εκάστοτε Κυβερνήσεων, χωρίς ο καθένας από μας να μην κάνει μια ελάχιστη αυτοκριτική για τον τρόπο που πορεύτηκε και λειτούργησε, όλα αυτά τα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Είναι πλέον παραπάνω από σαφές, πως μια απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, δεν είναι αρκετή για να αρχίσει αυτόματα να λύνεται το οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Η αλλαγή της κυβερνητικής συμπεριφοράς είναι οπωσδήποτε απαραίτητη, αλλά δυστυχώς δεν φτάνει.

Η αλλαγή συμπεριφοράς ολόκληρης της κοινωνίας είναι οπωσδήποτε αναγκαία. Οφείλουμε Κρατικοί, Κυβερνητικοί, Κοινωνικοί Φορείς, όλοι μαζί, Κυβέρνηση, Λαός, Συνδικάτα, Επιχειρήσεις, Επιμελητήρια, Πανεπιστήμια, παντού όπου ζουν και εργάζονται Έλληνες, να στραφούμε αποφασιστικά στην αναπτυξιακή προσπάθεια. Να ανεβάσουμε, κατά τρόπο διαφανή και σταθερό, το οικονομικό αποτέλεσμα της χώρας.

Σήμερα, 10 περίπου χρόνια μετά την χρεοκοπία της χώρας, είναι επίσης περισσότερο από ποτέ κατανοητό ότι:
Οικονομική υποβάθμιση της χώρας, σημαίνει ταυτόχρονα και εθνική υποβάθμιση. Ο αγώνας για την κατοχύρωση της Εθνικής Ανεξαρτησίας, περνά μέσα από την αποδέσμευση της χώρας από μηχανισμούς οικονομικής εξάρτησης.

Το ξεπέρασμα των μνημονίων απαιτεί την αυτοδύναμη πορεία της χώρας, σε μια διαφορετική Ευρώπη, μια Ευρώπη ουμανιστικών αξιών και ευαισθησιών, κοινωνικών στρατηγικών που στηρίζονται στην ελευθερία, το διάλογο, στις ευρύτατες συναινέσεις και την οικονομική αλληλεγγύη των λαών.

Ο αγώνας για τη Λαϊκή Κυριαρχία σηματοδοτεί τη δυνατότητα, όχι μόνο της ελεύθερης έκφρασης των πολιτών, αλλά και της άμεσης σχέσης των επιθυμιών του λαού με τις πρακτικές της εκάστοτε εξουσίας.

Η ανατροπής του φαύλου, πελατειακού, αναποτελεσματικού και εξαρτημένου πολιτικού κατεστημένου, είναι βασικό προαπαιτούμενο για μια υγιή και σταθερή οικονομική ανάπτυξη.

Ο αγώνας για την Κοινωνική Δικαιοσύνη συμβαδίζει με τη μάχη για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, με την κατοχύρωση της απάλειψης των εξαιρέσεων για τους «ημετέρους», τους «έχοντες», τους «κραταιούς», που εκμεταλλεύτηκαν στο μέγιστο βαθμό την εξαρτημένη σχέση που είχε μαζί τους το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού μας προσωπικού.

Ταχθήκαμε να υπηρετούμε το λαό και τα συμφέροντά του και όχι τις προσωπικές επιδιώξεις του κάθε παράγοντα της πολιτικής μας σκηνής.

Η αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να ανιχνευτεί μέσα από την αναγέννηση της ίδιας της κοινωνίας στη σκέψη, τις ιδέες, την νοοτροπία.

Η εξουσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός ενός Σοσιαλιστικού Κινήματος, παρά μόνο όταν μπορεί με την πολιτική του, να υλοποιήσει τους στόχους του.

Η επανασύνδεση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με τις λαϊκές δυνάμεις που διαχρονικά το στήριξαν, δεν είναι απλά πλέον ένα ζήτημα κομματικής στρατηγικής, είναι πολιτική προτεραιότητα, για να βγει οριστικά η χώρα από το πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.

ΝΕ ΠΑΣΟΚ Λευκάδας, 18/06/2018.

Προηγουμενο αρθρο
24 συλλήψεις στη Λευκάδα στα πλαίσια προληπτικών Αστυνομικών ελέγχων
Επομενο αρθρο
Νίκη Λευκάδας: Δεύτερη ξένη η Whitney Knight

14 Σχόλια

  1. Ηλιας
    18 Ιουνίου 2018 at 21:33 — Απάντηση

    Μηπως,Μιχαλη μου,περασες κι εσυ καλα επι ΠΑΣΟΚ αλλα επειδη δεν εισαι ΠΑΣΟΚ,σε βολευει να τα λες ολ αυτα??
    Λεω…μηπως

    • ΜΙΧΑΛΗΣ
      18 Ιουνίου 2018 at 23:47 — Απάντηση

      Άρες μάρες κουκουνάρες!!! Τι σημασία έχει ποιος πέρασε καλά και ποιος όχι. Σημασία έχει ότι το ΠΑΣΟΚ (μαζί με την ΝΔ) καταχρέωσε την χώρα, κατασπατάλησε 3 κοινοτικά πλαίσια στήριξης χωρίς να εκσυγχρονίσει την χώρα, έφτιαξε μαζί με την ΝΔ ένα σιχαμερό πελατειακό κράτος, δημιούργησε μια αντιπαραγωγική οικονομία που για να παράξει 1 ευρώ προστιθέμενης αξίας έπρεπε να δαπανήσει 2,5 ευρώ,…. και πολλά άλλα!!! Από που να αρχίσει και που να τελειώσει κανείς. Ο κατάλογος ατελείωτος!!!

      ΥΓ. Έχει και το θράσος τα όρια του άνθρωπε μου!!! Ήμαρτον!!!

      • ΑΓΓΕΛΟΣ
        19 Ιουνίου 2018 at 12:39 — Απάντηση

        …Συμφωνώ ως προς το “για να παράξει 1 ευρώ προστιθέμενης αξίας έπρεπε να δαπανήσει 2,5 ευρώ”. Αλλά επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για να παράξεις 1 ευρώ προστιθέμενης αξίας ΠΡΕΠΕΙ να δαπανήσεις 5 ευρώ!! Άρα???

        • ΜΙΧΑΛΗΣ
          19 Ιουνίου 2018 at 14:52 — Απάντηση

          Γράφεις: “…Συμφωνώ ως προς το «για να παράξει 1 ευρώ προστιθέμενης αξίας έπρεπε να δαπανήσει 2,5 ευρώ».
          Δηλαδή στα άλλα διαφωνείς; Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ που παρέλαβε το δημόσιο χρέος 30% του ΑΕΠ και το παρέδωσε 180% του ΑΕΠ στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ευθύνεται;;; Για το πελατειακό κράτος το ΠΑΣΟΚ δεν ευθύνεται;;; Χα, Χα, Χα είσαι για γέλια άνθρωπε μου!!!
          Επίσης γράφεις: “.. επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για να παράξεις 1 ευρώ προστιθέμενης αξίας ΠΡΕΠΕΙ να δαπανήσεις 5 ευρώ!!..”

          Παρλαπίπες που δεν προκύπτουν από πουθενά. Είσαι τόσο τυφλωμένος πολιτικά εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ που γράφεις ανόητα “ευφυολογήματα”!!!

  2. ΜΙΧΑΛΗΣ
    18 Ιουνίου 2018 at 20:53 — Απάντηση

    Δεν καταλάβατε καλά παλληκάρια του ΠΑΣΟΚ… Για την χρεωκοπία της Ελλάδας κύριος υπεύθυνος είναι το ΠΑΣΟΚ και σε μικρότερο ποσοστό η ΝΔ!!!! Αυτοκριτική λοιπόν και χαμηλοί τόνοι γιατί η κοινωνία είναι ΕΞΟΡΓΙΣΜΕΝΗ με το σινάφι σας (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ). Έχει και το θράσος τα όρια του!!!

    • αλλέγρος
      18 Ιουνίου 2018 at 22:29 — Απάντηση

      Πες του τα Μιχάλη! Ναι η κοινωνία είναι εξοργισμένη με το “παλιό σινάφι” και ενθουσιασμένη με το “καινούργιο” που θα μας αυξήσει και τις συντάξεις!! Δεν ξέρεις με τι ενθουσισμό περιμένουμε το Γενάρη να δούμε την αύξηση στα βιβλιάρομα μας, το χιλιάρικο δηλαδή που ο καλός Κατρούγκαλος θα το “αυξήσει” σε 800σάρι, 700σάρι και πάμε. (Στη Μοντέρνα Αριθμητική του “Καινούργιου Συναφιού” η αύξηση πάει ανάποδα!!! Από το περισσότερο στο λιγότερο! Καινούργιο, παιδί με τα όλα του σου λέω!!!)

      • ΜΙΧΑΛΗΣ
        19 Ιουνίου 2018 at 18:05 — Απάντηση

        Ενθουσιασμένη με το καινούργιο σινάφι μπορεί να μην είναι αλλά αηδιασμένοι από το σινάφι ΠΑΣΟΚ-ΝΔ σίγουρα!!! Όσο για τις συντάξεις καλύτερα να κάνει τουμπεκί ψιλοκομμένο το άθλιο πολιτικό σύστημα (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) που έδινε συντάξεις σωρηδόν σε ανθρώπους που δεν το άξιζαν και πετσόκοψε τις συντάξεις πάνω από 50%. Έχει και το θράσος τα όρια του αλλέγρο δεν νομίζεις;;;

        • αλλέγρος
          21 Ιουνίου 2018 at 08:45 — Απάντηση

          Κατάλαβα και πολύ καλά μάλιστα! Εσύ κατάλαβες? Μου λες ντροπαλά, ντροπαλά το εξής “Καλά κάνει και σας κόβει τις συντάξεις το καινούργιο συνάφι, γιατί το παλιό συνάφι έδινε πολλά και σε πολλούς”!!! Καλά, άνθρωπέ μου, τόσο σαλτάρατε εκεί στο τσούρμο τώρα που βουλιάζετε ώστε δεν μπορείτε να φκιάσετε ούτε μια λογική πρόταση? Συνέχισε με τον ίδιο ζήλο! Γουστάρω κάργα το ιδεολογικό στρηπ τηζ !!!

          • ΜΙΧΑΛΗΣ
            21 Ιουνίου 2018 at 10:46

            Ρε άνθρωπε μου (αλλέγρος) το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ παρέδωσαν μια χώρα καταχρεωμένη και με εκχωρημένη εθνική κυριαρχία στους δανειστές (τόσο καθίκια είναι) και εσένα σου φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ;;;; Και έχεις και το απύθμενο θράσος από πάνω να μιλάς για ιδεολογικό striptease; Τόσο θράσος πια;;;

    • ΖΑΠΑΤΑΣ
      21 Ιουνίου 2018 at 11:14 — Απάντηση

      Υπογράφω κι εγώ! Ναι το ΠΑΣΟΚ είναι υπεύθυνο! Ο Κουρουπλής, η Τζάκρη, ο Μπόλαρης, η Σακοράφα, ο Μιχελογιανάκης, ο Κοτσακάς (και όλα τα ορφανά του Άκη), ο Παραστατίδης, ο Μπγιάλας, ουφ κουράστηκα…δεν μπορώ να τους μετρήσω όλους!

      • ΜΙΧΑΛΗΣ
        21 Ιουνίου 2018 at 14:34 — Απάντηση

        Χα,χα,χα,…!!! Ο απόλυτος παραλογισμός!! Το ΠΑΣΟΚ ήταν μόνο όσοι πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα οι “διεφθαρμένοι”. Οι άλλοι, δηλ το 5% που έμεινε, είναι το “υγιές” ΠΑΣΟΚ το οποίο όμως όταν ήταν στην εξουσία και έτρωγε το καταπέτασμα με τους “διεφθαρμένους” δεν είχε κανένα πρόβλημα και τότε το ΠΑΣΟΚ ήταν “εδώ, ενωμένο, δυνατό” (στη μάσα) !!! Ε ρε γλέντια με τους πικραμένους “υγιείς” Πασόκους που έχουν λαλήσει από την απώλεια της εξουσίας!!!!

        • ΖΑΠΑΤΑΣ
          21 Ιουνίου 2018 at 19:10 — Απάντηση

          Εδώ απάντησε! Οι Πασοκοι που βρήκαν στασίδι στο ΣΥΡΙΖΑ τι είναι? Αδιάφθοροι ή διεφθαρμένοι? Ναι ή ου? ¨Η μπήκαν στη κολυμπήθρα της Νέας (ΣΥΡΙΖΟ)Μάσας και εξαγνίστηκαν? Και πρόσεχε μη μας σερβίρεις σανό…αυτό το φαϊ το γουστάρετε στο δικό σου σπίτι!

          • ΜΙΧΑΛΗΣ
            22 Ιουνίου 2018 at 01:00

            Διεφθαρμένοι μέχρι το μεδούλι ρε βλάκα. Για το “υγιές” και “αδιάφθορο” ΠΑΣΟΚ πες μας να γελάσουμε. Για τους “αδιάφθορους” Σημίτη, Βενιζέλο, Γιωργάκη και πολλούς άλλους πες μας να ξεραθούμε στα γέλια!!! Βρήκατε τώρα την καραμέλα: όποιος πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ είναι το “διεφθαρμένο” ΠΑΣΟΚ και αυτό που έμεινε (το 5%) είναι το “υγιές” και αδιάφθορο!!! Είστε τόσο βλάκες που δεν καταλαβαίνετε πόσο γελοιοποιείστε όταν μόνοι σας παραδέχεστε ότι μόνο το 5% από το 40% του ΠΑΣΟΚ ήταν υγιές και το υπόλοιπο που μετακόμισε στον ΣΥΡΙΖΑ “διεφθαρμένο”!!! Όταν τρώγατε το καταπέτασμα και το αγλέουρα δεν τους είχατε καταλάβει τους “διεφθαρμένους”!!! Τότε το ΠΑΣΟΚ ήταν “εδώ, ενωμένο δυνατό”!!! Είστε για γέλια ρε και δυστυχώς δεν το καταλαβαίνετε!!! Έχετε παραλογίσει από την απώλεια της εξουσίας ΠΑΣΟΚΟΛΑΜΟΓΙΑ ΤΟΥ 5%!!!

  3. Kostas
    18 Ιουνίου 2018 at 18:47 — Απάντηση

    Παιδιά καλο το παραμύθι και ίσος αν βάζατε και κανένα δράκο να το λέγαμε και στα παιδιά μας. Mε τον Ανδρέα όμως… Το ξέρετε ότι ο πλέον παγκόσμιος ορος για την καταστροφή ενός κόμματος η ας πούμε για τον μηδενισμό του λέγεται “πασοκιφικατιον”? https://en.wikipedia.org/wiki/Pasokification

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.