HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΝικιάνα Λευκάδας: Φιλόξενη και γραφική

Νικιάνα Λευκάδας: Φιλόξενη και γραφική

Στην ανατολική πλευρά της Λευκάδας, στο μέσον περίπου της διαδρομής από την πρωτεύουσα προς το Νυδρί, απλώνεται η Νικιάνα, γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός με σημαντική τουριστική κίνηση και λιμανάκι, όπου δένουν αλιευτικά και εκδρομικά σκάφη. Πάνω από τη Νικιάνα ορθώνεται ο επιβλητικός ορεινός όγκος του Σκάρου (των Σκάρων) με τα υπεραιωνόβια δέντρα, μια από τις ωραιότερες περιοχές της Λευκάδας. Εκεί βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η μονή και το ασκητήριο των Αγίων Πατέρων, η μονή του Αγίου Γεωργίου, κοντά στον οικισμό Κολλυβάτα, και ο οικισμός Αλέξανδρος, με πετρόχτιστα σπίτια, κοντά σε γραφικό οροπέδιο.

Η Νικιάνα βρίσκεται ακριβώς μεταξύ Λυγιάς και Νυδρίου. Απέχει από την πόλη της Λευκάδας 9 χλμ. Είναι ένα ψαροχώρι κτισμένο μέσα στο πράσινο, με θέα τα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας. Είναι ένα νέο σχετικά χωριό της Λευκάδας όπως και αρκετά σχεδόν παραθαλάσσια χωριά της. Πριν εγκατασταθούν στη Νικιάνα οι πρώτοι κάτοικοί της ζούσαν στα ορεινά χωριά Αλέξανδρος και Κολυβάτα που βρίσκονται στην κορυφή του βουνού των Σκάρων. Τη Νικιάνα την προτιμούν πολλοί ιδιοκτήτες σκαφών επειδή διαθέτει γραφικό και απάνεμο λιμάνι με χώρο καθέλκυσης σκαφών. Οι μικρές όμορφες παραλίες της Νικιάνας με το γαλάζιο χρώμα δημιουργούν μια όμορφη αντίθεση με την κατάφυτη φύση της. Στη Νικιάνα μπορεί κανείς να βρει πολλά καταλύματα όπως ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, studios και παραδοσιακές ψαροταβέρνες.

Κοντινές αξιοθέατες περιοχές

Για όσους αρέσει η πεζοπορία στη φύση, η Νικιάνα απέχει μόλις 5 χλμ από τον Αλέξανδρο, που είναι ορεινό χωριό μέσα σε πυκνή βλάστηση. Ο Αλέξανδρος και τα Καλυβάτα είναι παραδοσιακά χωριά με αναπαλαιωμένα σπίτια, που θυμίζουν τη ζωή στη Λευκάδα κάποιες δεκαετίες πριν. Γι’ αυτό αξίζει να τα επισκεφτείτε. Σ’ ένα πλάτωμα με θέα προς τα βορειοδυτικά του νησιού στην περιοχή του Αλεξάνδρου, βρίσκεται η Μονή του Αγίου Γεωργίου που χτίστηκε το 1611. Το μοναστήρι άκμαζε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Έχει σημαντικές αγιογραφίες και το τέμπλο του ναού είναι αντίγραφο του τέμπλου του ναού του Αγίου Μηνά, που βρίσκεται στην πόλη της Λευκάδας. Εντυπωσιακό είναι και το Ασκητήριο των Αγίων Πατέρων που βρίσκεται μέσα σε μια σπηλιά 5 χλμ από τη Νικιάνα, στην καρδιά του βουνού των Σκάρων. Πρόκειται για το παλαιότερο χριστιανικό μνημείο της Λευκάδας. Η παράδοση αναφέρει, ότι εδώ μόνασαν οι τρεις Άγιοι Πατέρες μετά την Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας διδάσκοντας το Ευαγγέλιο ως το τέλος της ζωής τους.

Στη Νικιάνα υπάρχει η οργανωμένη παραλία στου Καββαδά, η πιο δημοφιλής όμως του χωριού είναι η παραλία Λιμνί με ψηλή άμμο και αβαθή νερά, κατάλληλη για οικογένειες. Εντυπωσιακή είναι και η παραλία Μαυρογιάννης με το χαρακτηριστικό βράχο του Μαυρογιάννη στη μέση της θάλασσας. Η πρώτη παραλία που θα βρείτε στην περιοχή της Νικιάνας είναι ο Επίσκοπος και ακολουθούν αρκετές άλλες σε όλο το υπέροχο τοπίο, που έχει διαμορφώσει στην ανατολική Λευκάδα. Βαρκά, Κασσάνδρα, Κοντριά, όλες οι παραλίες στην Νικιάνα αξίζουν την επίσκεψη σας. Με το καλό φαγητό που μπορείτε να βρείτε στην περιοχή μπορείτε να έχετε έναν επιτυχημένο συνδυασμό στις διακοπές σας.

Μην ξεχάσεις να επισκεφτείς

Την εκκλησία της Παναγιάς, με ξυλόγλυπτο τέμπλο και παλαιές εικόνες
Τη μονή των Αγίων Πατέρων, 3,5 χλμ. Δ, κάτω από τη μονή θα δείτε το ασκητήριο των Αγίων Πατέρων
Τη μονή του Αγίου Γεωργίου, 17ου αι., κοντά στον οικισμό Κολλυβάτα
Τον οικισμό «Αλέξανδρος», 6,5 χλμ ΝΔ, με πετρόχτιστα σπίτια, κοντά σε γραφικό οροπέδιο
Τη θέση «Κιάφα» κοντά στον Αλέξανδρο

Πηγή: www.maxmag.gr

Προηγουμενο αρθρο
Η Νέα Γενιά Κανταδόρων της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας ταξιδεύει στο Ιόνιο
Επομενο αρθρο
Στον Πόρο Λευκάδας κάποτε

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.