HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΝικολή Λευκάδας: Τα πρόσωπα μέσα από το φακό του Fritz Berger

Νικολή Λευκάδας: Τα πρόσωπα μέσα από το φακό του Fritz Berger

Ο Fritz Berger (Φριτς Μπέργκερ) έζησε στη Λευκάδα -κυρίως στο Νικολή- από το 1962 έως το 1972 με τη σύζυγό του Ντόρα και τα τρία τους παιδιά και εργάστηκε ως εθελοντής αναπτυξιακής βοήθειας.

Στις αρχές της δεκαετίας του ‘60 επειδή το Κομηλιό, τα Χορτάτα, ο Άγιος Πέτρος και οι οικισμοί Μανάση, Άγιος Βασίλειος και Νικολη ήταν από τα φτωχότερα χωριά της Ελλάδας, η Ελβετική χριστιανική Κίνηση για την ειρήνη έστειλε εθελοντές να βοηθήσουν τους κατοίκους.

Αποτελούνταν από ομάδες που περιλάμβαναν νοσηλεύτριες, δασκάλες, γεωργούς και οικοδόμους από την Ελβετία, την Ολλανδία και τη Γερμανία. Συμβίωσαν δημιουργικά με τους κατοίκους στους οποίους έχει μείνει αξέχαστη η προσφορά τους.

Ο Fritz Berger, ο Ρίκος, όπως τον αποκαλούν μέχρι σήμερα ακόμα οι ντόπιοι, ήρθε από τους πρώτους στο νησί και έφυγε τελευταίος, το 1972. Μέσα από το φωτογραφικό του φακό κράτησε ζωντανές τις αναμνήσεις του νησιού μας για εκείνα τα «ασπρόμαυρα» χρόνια».

«Στιγμές χαμηλότονες, απλές που κυλούν ανάμεσα στην γη και στους ανθρώπους. το χαμόγελο της σποράς, τον κόπο του θερισμού, τη ραστώνη του μεσημεριού, τη χαρά της συντροφικότητας, το βάρος του κόπου. Πρόσωπα χαραγμένα βαθιά σαν τα βουνά ολόγυρα, μάτια σιωπηλά, μοναχικά, αυτάρκη σ’ ένα σύμπαν ζωής που ο Fritz Berger δεν το προσπερνά.»*

Διαβάστε περισσότερα για τον Fritz Berger [ΕΔΩ]

Η Σπυριδούλα οργώνει στο Νικολή (1969)
Η Σπυριδούλα οργώνει στο Νικολή (1969)
2
Ο Στέλιος από το Νικολή (1962)
3
Ο Δημήτρης από το Νικολή (1996)
4
Νικολή, η Μαρία ετοιμάζει τυρί (1988)
5
Νικολή, Ο συγγραφέας Fritz Berger με τον Παναγιώτη, (2004)
6
Κορίτσια από το Νικολή φυτεύουν δέντρα (1971)
7
Διάλειμμα για φαγητό κάτω από την αμυγδαλιά, κοντά στο Νικολή (1964)
8
Παράδοση λιόδεντρων από την C.D.F. Νικολή (1968)
9
Νερό από την πηγή στο Νικολή (1969)
10
Συγκομιδή ελιών στο Νικολή (1963)
11
Σκάλισμα αρτοσφραγίδας, Νικολή (1967)

* Λίντα Παπαγαλάνη

Οι φωτογραφίες περιλαμβάνονται στα βιβλία: 1) Fritz Berger «Λευκάδα Άνθρωποι και Τοπία». 2) «Λευκάδα ένα ταξίδι στο χρόνο». Και τα δυο έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις fagotto books.

Προηγουμενο αρθρο
Ακρωτηριασμένη «Αριστερά»;
Επομενο αρθρο
Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου – Aerial Video

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.