HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΝόμπελ Ειρήνης 2019: Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Αμπίι Αχμέντ ο μεγάλος νικητής

Νόμπελ Ειρήνης 2019: Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Αμπίι Αχμέντ ο μεγάλος νικητής

Το Νόμπελ Ειρήνης για το 2019 απονέμεται στον Αιθίοπα πρωθυπουργό Αμπίι Αχμέντ.

Επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις ορισμένων bookmakers και ειδικών -όχι όμως των περισσότερων, που χαρακτήριζαν φαβορί τη 16χρονη Σουηδή ακτιβίστρια κατά της κλιματικής αλλαγής, Γκρέτα Τούνμπεργκ- η επιτροπή Νόμπελ στο Όσλο απένειμε το βραβείο στον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας για την ειρηνευτική συμφωνία που υπέγραψε με τη γειτονική Ερυθραία κρίνοντας ότι ο 43χρονος Αφρικανός πολιτικός είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης.

Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος της επιτροπής «στόχος μας είναι να αναγνωρίσουμε όλους όσοι εργάζονται για την ειρήνη και τη συμφιλίωση ανάμεσα στην Αιθιοπία και τα άλλα κράτη της Βόρειας Αφρικής. Η επιτροπή ελπίζει ότι η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης για το 2019 θα ενισχύσει τις προσπάθειες του πρωθυπουργού της Αιθιοπίας για ειρήνη και συμφιλίωση». Η Αιθιοπία και η Ερυθραία, μακρόχρονοι εχθροί που ενεπλάκησαν σε συνοριακό πόλεμο το 1998-2000 αποκατέστησαν τις σχέσεις τους τον Ιούλιο του 2018 έπειτα από χρόνια εχθρότητας. Το Νόμπελ Ειρήνης έχει απονεμηθεί πολλές φορές στο παρελθόν σε ηγέτες που συνδέονται με τον τερματισμό συρράξεων, η τελευταία ήταν πριν από τρία χρόνια όταν τιμήθηκε ο πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος επειδή συνέβαλε στον τερματισμό του μακροχρόνιου εμφυλίου στη χώρα του.

Ποιος είναι ο νέος νικητής του Νόμπελ Ειρήνης

O Αμπίι Αχμέντ πρόλαβε στον ενάμιση χρόνο από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του πέρα από τον τερματισμό της εμπόλεμης κατάστασης με τη γειτονική Ερυθραία, να υλοποιήσει τολμηρές, ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, αίροντας την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα και την απαγόρευση λειτουργίας αντιπολιτευόμενων κομμάτων, ανοίγοντας την οικονομία σε ιδιώτες επενδυτές, επαναφέροντας σε λειτουργία λογοκριμένους ιστότοπους και απελευθερώνοντας χιλιάδες πολιτικούς κρατουμένους. Ο 43χρονος Αχμέντ κατάφερε έτσι να αναδείξει τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής σε φάρο ελπίδας σε μια εποχή που η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα δέχονται σφοδρά πλήγματα.

Ο Αμπίι γεννήθηκε το 1976 στην περιοχή Τζίμα της νότιας Αιθιοπίας από μουσουλμάνο πατέρα -μέλος της φυλής των Ορόμο, της πολυπληθέστερης της χώρας – και χριστιανή μητέρα της φυλής Αμχάρα. Έχει πάρει αρκετά πτυχία, ενώ έχει κάνει διδακτορική διατριβή για θέματα ειρήνης και ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο της Αντίς Αμπέμπα και μεταπτυχιακό σε θέματα άσκησης πολιτικής από το Πανεπιστήμιο Greenwich του Λονδίνου. Το 1995 υπηρέτησε ως κυανόκρανος στη Ρουάντα. Στη διάρκεια της συνοριακής διαμάχης με την Ερυθραία (1998-2000) ηγήθηκε μιας ομάδας ανιχνευτών σε περιοχές που ήλεγχαν οι αντίπαλες δυνάμεις. Μπήκε στην πολιτική το 2010, διετέλεσε μεταξύ άλλων υπουργός Επιστημών και Τεχνολογίας και σήμερα είναι ο νεότερης επικεφαλής κυβέρνησης στη Μαύρη Ήπειρο.

Ο Αμπίι Αχμέντ είναι ο 24ος Αφρικανός που τιμάται με Νόμπελ. Πέρυσι το βραβείο είχε απονεμηθεί στον γυναικολόγο από το Κονγκό, Ντένις Μουκουένγκε για τους αγώνες του κατά της σεξουαλικής βίας μαζί με την Κούρδισσα Γιαζίντι πρώην σκλάβα του σεξ, Νάντια Μουράντ. Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο εννέα εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 900.000 δολάρια), θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.

Πηγή: iefimerida.gr

Προηγουμενο αρθρο
Ακαδημία Ποδοσφαίρου από τον ΠΕΑΣ Κατούνας
Επομενο αρθρο
Πρώτη φορά αποτέφρωση νεκρών στην Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.