HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ«Ξερολιθιές – ένα στοιχείο του τοπίου που ξεχωρίζει»

«Ξερολιθιές – ένα στοιχείο του τοπίου που ξεχωρίζει»

ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ του ΜΕΛΑΝΥΔΡΟΥ!

Η προγραμματισμένη για αύριο 17 και μεθαύριο 18 Μαΐου δράση γνωριμίας και ανάδειξης της ξερολιθιάς, δυστυχώς αναβάλλεται, καθώς  οι άστατες  καιρικές συνθήκες  που  έχουν επικρατήσει  και που έχουν προκαλέσει ήδη αναστάτωση, δρομολόγησαν αναγκαστικές αλλαγές στις ημερομηνίες επίσκεψης των ενδιαφερομένων σχολείων.

Την Τετάρτη 24 Μαΐου θα συμμετάσχει η πρώτη ομάδα μαθητών!

Πληροφορίες: Μαρία Μήτσου 6981954556

«Ξερολιθιές – ένα στοιχείο του τοπίου που ξεχωρίζει»

Η Λευκάδα είναι τόπος ξεχωριστός.

Είναι ο τόπος που πέρα από τις εναλλαγές παρουσιάζει και πλούσιες αντιθέσεις, όπου το απότομο συναντά το ήπιο, το ανεμοδαρμένο το απάνεμο και το απέραντο του πελάγους το πεπερασμένο της λιμνοθάλασσας.

Το φυσικό αυτό τοπίο έρχεται να το συμπληρώσει το ανθρωπογενές.

Εκεί που συναντάμε ακόμα ευρηματικά ανθρώπινα αποτυπώματα στον χώρο, αυτά τα μικρά δείγματα πολιτισμού της κάθε περιοχής, κήρυκες μιας άλλης εποχής που αναζητούν εναγωνίως σήμερα να ακουστούν ξανά, να ιδωθούν ξανά, να γίνουν «κτήμα» μας και πάλι.

Άξιοι άνθρωποι αυτού του τόπου, δαμάζοντας τις πλαγιές των βουνών και των λόφων, όπου η χρήση της γης ήταν δύσκολη και επίπονη υπόθεση, επινόησαν τρόπους εκμετάλλευσης των εδαφών εκείνων φτιάχνοντας αναβαθμίδες για τις καλλιέργειες βιοπορισμού τους.

Κατασκευές εμπλουτισμένες με ξερολιθιές, πέτρες που και μετά την εκχέρσωσή τους, εκτέλεσαν άριστα τη νέα τους αποστολή για αντιστήριξη και οριοθέτηση.

Άλλοτε έντονα ορατές, άλλοτε διακριτικές και ταπεινές, αλλά πάντοτε προσαρμοσμένες στο περιβάλλον και όχι στο υπέρμετρο εγώ.

Οι ξερολιθιές των αναβαθμίδων αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του «κεντημένου» τοπίου της Λευκάδας, που όλοι το βλέπουμε, αλλά τελικά, πόσα καλά το γνωρίζουμε;

Το Κ.Ε.ΠΕ.Α  Λευκάδας (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σφακιωτών) σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο Νεοχωρίου «ΜΕΛΑΝΥΔΡΟΣ»,

φιλοξενεί τα  δημοτικά σχολεία της νότιας Λευκάδας,  με την παρουσία μιας τάξης (ΣΤ), στη δράση γνωριμίας και ανάδειξης της ξερολιθιάς και των αναβαθμίδων, που θα γίνει στο Νεοχώρι, στις 17 και 18 Μαΐου.

Αφού προηγηθεί η ενημερωτική παρουσίαση, θα ακολουθήσουν παράλληλα εργαστήρια κατασκευής ξερολιθιάς από έμπειρους τεχνίτες της πέτρας, αφήγηση παραμυθιών και θρύλων της περιοχής και τέλος κατασκευή μακέτας.

Προσδοκούμε η δράση αυτή να δώσει την ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν μία από τις παλιές καλές ανθρώπινες πρακτικές και τα θαυμαστά της αποτελέσματα.

Αυτή είναι που τελικά εξασφάλιζε για χρόνια την ποιότητα και την ισορροπία στη ζωή των ανθρώπων του τόπου, σε αντιδιαστολή με πολλές από τις σημερινές που αλλοιώνουν ανεπανόρθωτα το τοπίο και δυναμιτίζουν το μέλλον των επερχόμενων γενεών.

Προηγουμενο αρθρο
«Δια Πυρός 2023»: Άσκηση μεγάλης κλίμακας της Πυροσβεστικής στο Φρύνι
Επομενο αρθρο
Τα ποσοστά των κομμάτων στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στις βουλευτικές εκλογές 2015 και 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.