HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΟδός Θ.Μαυρομμάτη: «Τίποτα δεν έχει αλλάξει και τίποτα δεν είναι όπως παλιά»

Οδός Θ.Μαυρομμάτη: «Τίποτα δεν έχει αλλάξει και τίποτα δεν είναι όπως παλιά»

Η οδός Θ.Μαυρομμάτη* βρίσκεται στην παλιά πόλη. Ξεκινά από την Πλατεία Ζαμπελίου στον ΟΤΕ και φθάνει στην κεντρική αγορά κοντά στον Παντοκράτορα.

Ξεκινώντας από την Πλατεία Ζαμπελίου το πρώτο κτίριο στα δεξιά που θα συναντήσουμε, έχει μια πανέμορφη ζωγραφιστή πόρτα. Πρέπει να είναι από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία της πόλης, ιδιαίτερα όταν οι μπουκαμβίλιες που δεσπόζουν της πόρτας είναι ανθισμένες.

DSCN0067

Κοντά στην πλατεία βρίσκεται και το καφενείο του Νίκου Γουριώτη, «Καφενείο το Παραδοσιακό» το ονόμασε. Είναι ένα όμορφο καφενείο διακοσμημένο με γούστο και χάρη.

DSCN0938

Χαρακτηριστικό γνώρισμα, όχι μόνο αυτού του δρόμου, αλλά των περισσότερων δρόμων της παλιάς πόλης, είναι αυτό το όμορφο αγκάλιασμα που κάνουν τα φυτά όταν απλώνονται από το ένα μπαλκόνι στο απέναντι.

DSCN0948

Τα περισσότερα κτίρια του δρόμου είναι ψηλά και αρκετά ογκώδη, είναι όμως όμορφα και σε γενικές γραμμές προσεγμένα στη διατήρηση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

DSCN0950

Αυτό το κτίριο το προσέχω κάθε φορά που διασχίζω το δρόμο. Δεν γνωρίζω αν είναι απομίμηση ή αυθεντικός παραδοσιακός τρόπος κατασκευής (ποντελάρισμα), πάντως που αρέσει ιδιαίτερα.

DSCN0951

Λίγο πριν φτάσουμε στον Κεντρικό Πεζόδρομο, στα δεξιά μας βρίσκεται το πίσω μέρος της Ποτοποιίας Φραγκούλη. Ιδρύθηκε στην πόλη της Λευκάδας το 1945. Είναι οικογενειακή επιχείρηση με καθαρά παραδοσιακό χαρακτήρα.

DSCN2558

Στο τέλος του δρόμου στα αριστερά μας και με πρόσοψη τον κεντρικό πεζοδρόμο δεσπόζει αυτό το μεγάλο δίπατο κτίριο. Είναι αυτό που στεγάζεται και το φαρμακείο του «Γείτονα» με την εκπληκτική είσοδο από λειασμένες πέτρες.

DSCN0966

Χαίρομαι κάθε φορά που τελειώνοντας μια μικρή περιήγηση, διαπιστώνω την συντήρηση και αναπαλαίωση των παραδοσιακών κτιρίων. Χαίρομαι όταν δεν συναντώ κακογουστιά και βρώμα. Λυπάμαι όταν βλέπω τοίχους, που αγροίκοι συμπολίτες μας αφήνουν πάνω τους τα βάρβαρα αποτυπώματα τους.

Αρκετά κτίρια καταστρέψαμε. Ας κρατήσουμε τουλάχιστον αυτά που έχουν απομείνει. Εξάλλου αυτά είναι που δίνουν «χρώμα» και οντότητα στην πόλη μας.

* Ο Θεόδωρος Μαυρομάτης ήταν έμπορος και δήμαρχος της Λευκάδος από τον Ιανουάριο του 1946 έως τον Αύγουστο του 1950.

Προηγουμενο αρθρο
Επίδειξη Τaekwon-Do από τον Ευκλέα Λευκάδας στο Νυδρί
Επομενο αρθρο
Γιώργος Καλούδης: Ο άμμος της Λευκάδας να αγοραστεί για την επίστρωση των παραλιών της Κέρκυρας

2 Σχόλια

  1. Έλενα Νικα
    8 Οκτωβρίου 2016 at 22:02 — Απάντηση

    “aromalefkadas” , Κα Βιολέτα Σάντα και Κε Νικο Ζαβιτσάνε, σας ευχαριστούμε πολυ για το όμορφο άρθρο και για όλα τα κατα καιρούς αντίστοιχα άρθρα , που μας ξεναγούν σε γραφικές μεριές !
    Προσωπικά σας ευχαριστώ πολύ για τα θερμα σας σχόλια! Εύχομαι να συνεχίζετε πάντα Το έργο σας με Αγάπη για την Λευκάδα και την διατήρηςη της πολιτιστικής της κληρονομιάς και ταυτότητας !
    Με εκτίμηση

  2. Νίκος Ζαβιτσάνος
    5 Οκτωβρίου 2014 at 21:46 — Απάντηση

    Στη πρώτη φωτογραφία του άρθρου απεικονίζεται η πόρτα της οικίας του Θεόδωρου Μαυρομάτη, οικία την οποία κατέχει σήμερα ο εγγονός του Θοδωρής Μαυρομάτης γιός του Ευσταθίου Μαυρομάτη, εμπόρου στη κεντρική αγορά Λευκάδας. Η σύζυγος του Θοδωρή Ελενα Νίκα-Μαυρομάτη είναι διακοσμίτρια και το αποτέλεσμα της παρέμβασής της είναι οφθαλμοφανές.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.