HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΟικία Αλβανίτη: Τότε και τώρα

Οικία Αλβανίτη: Τότε και τώρα

Στο διάστημα μεταξύ των ετών 1980 – 1988 έχει τραβηχτεί η φωτογραφία που παρουσιάζουμε σήμερα. Το κτίριο, η οικία Αλβανίτη, όπως αποκαλείται από τους ασχολούμενους με τα παραδοσιακά κτίρια της πόλης μας, βρίσκεται στην πλατεία Μαρκά, στην οδό οδό Ι. Μαρίνου 8.

 Οικοδομήθηκε  το 1862.  Ο Δήμος Μαλακάσης αναφέρει:  «Το σπίτι αυτό δέσποζε στην περιοχή του με την ευελιξία και λιτότητα της αρχιτεκτονικής του γραμμής, με τις καμπύλες των τόξων των υπερθύρων του και το κομψό σιδερένιο μπαλκόνι του… Σε αντίθεση με την κομπορρημοσύνη των παλιών λευκαδίτικων σπιτιών, το σπίτι τούτο δέ­σποζε στη γειτονιά του, σαν ένα άθυρμα, σαν ευαίσθητο δημιούργημα μιας συμπτωσιακής ωραίας εμπνεύσεως του ιδιοκτήτη. Ό θά­νατος του σπιτιού υπήρξε αδυσώπητος και ανελέητος έναν χειμώνα του 1942. Ήταν ό χρόνος πού πέθανε και ό τελευταίος ίατροχειροΰργος ’Αλβανίτης Αρι­στομένης, άκληρος και άγαμος.»

Έκτος από σπίτι των επιφανών  Λευκαδίων Κωνσταντίνου και Αριστομένη Αλβανίτη,* μεταγενέστερα, το κτήριο στέγασε την Α΄ τάξη του μικτού εξαταξίου Γυμνασίου (1960-1961), το εξατάξιο Γυμνάσιο Θηλέων (1961-1964), τα τριτάξια Γυμνάσιο/Λύκειο Θηλέων (1964-1967), τις τάξεις Δ΄-ΣΤ΄ του Γυμνασίου Θηλέων (1967-1970), όπως μας πληροφορεί ο φιλόλογος Δημήτρης Τσερές.
Την εποχή που τραβήχτηκε η φωτογραφία στέγαζε την Μουσική Σχολή του Ορφέα.

Δεν υπάρχουν ουσιαστικές εξωτερικές διαφορές στις σημερινές εικόνες από αυτές πριν από 35 περίπου χρόνια, παρά μόνο, ότι, τότε, το κτίριο δείχνει να ήταν πρόσφατα ανακαινισμένο. Στο κτίριο σήμερα στεγάζουν τα γραφείο τους οι αρχιτέκτονες: Νότης Κατωπόδης, Κατερίνα Χαλικιοπούλου  και οι συνεργάτες τους.

*Ο  Αριστομένης Αλβανίτης του Κωνσταντίνου ήταν μια   πολυτάλαντη προσωπικότητα της ιατρικής αλλά και των γραμμάτων. Γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1868 και πέθανε το 1942. Πρωτοστάτησε στην πνευματική, καλλιτεχνική και αναμορφωτική κίνηση της Λευκάδας… Έλαβε μέρος στο Α΄ Πανιόνιο Συνέδριο και ανακοίνωσε μελέτες σχετικές με τη φυματίωση και την ελονοσία. Το 1910 εξελέγη αντιπρόσωπος της Λευκάδας στην Αναθεωρητική Βουλή. Κατά την περίοδο 1914-1918 υπηρέτησε στο πολεμικό ναυτικό χωρίς αποδοχές ως ανώτερος αξιωματικός. Στην Λευκάδα εργάστηκε σκληρά για την οργάνωση του Νοσοκομείου της, καθώς και για την επαναλειτουργία του Ταμείου Αμύνης Οινοπαραγωγής Λευκάδας, ΤΑΟΛ.

Προηγουμενο αρθρο
Ο Δήμος Λευκάδας δεν εξέφρασε ένσταση για το Χωροταξικό των Ιχθυοκαλλιεργειών...
Επομενο αρθρο
Κορωνοϊός: Θλιβερά ρεκόρ σε θανάτους και διασωληνωμένους - 2.581 νέα κρούσματα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.