HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΟικία Γιαμαλάκη: ένα από τα παλαιότερα σπίτια της Λευκάδας

Οικία Γιαμαλάκη: ένα από τα παλαιότερα σπίτια της Λευκάδας

Αυτό το εκπληκτικής αρχιτεκτονικής κτίριο της παλιάς Λευκάδας έχει φωτογραφηθεί από δυο διαφορετικούς φωτογράφους όπως θα δούμε παρακάτω και έχει αποτυπωθεί από τον αρχιτέκτονα Μάριο Σίδερη για λογαριασμό του Δήμου Μαλακάση. Βρισκόταν στην παραλία της Λευκάδας, στην αρχή της οδού Άγγελου Σικελιανού.

Κατεδαφίστηκε στην δεκαετία ΄80, αφού όπως θα δούμε στις φωτογραφίες είχε σχεδόν καταστραφεί. Μετά την κατεδάφιση του λειτούργησε στη θέση του ο θερινός κινηματογράφος «Απόλλων».

Παρότι οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες στη δύση του κτιρίου εντυπωσιάζει με τον όγκο και την ομορφιά του.

Αναφέρει ο Δήμος Μαλακάσης

Οικία Δημουλίτσα (Κληρονομία Γιαμαλάκη)

Σήμερα δεν υπάρχει. Κατεδαφίστηκε το καλοκαίρι του 1980. Βρίσκονταν στη δυτική παραλία και ήταν ένα από τα παλιότερα σπίτια. Ο τρίτος όροφος (ημιώροφος) αποτελούνταν από τέσσερα υπερώα (αρμενάλια). Η κύρια είσοδος ήταν από την οδό Δαίρπφελδ, όπου και ο πυλώνας, που διατηρούνταν πριν είκοσι χρόνια…

Κάθε λευκαδίτικο σπίτι, ξέχωρα από την αρχιτεκτονική του, πλούσιο ή φτωχό, είναι ένα πραγματικό καλειδοσκόπιο πού κατοπτρίζονται και παρουσιάζονται φασματικά τρεις και τέσσερις γενιές Αγιομαυριτών, που έζησαν και πρωτοστάτησαν και συνέβαλαν στην κοινωνικοοικονομική ζωή της Λευκάδας.

Τέλος, η εργασία αυτή δεν έχει σκοπό να προσδιορίσει με δογματικό τρόπο την ανάγκη φυγής «προς το παρελθόν», προς ένα παρελθόν που έχει περάσει αμετάκλητα, ούτε έχει σκοπό ν’ απαρνηθεί τη σημερινή πραγματικότητα. Αυτό θα ‘ταν κάτι «εκτός τόπου και χρόνου».

Σκοπεύει να διατυπώσει, να προσδιορίσει και να εξωτερικεύσει το αίσθημα κάθε Λευκαδίτη που μένει στον τόπο του ή έξω από αυτόν, για ό,τι έγινε από το 1947 και εδώθε με τόσην απερισκεψία και -γιατί όχι- με τόσην απονιά μέσα στο ρυμοτομικό πλέγμα της Αγίας Μαύρας…

Η φωτογραφία του Fritz Berger με ημερομηνία 1972.

Η επόμενες φωτογραφίες του 1975 της αρχιτέκτονος Χαράς Παπαδάτου αποτέλεσμα καταγραφής των κτιρίων της Λευκάδας.

Στη θέση του σήμερα υπάρχει το κτίριο που στεγάζεται το «Κάρμα» και φτάνει μέχρι το καφέ «lagoon».

[Στην σημερινή οικοδομή έχει ενσωματωθεί και το μικρό ισόγειο κτίριο το καφενείο του «Κορώτου» για τους νεότερους]

Προηγουμενο αρθρο
Ο Κοσμικός-Απόκοσμος Ερημίτης του Άη-Γιάννη
Επομενο αρθρο
Καταγγελία για το νέο ναυάγιο που «φιλοξενεί» ο κόλπος του Βλυχού

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.