HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΟι αίθουσες Τέχνης του Πνευματικού Κέντρου και ο κανονισμός λειτουργίας τους

Οι αίθουσες Τέχνης του Πνευματικού Κέντρου και ο κανονισμός λειτουργίας τους

Κατ αρχήν, χαίρομαι ιδιαιτέρως που για πρώτη φορά το Δημοτικό Συμβούλιο ασχολήθηκε με τα εικαστικά τεκταινόμενα. Είναι σημαντικό να μπαίνει η τέχνη στις δημόσιες συζητήσεις και να γίνεται το επίκεντρο της πολιτικής. Θα είναι μεγαλύτερη η χαρά μας αν δούμε έστω μερικούς από τους δημοτικούς συμβούλους ως φιλότεχνους επισκέπτες στις εκθέσεις μας.

Επίσης χαίρομαι γιατί μου καταλογίστηκε ένα “κόλλημα”! Αν υπάρχει κάποια εμμονή, αυτή αφορά μόνο στην αγάπη μου για την τέχνη, πράγμα που έχω αποδείξει εμπράκτως στα περισσότερα από 20 χρόνια διαρκούς και ανιδιοτελούς παρουσίας μου στα εικαστικά δρώμενα της Λευκάδας.

Η διατύπωση του κανονισμού λειτουργίας των αιθουσών τέχνης, όπως αυτή προτάθηκε από την έφορο αιθουσών τέχνης και έτυχε αποδοχής από το διοικητικό σώμα του Πνευματικού Κέντρου, είναι ένα γενικό πλαίσιο μέσα στο οποίο οφείλουμε να λειτουργήσουμε. Είναι περισσότερο ένας οδηγός πλεύσης, ένας γενικός χάρτης, που σκοπό έχει να εξασφαλίσει την χρηστή διοίκηση και διαχείριση των αιθουσών. Δεν είναι κανένα πρωτότυπο και αυθαίρετο δημιούργημα. Οι περισσότερες σοβαρές δημόσιες ή ιδιωτικές πινακοθήκες έχουν ανάλογους ή και πολύ αυστηρότερους κανονισμούς, για να εξασφαλίσουν στο κοινό και τους καλλιτέχνες εχέγγυα υψηλής ποιότητας. Αναφέρω ενδεικτικά τις γειτονικές αίθουσες, όπως την Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου, Μεσολογγίου, Ιωαννίνων και Κέρκυρας. Φυσικά η τέχνη δεν μπαίνει σε κουτάκια και δεν περιορίζεται. Πάντα θα υπάρχει διάθεση προσαρμογής και ευελιξίας στην ερμηνεία του κανονισμού.

Σκοπός του κανονισμού δεν είναι φυσικά να διώξει τους Λευκαδίτες ερασιτέχνες ζωγράφους. Άλλωστε θα ήμουν η τελευταία που θα το επιθυμούσα αυτό. Οι περισσότεροι ερασιτέχνες ζωγράφοι της Λευκάδας υπήρξαν μαθητές μου και σπουδαστές του Εικαστικού Εργαστηρίου. Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να πιστεύει ότι θα ήθελα η ίδια να σαμποτάρω ένα έργο ζωής, ηλικίας 20 ετών.

Η διατύπωση του κανονισμού είναι μόνο ένα μικρό μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να αναβαθμιστεί η αίθουσα τέχνης “Θεόδωρος Στάμος” και η Δημοτική Λευκαδιακή Πινακοθήκη. Καλούμαστε να αναπληρώσουμε σοβαρά κενά και ελλείψεις χρόνων. Ξεκινήσαμε από τα βασικά και απολύτως απαραίτητα, δηλαδή με την ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών που ήταν σε άθλια κατάσταση. Οι εργασίες αυτήν την στιγμή είναι σε εξέλιξη. Επίσης προσπαθούμε να καλύψουμε ελλείψεις σε τεχνικές υποδομές. Αγοράστηκαν ειδικοί αφυγραντήρες για την συντήρηση των έργων, ειδικό σύστημα ανάρτησης των έργων, κ.λ.π. Ακόμα είναι σε εξέλιξη η ψηφιακή υποστήριξη των αιθουσών. Ετοιμάζεται το ψηφιακό αρχείο των έργων, εικονικές περιηγήσεις των συλλογών, τεκμηρίωση των έργων και καταλογογράφησή τους, και άλλα πολλά. Άρα λοιπόν, είναι σαφής η προσέγγιση από μεριάς μας της επανεκκίνησης των αιθουσών σε νέα βάση. Υιοθετώντας μια εξωστρεφή πολιτική ξεκινήσαμε τις ενέργειες για την αποκέντρωση των πινακοθηκών μας, την έκθεση μέρους των συλλογών σε δημόσιους χώρους, την συνεργασία με άλλες πινακοθήκες, κ.λ.π.. Προγραμματίζονται δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα για πολλές και διαφορετικές ομάδες κοινού, παράλληλες εκδηλώσεις μέσα στις αίθουσες (σύγχρονος χορός, μουσική, ποίηση, βίντεο προβολές, ξεναγήσεις, συζητήσεις, κ.λ.π.). Στόχος είναι να εξασφαλίσουμε υψηλής αισθητικής εκθέσεις στο λευκαδίτικο κοινό, αλλά και να κάνουμε την τέχνη προσιτή στο ευρύ κοινό.

Η προσέλκυση σπουδαίων εικαστικών γεγονότων είναι ήδη γεγονός. Ο προγραμματισμός της αίθουσας Θ. Στάμος είχε κλείσει με σημαντικές εκθέσεις έως τέλος του χρόνου. Δυστυχώς η έκτακτη κατάσταση που δημιούργησε η πανδημία ακύρωσε τις περισσότερες εκθέσεις. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προγραμματιστεί για τον Αύγουστο έκθεση του σπουδαίου Έλληνα χαράκτη Γιάννη Γουρζή, καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, διεθνώς αναγνωρισμένου για το έργο του. Ο κος Γουρζής υπήρξε μάλιστα ο εμπνευστής του θεσμού των παγκόσμιων εκθέσεων μικροχαρακτικών ex libris, που έγιναν στη Λευκάδα και έφεραν το νησί μας στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό προσκήνιο. Έπρεπε λοιπόν, να τιμηθεί στον τόπο καταγωγής του, σε συνδυασμό με την παρουσίαση του βιβλίου που εξέδωσε προς τιμήν του η Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών. Η έκθεση και οι παράλληλες εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας. Ελπίζουμε και επιφυλασσόμεθα για επαναπρογραμματισμό τους.

Παρά την πίεση χρόνου και των περιοριστικών μέτρων καταφέραμε να προγραμματίσουμε για τον Αύγουστο έκθεση του Διαμαντή Διαμαντόπουλου, σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου, με την ευγενική προσφορά της Γκαλερί Πορταλάκη. Και όταν λέμε σπουδαίου, εννοούμε καλλιτέχνη που του έχει κάνει αναδρομική έκθεση η Εθνική Πινακοθήκη, που βρίσκεται σε όλα τα βιβλία ιστορίας της τέχνης, που είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένος από τους ειδικούς. Δεν μπορούμε να στερήσουμε από την Λευκάδα μια τέτοια ευκαιρία…

Η διατύπωση κανονισμού λειτουργίας είναι μόνο ένα κομμάτι από ένα ολοκληρωμένο και μακροχρόνιο σχέδιο αναβάθμισης των αιθουσών τέχνης. Οραματιζόμαστε μια αίθουσα τέχνης “Θ. Στάμος” ανοιχτή 12 μήνες τον χρόνο, ζωντανή, προσιτή σε όλους, πραγματικό κύτταρο πολιτισμού.

Δυστυχώς λόγω του covid 19 ο κανονισμός δεν κατάφερε να μπει σε εφαρμογή, καθώς και τώρα που μιλάμε οι αίθουσες είναι κλειστές. Οπότε οποιεσδήποτε αρνητικές αντιδράσεις προτρέχουν χρονικά. Κάθε τι νέο δεν εφαρμόζεται για να επιβάλλεται αλλά για να δοκιμάζεται, να δείξει τυχόν αστοχίες ή κενά στην πράξη και να αναδιαμορφώνεται. Δεν μπορούμε να απορρίπτουμε κάτι όταν δεν το γνωρίζουμε. Φυσικά αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής η συντριπτική πλειοψηφία των άμεσα ενδιαφερομένων, των ανθρώπων που γνωρίζουν και αγαπούν την τέχνη δηλαδή-εκτός μεμονωμένων περιπτώσεων- έχει ανταποκριθεί πολύ θετικά και στηρίζει τα σχέδια μας. Αυτό ισχυροποιείται και από το γεγονός ότι, αν και ο κανονισμός έχει ψηφιστεί από τον χειμώνα του 2019, κανένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Πνευματικού Κέντρου δεν επανέφερε το θέμα προς συζήτηση. Εμείς οι ίδιοι, εάν δούμε στην πορεία ότι χρειάζονται αλλαγές, πρώτοι θα εισηγηθούμε γι αυτές.

Σε ότι αφορά την διεξαγωγή εκθέσεων ερασιτεχνών-αυτοδίδακτων καλλιτεχνών, έχουμε μια παραπάνω ευαισθησία στο θέμα. Προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε αυτές τις καλλιτεχνικές δυνάμεις και να τις αξιοποιήσουμε, να δώσουμε κίνητρα για να ανθίσουν. Η παροχή γίνεται αναλογικά με την ζήτηση που έχουμε, δηλαδή αναλόγως των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί. Ήδη έως τώρα δίνεται χώρος και χρόνος τον Μάιο (ομαδική έκθεση του Ορφέα) και τον Ιούνιο για ατομικές εκθέσεις, στα πλαίσια των “Ημερών Λευκαδίτικης Δημιουργίας”, ενός θεσμού που αγκαλιάζει όλα τα είδη λευκαδίτικης καλλιτεχνικής παραγωγής. Παρέχουμε και καλλιτεχνική επιμέλεια για να παρουσιάζεται κάτι οργανωμένο και άρτιο. Κάτι ακόμα σημαντικό είναι ότι -μέσα στα πλαίσια μιας αίθουσας τέχνης που λειτουργεί ζωντανά όλον τον χρόνο – προγραμματίζουμε σημαντικές ομαδικές διοργανώσεις, ειδικά για τους ερασιτέχνες, ακόμα και διαδικτυακές εκθέσεις, διαγωνισμούς, εκδόσεις καταλόγων, κ.λ.π., κ.λ.π.

Κλείνοντας: Κανένας δεν αποκλείεται από την χρήση της αίθουσας τέχνης “Θεόδωρος Στάμος” ή της Λευκαδιακής Δημοτικής Πινακοθήκης. Αντιθέτως μπαίνει η βάση για μια αντικειμενική αξιολόγηση, με σεβασμό στον κάθε καλλιτέχνη που αιτείται την διεξαγωγή έκθεσης.

Το Πνευματικό Κέντρο αξιοποιεί τις τοπικές καλλιτεχνικές δυνάμεις, τις εμπνέει, τις ανιχνεύει, τις προβάλλει. Από την άλλη μεριά δημιουργεί συνθήκες κατάλληλες και προϋποθέσεις για να προσελκύσει καλλιτεχνικά γεγονότα των μεγάλων αστικών κέντρων και του εξωτερικού. Το Πνευματικό Κέντρο προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ αυτών. Για το απαιτητικό φιλότεχνο κοινό αλλά και γιά όσους παράγουν τέχνη θα είναι μεγάλη ικανοποίηση αλλά και μεγάλο σχολείο να έρχονται σε επαφή σπουδαία εικαστικά γεγονότα που γίνονται στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Θα ήθελα λοιπόν κλείνοντας αυτήν την ταπεινή παρέμβαση να πω ότι για να αποδώσουν τα μέτρα που εισηγείται ο κανονισμός λειτουργίας των αιθουσών τέχνης, χρειάζεται τριβή, χρειάζεται χρόνος, χρειάζεται να δοκιμαστούν και να διαμορφωθούν στην πορεία αναλόγως των αναγκών. Αλλά πέρα από αυτό που είναι αυτονόητο, χρειάζεται καλή πίστη και προαίρεση από όλους. Ελπίζουμε να την έχουμε…

Χαρά Σαΐτη
Αντιπρόεδρος Πνευματικού Κέντρου Δήμου Λευκαδίων

Προηγουμενο αρθρο
Κορωνοϊός: Εκρηξη των κρουσμάτων, 60 νέα -Τα 42 εισαγόμενα
Επομενο αρθρο
Ιερά Πανήγυρις Οσίου Παϊσίου Αγιορείτου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.