HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΟι Βασιλείς Παύλος και Φρειδερίκη στην κεντρική αγορά της Λευκάδας το 1948

Οι Βασιλείς Παύλος και Φρειδερίκη στην κεντρική αγορά της Λευκάδας το 1948

Είχαμε δημοσιεύσει πρόσφατα ανταπόκριση της ιστορικής εφημερίδας των Πατρών «Νεολόγος», για την επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους στη Λευκάδα το 1948, μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς που ισοπέδωσαν το νησί:

«Η τρομακτική καταστροφή της πόλεώς μας συνεκίνησε βαθύτατα τας Α.Α.Μ.Μ.τους Βασιλείς, οίτινες έσπευσαν εκ Μεσολογγίου την παρελθούσαν Τρίτην, να επισκεφθούν την ερειπωμένην Λευκάδα. Τους Βασιλείς ηκολούθουν ο Μεγάλος Αυλάρχης στρατηγός κ. Παπάγος και άλλοι.Τους Βασιλείς προσεφώνησαν ωραιότατα ο Νομάρχης κ. Μανουσόπουλος, ακολούθως δε υπό τας επευφημίας του πλήθους, οι Βασιλείς και η ακολουθία των, δια της παραλιακής οδού κατηυθύνθησαν εις τον χώρον του Δημοτικού νοσοκομείου, όπου επεσκέφθησαν τους εις σκηνάς νοσηλευομένους τραυματίας…» Δες εδώ.

Η φωτογραφία που παρουσιάζουμε σήμερα αφορά εκείνη την επίσκεψη, στις 9 Ιουλίου 1948. Φωτογράφος είναι ο Μενέλαος Ιασωνίδης. Είναι τραβηγμένη στην κεντρική αγορά της Λευκάδας απέναντι από τον ναό του Παντοκράτορα, στο σημείο που στεγάζεται σήμερα το φαρμακείο «Γείτονα».

Εικονίζονται οι βασιλείς: Παύλος (1901-1964) και Φρειδερίκη (1917-1981). Στα δεξιά, ο τότε δήμαρχος Λευκάδας Θεόδωρος Μαυρομάτης. (Ο Θεόδωρος Μαυρομάτης ήταν έμπορος. Διατέλεσε δήμαρχος της Λευκάδος από τον Ιανουάριο του 1946 έως τον Αύγουστο του 1950.) Στα αριστερά εικονίζεται ο νομάρχης της εποχής Μανουσόπουλος.

Όπως διαβάσαμε στην ανταπόκριση του «Νεολόγου» το βασιλικό ζεύγος συνόδευε ο στρατηγός Παπάγος. Εικονίζεται, πιθανόν, στην πίσω σειρά μεταξύ του Βασιλιά και του Νομάρχη.

Προηγουμενο αρθρο
Διεθνές πρόγραμμα PISA 2018 αξιολόγησης μαθητών- Ποιο σχολείο επιλέχθηκε από την Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Κομμένη στα δύο η Αιτωλοακαρνανία από την κακοκαιρία [εικόνες - βίντεο]