HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΟι γνωστοί μας άγνωστοι ραδιοερασιτέχνες

Οι γνωστοί μας άγνωστοι ραδιοερασιτέχνες

Η παρέα των ανδρών που εικονίζεται στις φωτογραφίες μας δεν είναι φίλοι από το στρατό, αν και θα μπορούσε. Τους συνδέει μια άλλου είδους σχέση. Έχουν μια κοινή δραστηριότητα, έξω και πέρα από τις επαγγελματικές και άλλου είδους ασχολίες τους. Είναι ραδιοερασιτέχνες.

Δεν είναι ραδιοπειρατές, δεν βάζουν τραγουδάκια, δεν κάνουν μεταδόσεις ραδιοφωνικού τύπου. Ραδιοερασιτέχνης είναι «αυτός που αγαπάει το ραδιόφωνο». Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν άδεια, κατόπιν εξετάσεων, από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών και που χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους για πειραματισμό, επικοινωνία, προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και σε καμία περίπτωση, για εκμετάλλευση ή εμπορικό κέρδος.

Ο ραδιοερασιτεχνισμός ξεκίνησε το 1908. Είναι ένα συναρπαστικό και ενδιαφέρον «επιστημονικό» χόμπι αφού συνδυάζει την επιστημονική έρευνα και τον πειραματισμό στις ασύρματες επικοινωνίες με τα ηλεκτρονικά. Ο ραδιοερασιτέχνης επικοινωνεί με άλλους ραδιοερασιτέχνες ανά τον κόσμο. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 3 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

Ο Ραδιοερασιτέχνης έχει επίσημη άδεια της πολιτείας προκειμένου να κατέχει και να λειτουργεί ασυρματικές συσκευές και κεραίες. Οι ραδιοερασιτέχνες, δεν έχουν απαραίτητα επαγγελματική σχέση με τις τηλεπικοινωνίες και τα ηλεκτρονικά. Μάλιστα από τα πιο ωραία χαρακτηριστικά του χόμπι είναι ακριβώς αυτή η ποικιλία των επαγγελμάτων όλων αυτών που ασχολούνται και πώς τους ενώνει ο ραδιοερασιτεχνισμός. Με τις επαφές που πραγματοποιούν είτε φωνητικά είτε με τη χρήση κώδικα Μορς αλλά και με άλλους τρόπους, καταφέρνουν να προωθήσουν τη διεθνή φιλία και την αλληλοκατανόηση των λαών.

Παράλληλα σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, προσφέρουν, ως εθελοντές, τον τηλεπικοινωνιακό τους εξοπλισμό αλλά και τις γνώσεις τους στο κοινωνικό σύνολο. Οι Ομάδες Έκτακτης Ανάγκης αποκαθιστούν την επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκομένων σε περιπτώσεις σεισμών, πυρκαγιών, κλπ.

Στη Λευκάδα σημαντική υπήρξε η συμβολή των Ραδιοερασιτεχνών μετά τον σεισμό του 2003. Οι επικοινωνίες είχαν διακοπεί για αρκετές ώρες. Μέσω ασυρμάτων μεταδόθηκαν χρήσιμες πληροφορίες στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην Αθήνα, σχετικά με αυτά που συνέβαιναν στην Λευκάδα.

Η Ένωση ραδιοερασιτεχνών Λευκάδας ιδρύθηκε το 2005. Έχει εγγεγραμμένα 46 μέλη και ενεργά περίπου 25.

Ένα από τα ενεργά και δραστήρια μέλη είναι και ο Περικλής Βλάχος, φανατικός ραδιοερασιτέχνης, ο οποίος και μας κατατόπισε με τις γνώσεις του για το θέμα, μέσα από την προσωπική του ενασχόληση.

«Ως ραδιοερασιτέχνες αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε είναι να επικοινωνούμε με όσο γίνεται πιο μακρινούς σταθμούς αλλά και σπάνιες περιοχές του κόσμου.

Στα πλαίσια των δράσεων των ανά τον κόσμο ραδιοερασιτεχνών είναι και οι προσωπικές επισκέψεις, όπως αυτή που πραγματοποίησαν οι τέσσερις ιταλοί στο Μεγανήσι. Νοίκιασαν σπίτι, έστησαν κεραίες και ασφαλώς ύψωσαν και τις σημαίες των δυο χωρών.»

Ο Περικλής συνεχίζει λέγοντάς μας: «Μέσα από το συγκεκριμένο hobby είχα την τύχη να συναντήσω υπέροχους ανθρώπους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό, ένα παράδειγμα ο φίλος μου ο Armando, ο μεσαίος στην φωτογραφία, είναι γιατρός από την Νάπολη. Γνωριστήκαμε μέσω του ασυρμάτου πριν από 5 χρόνια στην Λευκάδα. Έρχεται έκτοτε κάθε χρόνο και δηλώνει λάτρης της Λευκάδας. Οι άλλοι δύο της φωτογραφίας είναι φίλοι ραδιοερασιτέχνες από την Ελλάδα. Ήρθαν από το Αγρίνιο χθες και πήγαμε στο Μεγανήσι να συναντήσουμε τους Ιταλούς φίλους»

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από τις συναντήσεις των φίλων και το αποχαιρετιστήριο γεύμα που έγινε στο σπίτι του Περικλή.

Προηγουμενο αρθρο
Επέστρεψε ολοκαίνουργιο το ταχύπλοο σκάφος του Δήμου Μεγανησίου «Μέντης»
Επομενο αρθρο
Συγχαρητήρια στη Νίκη Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.