HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΟι Γυμναστικές Επιδείξεις κάποτε

Οι Γυμναστικές Επιδείξεις κάποτε

Οι Γυμναστικές Επιδείξεις αποτελούσαν το γεγονός της Σχολικής χρονιάς μέχρι και τα μισά της δεκαετίας του ’70 που καταργήθηκαν. Θεωρούνταν το αποκορύφωμα της όλης εκπαιδευτικής δραστηριότητας. Διεξάγονταν λίγες μέρες πριν την αποφοίτηση των μαθητών τόσο των Δημοτικών Σχολείων όσο και των Γυμνασίων.

1

4

Σε μικρές κοινωνίες όπως της Λευκάδας οι Γυμναστικές Επιδείξεις δεν αποτελούσαν σημαντικό γεγονός μόνο για μαθητές και γονείς, αλλά για όλη την κοινωνία.

Μαθητές και δάσκαλοι προσπαθούσαν να εντυπωσιάσουν γονείς και θεατές με τις επιδεξιότητες και στις σωματικές ικανότητες των μαθητών.

Για κείνες τις γενιές των εκπαιδευτικών και για εκείνη την εκπαιδευτική φιλοσοφία, η αρμονία, ο συντονισμός, οι δεξιότητες, η πειθαρχία των μαθητών αποδείκνυαν την αρτιότητα του εκπαιδευτικού έργου όλης της χρονιάς. Έννοιες που στη συνέχεια παραμερίστηκαν.

6

56

Στα χωριά του νησιού οι Γυμναστικές Επιδείξεις διεξάγονταν στο προαύλιο χώρο του Σχολείου. Στην πόλη της Λευκάδας γίνονταν στο γήπεδο. Κόπος, πολλές πρόβες και μεγάλη προσπάθεια απαιτούνταν πολύ καιρό πριν για την παρουσίαση ενός καλού αποτελέσματος.

2

7

Τα αγόρια φορούσαν συνήθως μπλε ή μαύρο κοντό παντελονάκι με άσπρη μπλούζα, και τα κορίτσια μπλε ή μαύρη φούστα και λευκό μπλουζάκι. Απαραίτητα τα λευκά πάνινα παπούτσια. Την μουσική υπόκρουση των εκδηλώσεων στο γήπεδο, είχε βεβαίως η Φιλαρμονική.

51

Παρέλαση μαθητών, γυμναστική με ακρίβεια δευτερολέπτου, φαντασμαγορικές ασκήσεις και συνδυασμοί, αθλητικοί αγώνες στίβου και χοροί ήταν τα βασικά μέρη των γυμναστικών επιδείξεων.

3

52

Το δυσκολότερο κομμάτι των Γυμναστικών Επιδείξεων ήταν η φυσική συστολή των μαθητών που βρίσκονταν εκτεθειμένοι σε τόσα πολλά μάτια. Εκείνες της εποχές εκτός από κάποιους φωτογράφους που υπήρχαν στην πόλη δεν υπήρχε άλλου είδους δημοσιότητα για τους μαθητές στη σχολική χρονιά. Από τις παρελάσεις και τις Γυμναστικές επιδείξεις μόνο ορισμένοι μαθητές είχαν το προνόμιο να αγοράζουν φωτογραφίες.

53

55

Με αγάπη και νοσταλγία θυμούνται σήμερα οι μαθητές εκείνης της εποχής τις Γυμναστικές Επιδείξεις. Κάνοντας ακόμα τον απολογισμό μας ως πολίτες του κόσμου, θα λέγαμε πως βγήκαμε κερδισμένοι απ’ όλα όσα αυτές μας διδάξαν.

54

1964: Η Α’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου εκτελεί Γυμναστικές Επιδείξεις στο προαύλιο του Σχολείου στο Μαρκά.8

9

Ευχαριστώ θερμά τον Κώστα Κατωπόδη για την παραχώρηση των φωτογραφιών. Η φωτογραφίες των κοριτσιών είναι της Κασσιανής Γιαννουλάτου.: Σχολικές Γυμναστικές Επιδείξεις – Λευκάδα, Ιούνιος 1959

Προηγουμενο αρθρο
Έκθεση προϊόντων Ιονίων Νήσων
Επομενο αρθρο
Δήλωση της παράταξης «Μεγανήσι με Όραμα»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.