HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΟι δαντελωτές «ακτές» του Ιβαριού της Λευκάδας!

Οι δαντελωτές «ακτές» του Ιβαριού της Λευκάδας!

Το Ιβάρι της Λευκάδας αποτελεί σύμφωνα με την σύμβαση Ραμσάρ (1971) Natura 2000, έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Δυτικής Ελλάδας και είναι χαρακτηρισμένο σαν περιοχή ιδιαίτερου κάλλους. Είναι από τα πλέον φωτογραφημένα σημεία της πόλης από ντόπιους και ξένους. Σήμερα διαπίστωσα πως παρά την πληθώρα των φωτογραφιών, υπάρχουν άγνωστα σημεία.

Σήμερα περπάτησα στις όμορφες «δαντελωτές ακτές» του Ιβαριού, δίπλα στις αρμυρήθρες! (Να εξηγήσω πως αυτό που φαίνεται στις φωτογραφίες σαν άμμος είναι όστρακα. Δεν υπάρχει κόκκος άμμου.)

Τα όστρακα σπρώχνονται από το κύμα προς τα έξω. Εκεί υπάρχουν διάφορα εμπόδια, οι αρμυρήθρες και  άλλα φυτά της θάλασσας. Έτσι δημιουργούνται τα αναχώματα, ολόλευκα, σαν δαντελωτές ακτές. Το ανάχωμα ενώ δείχνει συμπαγές μόλις το πατήσεις βουλιάζει. Τα όστρακα που ξεβράζει η θάλασσα είναι ελαφριά και άδεια. Το εσωτερικό τους έχει αποτελέσει τροφή για τα ψάρια και τα πουλιά του Ιβαριού.

Πρώτη φορά στη ζωή μου έβλεπα τόσο πολλά όστρακα συγκεντρωμένα. Είναι εκπληκτικό το θέαμα. Μοναδικό.

Διάσκορπες υπάρχουν πάνω στις οστρακοειδείς ακτές σπογγώδεις μπάλες. Έχουν δημιουργηθεί μάλλον από φυτά και πλαγκτόν του Ιβαριού. Αν τις σηκώσεις είναι πανάλαφρες και μοιάζουν στο σχήμα σαν φυσικά σφουγγάρια.

Προηγουμενο αρθρο
Στου βράχου τη σχισμάδα
Επομενο αρθρο
Συνηθίζεται, όταν πεθαίνει κάποιος συνταξιούχος να βγάζει τον επικήδειο ο υπουργός οικονομίας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.