HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠως δημιουργήθηκαν οι πρώτες Χριστουγεννιάτικες κάρτες

Πως δημιουργήθηκαν οι πρώτες Χριστουγεννιάτικες κάρτες

Οι πρώτες Χριστουγεννιάτικες κάρτες, από όσο τουλάχιστον γνωρίζουμε, είναι δημιούργημα των συνθηκών της βιομηχανικής επανάστασης και του καπιταλισμού που αναδύθηκε στη Βικτωριανή Αγγλία. Το Χειμώνα του 1843 στο Λονδίνο ένας πλούσιος Βρεττανός επιχειρηματίας, ο Sir Henry Cole, επειδή ήταν πολύ απασχολημένος (o χρόνος είναι πολύτιμος για να τον αφιερώνεις σε δραστηριότητες που δεν αποφέρουν οικονομικό κέρδος) να γράψει ευχές στην οικογένεια, τους φίλους και τους εμπορικούς συνεργάτες του, ανέθεσε στον φίλο του, τον ζωγράφο John Callcott Horsley, να σχεδιάσει μία κάρτα με εικόνα και ένα σύντομο χαιρετισμό.

Έτσι κάπως, λέγεται, ότι γεννήθηκε η πρώτη χριστουγεννιάτικη κάρτα.Από τις 1000 κάρτες που κυκλοφόρησαν, έχουν διασωθεί γύρω στις 12 σε ιδιωτικές συλλογές. Ανάμεσα σ᾽αυτές υπάρχει η κάρτα που ο Cole έστειλε στη γιαγιά του.

Από τα μέσα του 19ου αιώνα, λοιπόν, αρχίζουν να κυκλοφορούν οι χριστουγεννιάτικες κάρτες στην Αγγλία και αμέσως γίνονται πολύ δημοφιλείς. Πολύ γρήγορα αυτή η βρεττανική “ταχυδρομική” συνήθεια περνάει και στις ΗΠΑ. Γύρω στα 1875 ο Luis Prang, ένας Πολωνός από τη Σιλησία λιθογράφος που ζούσε στη Βοστόνη των ΗΠΑ, αρχίζει να ασχολείται με τη δημιουργία και την εκτύπωση σε χαρτί μικρών επιχρωματισμένων εικόνων με ευχές για τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος. Τη δεκαετία του 1880 ο Prang έχει γίνει διάσημος για τις χριστουγεννιάτικες κάρτες του.

12

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Πηγή: annagelopoulou.blogspot.gr

Προηγουμενο αρθρο
Άρωμα ... Γαλλίας στη Γκράς!
Επομενο αρθρο
Δημήτρης Τριχόπουλους: «Ξεγελάμε το φόβο του θανάτου κάνοντας παιδιά»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.