HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΟι τοποθετήσεις των Σπύρου Μαργέλη και Βασίλη Αραβανή στη συνεδρίαση για τον απολογισμό του Δημάρχου

Οι τοποθετήσεις των Σπύρου Μαργέλη και Βασίλη Αραβανή στη συνεδρίαση για τον απολογισμό του Δημάρχου

Οι τοποθετήσεις των Σπύρου Μαργέλη και Βασίλη Αραβανή στη συνεδρίαση για τον απολογισμό του Δημάρχου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15/2.

Σπύρος Μαργέλης

DSCN2460

Θα ξεκινήσω με εσάς κύριε Πρόεδρε. Στο 1ο Δημοτικό Συμβούλιο που κάναμε εμείς, από την Αντιπολίτευση, είχαμε τη δύναμη να υπερβούμε τις υπερβολές της προεκλογικής περιόδου, τις ακρότητες και ψηφίσαμε την υποψηφιότητά σας για να είστε Πρόεδρος όλου του Συμβουλίου. Αυτή μας η απόφαση, αυτή μας η ψήφος ήθελε να δείξει αυτό ακριβώς το μήνυμα, ότι πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο με ενότητα να συνεννοηθεί, να συνεργαστεί, να διαβουλευτεί, να πάρει σωστές αποφάσεις. Στην πορεία όμως, δυστυχώς δεν ανταποκριθήκατε σε αυτήν την ευθύνη, που σας αναθέσαμε την εμπιστοσύνη μας.

Είπατε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είχε καθοριστικό ρόλο. Μόνο καθοριστικό ρόλο δεν είχε το Δημοτικό Συμβούλιο. Επικυρωτικό ρόλο είχε το Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν φροντίσατε οι προτάσεις, οι απόψεις, οι ιδέες κάποιων από εμάς, από τη μειοψηφία, να υιοθετηθούν, να ενσωματωθούν στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Κύριε Πρόεδρε, όταν εκλεγήκατε κάνατε μία ομιλία. Θα σας παρακαλούσα για να βελτιωθείτε να την διαβάσετε. Είπατε: τέλος τα εκτός Ημερησίας διάταξης θέματα, τέλος οι κατεπείγουσες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, τέλος οι απεραντολογίες, χρόνος για όλους, δικαιοσύνη για όλους. Διαβάστε τα και θυμηθείτε τι έγινε στην πορεία.

Είπατε κύριε Πρόεδρε ότι θα τροποποιήσουμε τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ενάμιση χρόνο μετά όμως δεν έχει έρθει τέτοια εισήγηση, που θα που θα βοηθούσε πραγματικά τη διαδικασία. Παλέψατε να βρείτε δέκα σημαντικά θέματα από τα πεντακόσια που κουβεντιάσαμε και τι βρήκατε; Ότι καταρτίσαμε Τεχνικό Πρόγραμμα, ότι καταρτίσαμε προϋπολογισμό, σάμπως όλοι οι Δήμοι της χώρας δεν καταρτίζουν Τεχνικά Προγράμματα και δεν καταρτίζουν προϋπολογισμούς.

Θέλω να ξέρετε ότι από εμάς θα έχετε τη στήριξη και τη συμπαράσταση, αλλά πάρτε πρωτοβουλίες, τολμήστε πραγματικά να λειτουργήσει καλύτερα το Δημοτικό Συμβούλιο, να λειτουργήσει συλλογικά, συνθετικά και δεν είναι κακό να διαφοροποιούνται οι προτάσεις που έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο, χρήσιμο είναι, καλό είναι. Το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να διαβουλεύεται και να αποφασίζει και όχι να επικυρώνει και να εγκρίνει.

Τώρα πάω στον Απολογισμό. Εγώ έχω μάθει να λειτουργώ με έναν άλλο τρόπο, είναι έξω από εμένα η καταγγελία, η ισοπέδωση, ο αφορισμός, η λάσπη, όλα αυτά. Δεν τα έχω συνηθίσει ποτέ μου. Έχω μάθει να λειτουργώ δημιουργικά, κριτικά, να καταθέτω ιδέες και να καταθέτω προτάσεις. Έτσι θα κινηθώ λοιπόν τώρα εγώ, παρά το γεγονός βεβαίως ότι θα σημειώσω κάποιες παραλείψεις σημαντικές κατά τη γνώμη μου.

Θέλω λοιπόν για τον τρόπο που λειτουργήσαμε ως Δημοτική Αρχή. Υπήρχε και ένας άλλος τρόπος που νομίζω είναι καλύτερος, σκεφτείτε το για την επόμενη χρονιά. Ο Δήμαρχος να είναι πολύ πιο σύντομος σε αυτά που θα πει, να ακούσει πολύ περισσότερο χρόνο τους επικεφαλής των παρατάξεων, σε επίπεδο προτάσεων βεβαίως και ιδεών, να ακούσει πολύ περισσότερο τους Δημότες, πάλι σε επίπεδο προτάσεων και να ακούσει πολύ περισσότερο χρόνο τους Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας και μειοψηφίας, πάλι σε επίπεδο προτάσεων, όχι σε επίπεδο «κάναμε, κάναμε, ωραία, μια χαρά όλα».

Να λειτουργήσει περισσότερο η Δημοκρατία και περισσότερη λειτουργία της Δημοκρατίας σημαίνει περισσότερος σεβασμός στη μειοψηφία, σημαίνει περισσότερος σεβασμός στη διαφορετική άποψη. Αυτό ξεχωρίζει τη Δημοκρατία από άλλα καθεστώτα, διαφορετικά και η Δημοκρατία πλειοψηφίες έχει, άρα μπορεί να παίρνει όποιες αποφάσεις θέλει. Εκεί διαφοροποιείται, ποιοτικά, στον σεβασμό που δείχνει στη διαφορετική άποψη, στην άποψη της μειοψηφίας. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, ας το αξιοποιήσουμε στο μέλλον.

Τώρα θέλω να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις για τη λειτουργία μας όλο αυτόν τον καιρό σε ορισμένες μεγάλες ενότητες, πέρα από τα διαχειριστικά, τα καθημερινά, τα υπηρεσιακά θέματα, τα οποία όποιος και εάν ήταν Δήμαρχος θα τα κάναμε, όποια και εάν ήταν η Δημοτική Αρχή.

Εγώ θα πω μερικά θέματα στα οποία δεν δώσατε τη σημασία που έπρεπε να δώσετε. Ξεκινώ λοιπόν από μελέτες, από την προετοιμασία που κάναμε ή οφείλαμε να κάνουμε για να εντάξουμε έργα στο ΕΣΠΑ. Είναι ο τρίτος χρόνος που λειτουργεί το ΕΣΠΑ. Υπήρχε μια προσπάθεια της χώρας μας να είναι εμπροσθοβαρές, δηλαδή να απορροφήσουμε γρήγορα τα χρήματα, αλλά στον ενάμιση χρόνο νομίζω δεν κάναμε καμία κουβέντα τέτοια.

Τις παλιές μελέτες που υπάρχουν δεν τις φέραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο να τις επικαιροποιήσουμε, να δώσουμε προτεραιότητες, να δούμε τι θα κάνουμε. Καινούργιες μελέτες για να προετοιμάσουμε έργα για το ΕΣΠΑ δεν αναθέσαμε, δεν είπα δεν ολοκληρώσαμε, αλίμονο, δεν αναθέσαμε καν, δεν ξεκινήσαμε. Γενικά δεν κάναμε καμία τέτοια κουβέντα. Νομίζω πρέπει να την κάνουμε γρήγορα.

Ένα δεύτερο κεφάλαιο που αναφέρθηκε και ο κύριος Δήμαρχος, τα Σχέδια Πόλης, ο Χωροταξικός Σχεδιασμός, οι χρήσεις γης, το ΣΧΟΑΠ, ο Χωροταξικός Σχεδιασμός της Περιφέρειας. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά σαν τίτλοι όμως και σαν διακηρύξεις. Στην πράξη τι κάναμε για χρήσεις γης, ο Δήμος τι έκανε; Απολύτως τίποτα στον ενάμιση χρόνο. Τι κάναμε για το Χωροταξικό του Δήμου μας, ο Δήμος τι έκανε; Απολύτως τίποτα.

Δεν εννοώ δεν ολοκληρώσαμε τίποτα, εννοώ δεν ξεκινήσαμε, εννοώ δεν κουβεντιάσαμε, να καταθέσουμε ιδέες, προτάσεις, απολύτως τίποτα. Διατυπώσαμε προτάσεις στο Χωροταξικό της Περιφέρειας, το οποίο τρέχει μια δεκαετία τώρα και μάλιστα σε μια διαδικασία η οποία δεν αποτελεί τιμή για το Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς να προηγηθεί κανένας απολύτως διάλογος, καμία απολύτως διαβούλευση, ήρθαμε εδώ σαν ένα τυπικό θέμα και μέσα σε λίγη ώρα έπρεπε να σχολιάσουμε και να διατυπώσουμε προτάσεις για μια δουλειά που γίνεται δέκα ολόκληρα χρόνια στην Περιφέρεια και για το Χωροταξικό, που είναι το Σύνταγμα.

Δεν κάναμε τίποτα για το ΣΧΟΑΠ της Βασιλικής. Σωστά είπε ο κύριος Δήμαρχος ότι τρέχει το ΣΧΟΑΠ της Βασιλικής, αλλά τρέχει μια δεκαετία τώρα, έλεος! Απ’ ό,τι βρήκαμε εμείς ως Δημοτική Αρχή μέχρι σήμερα από εδώ δεν το πήραμε, να το πάμε εκεί. Όπως ήταν είναι ακόμα, δεν έχει γίνει καμία κουβέντα, απολύτως, στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όχι απόφαση, κουβέντα, να κουβεντιάσουμε, να δούμε που είναι λάθος να το διορθώσουμε, τι πρέπει να προχωρήσουμε, που πρέπει να τολμήσουμε παραπάνω.

Βεβαίως δεν κάναμε καμία κουβέντα στο Δημοτικό Συμβούλιο για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις. Που και που το λέμε, κάνουμε νύξεις, αλλά σε τέτοια σχέδια για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις που χρειάζεται ο τόπος μας δεν έγινε καμία κουβέντα στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν έγινε καμία κουβέντα για τα Σχέδια Πόλης, παρά το γεγονός ότι το ζητήσαμε.

Παραδείγματος χάριν για το Σχέδιο Πόλης Περιγιαλιού περιμένουμε τον φάκελο από το Υπουργείο να έρθει ενάμιση χρόνο. Έπρεπε να το έχουμε κουβεντιάσει πέντε φορές το σχέδιο του Περιγιαλιού, να δούμε που βρίσκεται, να κάνουμε παρεμβάσεις στο Υπουργείο, να φέρουμε τα πάνω κάτω όταν χρειάζεται, πραγματικά να λυθούν προβλήματα που μπαίνουν για το Σχέδιο Πόλης. Έτσι δεν θα τελειώσει ποτέ στο Σχέδιο Πόλης.

Δεν κουβεντιάσαμε το Σχέδιο Πόλης των Καρυωτών και της Λυγιάς, που βέβαια ξεφρακαρίστηκε σε ένα σημείο αλλά παραμένουν προβλήματα και πρέπει να τα ξαναδούμε. Και βεβαίως κουβεντιάσαμε με ένα χρόνο καθυστέρηση το Σχέδιο Πόλης του Νυδρίου, και πήραμε μία απόφαση την οποία θα μπορούσαμε να την είχαμε πάρει πριν ένα χρόνο.

Το ίδιο στα γενικά που κουβεντιάζουμε τώρα είναι το ΠΕΣΔΑ, το Περιφερειακό Σχέδιο της Διαχείρισης των Απορριμμάτων. Η Κυβέρνηση το ξεκίνησε από την αρχή, από τον Γενάρη κουβεντιάζει για έναν καινούργιο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων. Η Περιφέρεια το κουβέντιασε μερικούς μήνες και εμείς ήρθαμε μια μέρα τον Αύγουστο, με κατεπείγουσα διαδικασία, να πάρουμε απόφαση, να εγκρίνουμε πίστωση για να αναθέσουμε μια μελέτη και στη συνέχεια να πάρουμε απόφαση για το ΠΕΣΔΑ, ένα τόσο σημαντικό θέμα, χωρίς καμία κουβέντα απολύτως. Την τελευταία στιγμή, επειδή μας το ζήτησε η Περιφέρεια. Αν δεν μας το ζητούσε η Περιφέρεια και μάλιστα με επανειλημμένα έγγραφά της, εμείς ενδεχομένως, ακόμα να το είχαμε εκεί σε κάποιο συρτάρι και να περίμενε.

Έχουμε πει ότι πρέπει να χτίσουμε μια άλλη Αυτοδιοίκηση. Η Αυτοδιοίκηση της διαμαρτυρίας, της μιζέριας, του πόνου, του δεν έχουμε λεφτά, το Κράτος το κακό της γραφειοκρατίας, δεν οδηγεί πουθενά. Πόσο μάλλον τώρα λοιπόν που έχουμε κρίση έχουμε πρόσθετο χρέος να φτιάξουμε μια άλλη Αυτοδιοίκηση. Μια άλλη Αυτοδιοίκηση η οποία θα δημιουργεί πόρους και δεν θα ζητά πόρους από το Κράτος με απλωμένο το χέρι μονίμως να ζητιανεύει λεφτά. Που δεν θα διαμαρτυρείται μονίμως γιατί της περιόρισαν τη ΣΑΤΑ, αλλά που θα φτιάξει πόρους.

Έχω πει πολλές φορές ότι το παράδειγμα της Μαρίνας.. Δείτε το έτσι και μην ενοχληθεί κάποιος επειδή έτυχε εγώ να έχω δουλέψει από μία θέση ευθύνης για να έχουμε τη Μαρίνα της Λευκάδας. Δίνει στο Δήμο σήμερα πάνω από 1.300.000€ το χρόνο, όταν 700.000€ όπως είπατε είναι η ΣΑΤΑ, τα λεφτά που μας δίνει το Υπουργείο.

Μπορούμε λοιπόν να κάτσουμε να κουβεντιάσουμε, στο Δημοτικό Συμβούλιο να δούμε τι άλλες παρεμβάσεις μπορεί να κάνει ο Δήμος ώστε να έχει έσοδα δικά του, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, όχι απλά να φτιάξει γραφείο να καταγράφει τους ανέργους, να φτιάξει θέσεις δουλειάς, να φέρει έσοδα στον τόπο, να βοηθήσει τον τόπο.

Το Βλυχό είναι ένα καταπληκτικό παράδειγμα. Είναι ένα καταπληκτικό παράδειγμα το Βλυχό, μπορούμε να το αξιοποιήσουμε, να κάνουμε μία μεγάλη Μαρίνα. Οι Εγκρεμνοί, πριν συμβεί και το πρόβλημα που συνέβη, είναι μία παραλία η οποία είναι αναξιοποίητη και μπορούμε να κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις, για να έχει έσοδα ο Δήμος. Οι Σκάροι είναι μία τεράστια έκταση Δημοτική και Δημόσια αναξιοποίητη και καλά να κυνηγάμε τα μοσχάρια, αλλά αυτό δεν παράγει μόνο του αποτέλεσμα.

Πρέπει να δούμε πως θα αξιοποιήσουμε αυτήν την τεράστια έκταση και έχετε συναινέσει και εσείς με το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης, του Δήμου το Επιχειρησιακό, ότι καλά είναι να δούμε και περιπτώσεις σύμπραξης με τον Ιδιωτικό Τομέα, με την ιδιωτική πρωτοβουλία, να αξιοποιήσουμε αυτές τις δυνατότητες που έχει ο τόπος μας.

Τα ιχθυοτροφεία και μια σειρά άλλα τέτοια. Και βεβαίως, για να κλείσω αυτήν την ενότητα, θα πρέπει να δούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει ο τόπος μας, τα διάφορα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και να τα αξιοποιήσουμε. Θα πρέπει να τολμήσουμε σε καινοτομίες. Όλοι μιλάμε για καινοτομίες, ο Δήμος, οι πολίτες, οι επενδυτές, όλοι. Να δούμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Να δούμε παρεμβάσεις γι’ αυτό που λέμε Πράσινο Νησί. Είπαμε να ξεκινήσουμε από τον Κάλαμο ή τον Καστό. Υπάρχουν παραδείγματα, δεν χρειάζεται να τα ανακαλύψουμε εμείς. Να τα αντιγράψουμε χρειάζεται με καλό τρόπο για να πάμε μπροστά.

Είπαμε πολλές φορές και στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά δεν το κάναμε και πρέπει να το κάνουμε, να το κουβεντιάσουμε, πρέπει να δούμε την ταυτότητα της πόλης μας και των οικισμών μας. Πρέπει να δώσουμε ταυτότητα σε αυτόν τον τόπο που ζούμε, πρέπει να κάνουμε καλύτερο τον τόπο που ζούμε.

Η Λευκάδα, ο παλιός οικισμός της Λευκάδας έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και αυτήν τη στιγμή είναι ένας αφιλόξενος τόπος. Διώχνει τους ξένους και διώχνει και τους ντόπιους. Δεν μπορούν να περπατήσουν. Το εντοπίζετε σωστά αλλά δεν έρχεστε να το αντιμετωπίσουμε. Πρέπει λοιπόν να δούμε ταυτότητα της πόλης. Ταυτότητα της πόλης σημαίνει μία ευρύτατη, δυνατή, τολμηρή απόφαση για πεζοδρόμηση όλης της παλιάς πόλης, περιφερειακά παρκινγκ, ελεύθερους δρόμους, πεζοδρόμια, αναπλάσεις κτιρίων, προσόψεων, κοινοχρήστων χώρων.

Το ίδιο σημαίνει και για το Νυδρί, πρέπει να κάνουμε. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε για τους οικισμούς μας που έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, για τις παραλίες μας. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε, πεζόδρομους, όπως πολύ καλά κάνατε και προχωρήσετε έστω και με τρόπο που εμείς εκφράσαμε κριτική, πεζοδρόμηση στο δρόμο της Βασιλικής. Πρέπει να το κάνουμε στη Νικιάνα, πρέπει να το κάνουμε στον Μικρό Γιαλό, πρέπει να το κάνουμε σε πολλές άλλες περιοχές διότι δίνει ποιότητα ζωής και αναβαθμίζει.

Και πρέπει, κλείνοντας και αυτόν τον τομέα, να τολμήσουμε να πάρουμε δύο, τρεις οικισμούς της Λευκάδας που έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, το Καλαμίτσι. Δεν μπορεί το Καλαμίτσι που είναι ένα χιλιόμετρο από το Κάθισμα να μη μπορεί να ζήσει ο κόσμος εκεί. Να κάνουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης, σχέδιο, να αποτελέσει και πρότυπο, να το κάνουμε για την Καρυά ενδεχομένως και να το κάνουμε για τα Σύβοτα. Λέω ενδεικτικά εγώ κάποιους οικισμούς, θα το αποφασίσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο όμως και θα τα βρούμε αυτά.

Τώρα θέλω να πω για τις επενδύσεις που κάνει ο Δήμος. Λέτε ότι είχαμε πέρσι για επενδύσεις εγκεκριμένες πιστώσεις 20.300.000€. Πόσα απορροφήσαμε; 6.000.000€! Δικαιολογίες υπάρχουν, αλλά το θέμα είναι να σταθούμε στις δικαιολογίες ή να ξεπεράσουμε και να νικήσουμε τις δικαιολογίες, τη γραφειοκρατία, όλα αυτά, να τρέξουμε δηλαδή με πιο γρήγορους ρυθμούς; Σε μία τέτοια περίοδο που δεν υπάρχουν πόροι δεν μπορούμε να έχουμε διαθέσιμες 20.000.000€ και εμείς να απορροφούμε 6.000.000€. Θέλω να το δούμε αυτό λοιπόν λέω στην πορεία, να το προσέξουμε και να το δούμε λίγο παραπάνω αυτό το θέμα.

Θέλω να δούμε ακόμα κατακερματισμό των πόρων κύριε Δήμαρχε. Το είχαμε πει με ένταση αυτό το θέμα. Χαίρομαι που λέτε ότι εφέτος θα πάμε καλύτερα, δεν θα κάνουμε κατακερματισμό των πόρων. Διάβασα στον πίνακα που μας κοινοποιήσατε τι έκαναν οι Υπηρεσίες. Είδατε τι έκαναν οι τεχνικές υπηρεσίες; Εκατοντάδες μελέτες, εκατοντάδες μελέτες και έργα. Εκατοντάδες. 3.000€, 4.000€, 5.000€. Φανταστείτε τι σημαίνει αυτό. Πώς να αποδώσουν έργο οι Υπηρεσίες μετά, όταν χρειάζεται να κάνουν τόσες εκατοντάδες μελέτες και δεν ομαδοποιούμε όλα αυτά τα πράγματα. Γιατί η κάθε μελέτη, το κάθε έργο, είτε 3.000€ είναι, είτε 300.000€ είναι θέλει την ίδια διαδικασία. Θέλει διαγωνισμό ή ανάθεση, απόφαση, θέλει σύμβαση, θέλει πρωτόκολλα, θέλει ΑΠΕ, θέλει την ίδια διαδικασία. Επιμετρήσεις, εγκρίσεις, πρωτόκολλα παραλαβής. Όλα την ίδια διαδικασία θέλουν.

Θα πρέπει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και να αξιοποιήσουμε καλύτερα τους πόρους. Αυτό που σας λέω κύριε Δήμαρχε το λέγατε εσείς όλα τα προηγούμενα χρόνια κατηγορώντας την προηγούμενη Δημοτική Αρχή ότι κατασπαταλά τους πόρους με τον κερματισμό που κάνει. Να το δούμε, να το διορθώσουμε. Εγώ να καταλάβω ότι υπήρχε ένας χρόνος μεταβατικός. Τώρα όμως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία και πρέπει να προχωρήσουμε να το κάνουμε.

Θα ήθελα τον Δήμο να ασχοληθεί λίγο και να ασχοληθούμε με τα μεγάλα έργα που γίνονται στην ευρύτερη περιοχή ή με τις μεγάλες παρεμβάσεις που γίνονται ή πρέπει να γίνουν ή καθυστερούν. Παραδείγματος χάριν, γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια μελέτη σε εξέλιξη η οποία είχε χρηματοδοτηθεί προηγούμενα με 4.000.000€ για την ενίσχυση της υδροδότησης της Λευκάδας και βέβαια της Πρέβεζας και της περιοχής. Είναι θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει παραπάνω, να το δούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, που βρίσκεται, να το τρέξουμε, να πιέσουμε γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Υπάρχει μία εξέλιξη, για τα γενικότερα λέω, μία εξέλιξη, μία μελέτη που κάνει το Υπουργείο και αφορά τη Λευκάδα, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά, μελέτη των μορφολογικών στοιχείων που πρέπει να έχουν οι κατασκευές μας στη Λευκάδα στη λογική της αναβάθμισης, της ποιότητας, της διατήρησης ενδεχομένως της παράδοσης, αλλά, εν πάσει περιπτώσει, της ταυτότητας που πρέπει να έχει το δομημένο περιβάλλον του τόπου μας.

Υπάρχει έτοιμη, το έχω πει πάρα πολλές φορές, ωριμότατη η μελέτη, ο φάκελος για την ένταξη του έργου της ύδρευσης της Λευκάδας με τον αυτοκινητόδρομο Αμβρακία – Άκτιο και το αεροδρόμιο του Ακτίου και η απάντηση που έχει δοθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι εάν μας δώσει δάνειο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα γίνει το έργο. Δεν πρέπει να μας ικανοποιεί αυτή η απάντηση. Αυτό το έργο είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι θα τελειώσουν οι μεγάλοι οδικοί άξονες και εάν δεν έχουν γίνει συνδετήρια, όπως λέγονται, θα ξεμείνουμε, θα μείνουμε πίσω.

Θα μπορούσαμε να κάνουμε μία κουβέντα στο Δημοτικό Συμβούλιο πως θα αξιοποιήσουμε καλύτερα, να φτιάξουμε καλύτερες δομές, πως θα αξιοποιήσουμε καλύτερα, το ανθρώπινο, το έμψυχο δυναμικό που έχει ο Δήμος μας.

Λιμενικό Ταμείο, έχουμε ενάμιση χρόνο Δημοτική Αρχή και λέμε ότι ετοιμάζουμε τη διακήρυξη για να δημοπρατήσουμε το Λιμενικό Ταμείο. Μα αυτή η διακήρυξη, πρόπλασμά της, αυτή η διακήρυξη ήταν έτοιμη από την προηγούμενη Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου. Δεν μας κάλυπτε; Δεν το κουβεντιάσαμε κατ’ αρχήν ποτέ. Να την διορθώσουμε, αλλά δεν μπορεί με τέτοιους ρυθμούς, ενάμιση χρόνο, να διαμορφώσουμε μια διακήρυξη, που λέμε τώρα ότι την άνοιξη θα βγει στον αέρα αυτή η διακήρυξη.
Θυμίζω ότι σε μια κουβέντα που είχε γίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο, είχα ζητήσει να κουβεντιάσουμε γι’ αυτό, είπε ο κύριος Δήμαρχος ότι του χρόνου το Τουριστικό Περίπτερο θα λειτουργεί και μάλιστα είπα «κρατώ αυτήν τη δέσμευση». χρειάζεται να βάλουμε ένα χρονοδιάγραμμα για τη δουλειά μας και για τις δεσμεύσεις μας για να μπορούμε να το παρακολουθούμε και να είμαστε συνεπείς. Πήραμε την απόφαση του Καρτάνου, του προηγούμενου Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου, την αντιγράψαμε με διαφοροποίηση πέντε μέτρα ή επτά μέτρα. Αυτή είναι η ριζική ανάγκη που έχει το Νυδρί για χωροθέτηση των χρήσεων;

Δεν τολμήσαμε όμως να κάνουμε τίποτα με το ferry boat, δεν τολμήσαμε να κάνουμε τίποτα με τα ημερόπλοια, δεν τολμήσαμε να κάνουμε τίποτα με την πραγματικότητα.

Δευτερολογία:

Ακούστε, εμείς στην πρωτομιλία μας ο κύριος Αραβανής, ο κύριος Γληγόρης, και ο κύριος Καββαδάς, μιλήσαμε με πολύ χαμηλούς τόνους δηλώσαμε τη διάθεσή μας να βοηθήσουμε τη Δημοτική Αρχή διότι έτσι θεωρούμε ότι βοηθάμε τον τόπο μας. Εμείς η Δημοτική Αρχή θέλουμε να πετύχει διότι ο τόπος έχει ανάγκη.

Αυτά που είπαμε δεν ήταν ούτε θεωρίες, ούτε προεκλογικές ομιλίες, ούτε ήθελαν όλο τον προϋπολογισμό του κράτους, ούτε θέλουν τριακόσια χρόνια να γίνουν. Είναι αυτά που και εσείς ως Δημοτική Αρχή είχατε στο πρόγραμμά σας. Και εγώ δεν είπα γιατί δεν τα κάνατε σε δεκαπέντε μήνες, είπα γιατί δεν τα ξεκινήσατε σε δεκαπέντε μήνες, διότι στους πρώτους δεκαπέντε μήνες όλες οι Δημοτικές Αρχές και όλες οι εξουσίες ξεκινούν και βάζουν τις βάσεις και τις κατευθύνσεις. Ό,τι δεν ξεκινήσει τους πρώτους δεκαπέντε μήνες δεν το ξεκινάς ποτέ και δεν το κάνεις ποτέ. Αντ’ αυτού στη δευτερομιλία του ή στις απαντήσεις που έδωσε ο Δήμαρχος ξανά ακούσαμε τα γνωστά. Κάποιοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, κάποιοι παραπληροφορούν, κάποιοι το παίζουν έτσι και κάποιοι το παίζουν αλλιώς.

Όχι λοιπόν! Και καταλαβαίνουμε και δεν παραπληροφορούμε. Αλλά όπως εσείς έχετε νοημοσύνη, την οποία σεβόμαστε και τιμούμε, να σέβεστε και να τιμάτε και τη δική μας νοημοσύνη. Σήμερα κάνατε έναν Απολογισμό και δεν υπήρχε ούτε ένας εκπρόσωπος Φορέων, ότι οι Τοπικοί Πρόεδροι δεν μίλησαν ουσιαστικά, εκτός από δύο, τρεις και ότι οι Δημότες εκτός από δύο, τρεις δεν μίλησαν, πρέπει να σας απασχολήσει. Εγώ λέω, επειδή είναι συλλογική η λειτουργία και η ευθύνη, ότι πρέπει να μας απασχολήσει. Κάτι δεν πάει καλά ενδεχομένως.

Θέλω να επαναλάβω και πάλι ότι εμείς είμαστε αποφασισμένοι να πορευτούμε σε αυτήν την κατεύθυνση. Είμαστε μία Αντιπολίτευση η οποία έχουμε και ήθος και ευπρέπεια και γνώσεις, τυχαίνει όλοι οι επικεφαλής και των τεσσάρων παρατάξεων νομίζω ότι έχουμε αυτά τα χαρακτηριστικά. Έχουμε και ήθος και γνώση και ευπρέπεια. Εάν θέλετε αξιοποιείστε αυτά τα πράγματα.
Όπως λέω ακόμα εμείς, εγώ τουλάχιστον, νομίζω ισχύει και για τους άλλους, έχω μάθει δημιουργικά να λειτουργώ, δεν έχω μάθει να λειτουργώ με καταγγελίες, με συνομωσίες, με ψου-ψου, με ακυρώσεις, με μεμψιμοιρίες, με γκρίνια και απαξίωση των πάντων. Δεν μπορώ να το κάνω, γι’ αυτό και δεν μπορώ να κάνω σκληρή Αντιπολίτευση που μου λένε μερικοί, γιατί δεν κάνω Αντιπολίτευση. Εγώ την Αντιπολίτευση την φαντάζομαι συμβολής σε επίπεδο προτάσεων και ιδεών και παρατηρήσεων και διορθωτικών κινήσεων για να πάει καλύτερα ο Δήμος..
Οφείλετε να εγκαταλείψετε την αντίληψη ότι όλα έγιναν μια χαρά, ότι κάναμε έργο, που δεν έχει γίνει ποτέ, ότι πήραμε ένα μπάχαλο και το κάνουμε Δήμο, ότι τίποτα δεν είχε γίνει στο Λιμενικό, ότι τίποτα δεν είχε γίνει πουθενά. Τα προηγούμενα χρόνια έγιναν κάποιες προσπάθειες. Ελλιπείς; Ελλιπείς. Ανεπαρκείς; Ανεπαρκείς. Όμως το ζητούμενο δεν είναι να απολογηθούμε ότι κάναμε, όπως ακούσαμε μερικές απίθανες ομιλίες οτι αλλάξαμε φώτα, βουλώσαμε λακκούβες, κάναμε εκείνο, καθαρίσαμε σούδες. Τα αυτονόητα είναι αυτά. Έχουμε μια Δημοτική Αρχή, έναν Δήμαρχο, επτά Αντιδημάρχους, Εντεταλμένους Συμβούλους, διακόσιους υπαλλήλους. Προφανώς κάνουν έργο. Είναι το καθήκον τους.

Το ζήτημα για τον τόπο είναι να κάνουμε κάτι το παραπάνω, να κάνουμε την υπέρβαση. Να μη μας πιάσει και εμάς αυτή η μελαγχολία, το Κράτος δεν έχει λεφτά, δεν υπάρχουν πόροι, υπάρχει κρίση, υπάρχει γραφειοκρατία, δεν λειτουργεί η Αποκεντρωμένη, δεν έχουμε υπαλλήλους, δεν έχουμε πουθενά υπαλλήλους, να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά και να πεθάνουμε.

Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να τολμήσουμε, να ρισκάρουμε όπου χρειάζεται. Άλλωστε ξέρετε, το μεγαλύτερο ρίσκο είναι η αδράνεια. Και να προχωρήσουμε. Εάν δείτε στα προεκλογικά μας προγράμματα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όλοι περίπου τα ίδια λέγαμε για τα μεγάλα θέματα. Το ζήτημα είναι να τα βάλουμε μπροστά, να τα ξεκινήσουμε.

Χρήσεις γης δεν λέω εγώ, ο περίεργος, ο παράξενος, που τα θέλω όλα. Χρήσεις γης λέγατε εσείς στο φυλλάδιό σας. Εγώ δεν είπα γιατί δεν τις καθορίσαμε σε δεκαπέντε μήνες. Οφείλαμε σε δεκαπέντε μήνες να έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες.
Για τα ημερόπλοια. Δηλαδή κύριε Δήμαρχε με συγχωρείτε, η δέσμευσή σας και η δέσμευσή μου εμένα και ενδεχομένως κάποιων άλλων ποια ήταν; Ότι θα στείλουμε ένα γράμμα στο Λιμενάρχη και θα του πούμε, πάρτε τα ημερόπλοια και ο Λιμενάρχης θα μας πει δεν μπορώ και εμείς είμαστε εντάξει; Αυτή ήταν η δέσμευσή μας; Η δέσμευσή μας λοιπόν στους κατοίκους του Νυδρίου και στην κοινωνία, στον εμπορικό κόσμο, σε όλους τους επισκέπτες, ήταν ότι θα ξαναφτιάξουμε το Νυδρί, θα το κάνουμε πόλη, σύγχρονη πόλη.

Και εάν ο Λιμενάρχης δεν συμφωνεί, να έρθετε εδώ, στο Δημοτικό Συμβούλιο, να κάτσουμε να δούμε που θα τα πάμε τα ημερόπλοια. Υπάρχουν προτάσεις, υπάρχουν μελέτες που είναι σε εξέλιξη. Χρειάζονται να γίνουν κάποιες υποδομές, αλλά να τα ξεκινήσουμε, να τα βάλουμε μπροστά.

Για το θέατρο να κάτσουμε να κουβεντιάσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο να δούμε που βρισκόμαστε, τι λείπει, τι βήματα πρέπει να κάνουμε για να φτιάξουμε αυτό το έργο.

Τώρα για τις προσαμμώσεις. Είστε ικανοποιημένος εσείς που ενάμιση χρόνο είναι ακόμη η άμμος εκεί πέρα σωρός; Εγώ λέω ότι δεν είστε. Και επειδή δεν είστε ευχαριστημένος να δούμε τι παραπάνω θα κάνουμε ώστε η άμμος να φύγει από εκεί πέρα, διότι όλα τα πράγματα σε αυτή τη ζωή πρέπει να γίνονται σε συγκεκριμένο χρόνο, όχι στην αιωνιότητα

Ο τόπος μας έχει ανάγκη να τρέξουμε παραπάνω λοιπόν για να προλάβουμε τα πράγματα διότι ο κόσμος τρέχει δίπλα μας. Δεν είμαστε μόνοι μας στον κόσμο, τρέχουν οι άλλοι και πρέπει να τρέξουμε και εμείς παραπάνω. Γι’ αυτό έχω πει πάρα πολλές φορές, και τελειώνω, ότι πρέπει να κάνουμε χρονοδιαγράμματα για τις δράσεις μας. …

Βασίλης Αραβανής

DSCN2391

Tο πιο σωστό είναι να γίνει ολοκληρωμένος ο Απολογισμός από τον κύριο Δήμαρχο και να συμπληρωθεί, να ολοκληρωθεί δηλαδή σε λεπτομέρειες από τους κυρίους Αντιδημάρχους και Εντεταλμένους Συμβούλους. Να μεσολαβήσει ένα διάστημα μιας ημέρας ενδεχομένως για να απαντήσουμε, να απαντήσει η Αντιπολίτευση και οι Σύμβουλοι και ενδεχομένως να έχουν μέσα από την απολογία και εποικοδομητικές προτάσεις.

Εν πάση περιπτώσει, θα επιχειρήσω τώρα με όσα έπιασα από την ομιλία του Δημάρχου και όσα έχω συμπεράνει κατά τη διάρκεια των Δημοτικών Συμβουλίων να δώσω κάποιες απόψεις κατά κανόνα εποικοδομητικές.

Θα ξεκινήσω κατ’ αρχάς με αυτά που είπε ο κύριος Πρόεδρος, να παίξει καθοριστικό ρόλο το Δημοτικό Συμβούλιο. Συμφωνώ ότι πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο, ο δε ρόλος του Δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι, πρέπει να είναι στοχευμένος και παρεμβατικός, μάλλον παρεμβατικά στοχευμένος. Εδώ θα μου επιτρέψετε να πω ότι υπάρχει μια αρρυθμία, δηλαδή βλέπω μια κυριαρχία του Δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο που, σημειωτέον, πρέπει να είναι κορυφαία αλλά όχι να κυριαρχεί, σε σημείο που νομίζω ότι είναι υπερβολικό. Παράλληλα εσείς –και με συγχωρείτε που αναφέρομαι προσωπικά- μου φαίνεστε ως Πρόεδρος, ότι είστε μονίμως πιεσμένος σε αυτήν την έδρα και δεν φέρνεστε ελεύθερα και σύμφωνα με την προσωπικότητά σας και δεν κυριαρχείτε εσείς, που πρέπει να κυριαρχείτε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σε ό,τι αφορά την Ημερήσια Διάταξη. Ο ρόλος σας κύριε Πρόεδρε δεν είναι να μαζεύετε, τις εισηγήσεις των Υπηρεσιών, να κάνετε έναν κατάλογο, να τον υπογράφετε και να τον φέρνετε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Νομίζω και πρέπει και μπορείτε, να παίξετε πιο ουσιαστικό ρόλο στον καθορισμό της Ημερήσιας διάταξης, που είναι η βάση για να είναι τα Δημοτικά Συμβούλια αποφασιστικά και δημιουργικά. Δεν είναι τυχαίο που μετά τα δύο, τρία πρώτα θέματα φεύγει ο κόσμος και οι Σύμβουλοι, διότι τα Δημοτικά Συμβούλια είναι κατά κάποιον τρόπο, κατά το 80%, διεκπεραιωτικά.

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο, διαχειριστείτε τον κατά τον καλύτερο τρόπο και μην αισθάνεστε πιεσμένος ότι πρέπει να εξυπηρετήσετε κάποιον. Δεν προσφέρετε και καλή υπηρεσία στον Δήμαρχο εάν αισθάνεται ότι έχει σε εσάς ένα μαξιλαράκι. Αυτό είναι σε βάρος της απόδοσής του. Τελειώνω ως προς το Δημοτικό Συμβούλιο γιατί το θεωρώ πολύ σημαντικό, πρέπει να του δώσετε ουσία.

Ως παράταξη εμείς δεν βλέπουμε μια Δημοτική Αρχή την οποία πρέπει αντιπολιτευτικά να την σφυροκοπήσουμε. Δεν είναι αυτή η νοοτροπία μας, δεν είναι αυτά τα πιστεύω μας. Ούτε να κάνουμε συγκρουσιακή αντιπολίτευση, ούτε να αποδομήσουμε μία Δημοτική Αρχή, όποια και εάν είναι αυτή. Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα λάθος μόνιμο όχι για τη Λευκάδα αλλά για την Ελλάδα και γι’ αυτό φτάσαμε εδώ που είμαστε.
Η δική μας οπτική είναι εντελώς διαφορετική. Δεν βλέπουμε μπροστά μας μια Δημοτική Αρχή που πρέπει να αποδομηθεί. Βλέπουμε μπροστά μας τώρα, ακόμα, τριάμισι χρόνια που δεν πρέπει να πάνε χαμένα για τη Λευκάδα. Αυτά τα τριάμισι χρόνια αν με αντιπαραθέσεις, συγκρουσιακές αντιπολιτεύσεις, καθηγητιλίκια και λοιπά, προσπαθήσουμε και στοχεύσουμε πως θα πούμε ότι ο Δρακονταειδής δεν είναι καλός Δήμαρχος. Αυτά τα κρίνει ο λαός, ξέρει, έχει καλύτερο αισθητήριο από εμάς και εισπράττει και ξέρει και στο τέλος κρίνει και εάν είναι να σας αποδομήσει, θα σας αποδομήσει, αυτό είναι σίγουρο ή, αντίθετα, να σας επιβραβεύσει.

Σε αυτήν τη βάση λοιπόν, από την οποία δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε κάτι άλλο χάριν οποιασδήποτε σκοπιμότητας. Θέλω να προχωρήσω στους άξονες που περίπου αναφέρατε και τηλεγραφικά γιατί δεν με παίρνει ο χρόνος, να πω δυο θέματα για τους άξονες.

Σε ό,τι αφορά την οργάνωση και την αποκέντρωση των Υπηρεσιών, εντελώς τηλεγραφικά, νομίζω ότι πρέπει να κινηθείτε, πιστεύω ότι κάνετε προσπάθειες για αναδιοργάνωση, νομίζω όμως ότι πρέπει να κινηθείτε σε βάση ανθρωποωρών και όχι προσώπων, ατόμων τα οποία βεβαίως είναι εξαιρετικά, το έχω διαπιστώσει και προσωπικά ότι έχετε εξαιρετικό προσωπικό, όμως μην κινηθείτε σε βάση ατόμων αλλά ανθρωποωρών.

Ένα παράδειγμα εντελώς ακραίο. Εάν ένας του Πρωτοκόλλου –είναι ατυχές ίσως το παράδειγμα γιατί τα Πρωτόκολλα απ’ ό,τι βλέπω έχουν συνέχεια δουλειά- του περισσεύουν τέσσερις (4) ώρες, δείτε σε τι άλλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Αυτό εννοώ και αυτό που λέω είναι και πολύ χρήσιμο για την Πολιτική Προστασία.

Επίσης, διαπίστωση κάνω, δεν μπαίνω σε κριτική σχετικά με την αισιοδοξία που είχα εκφράσει στο 1ο Συμβούλιο για τη σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου. Πιστεύω ότι στην Αντιπολίτευση γενικά δεν διαψεύστηκα, στη Συμπολίτευση έχω να κάνω μια παρατήρηση που δεν έχει σχέση με προσωπικές ικανότητες των Αντιδημάρχων ή των Εντεταλμένων Συμβούλων, έχει σχέση με τα επιτελεία που έχουν δίπλα τους.
Δεν μπορεί ο «Χ» ηρωικός και με ηρωικές προσπάθειες και με ικανότητες Αντιδήμαρχος, έχω δει ότι λειτουργείτε έτσι περίπου, να είναι αποτελεσματικός εάν δεν είναι κεφαλή ενός επιτελείου μέσα από τους υπαλλήλους. Αυτή είναι μια δεύτερη παρατήρηση.

Και η τρίτη παρατήρηση που έχει σχέση, με την αποκέντρωση είναι ότι πρέπει να ενισχύσετε τις Περιφερειακές Υπηρεσίες των χωριών, το είχα πει και από παλιά. Δηλαδή να ενισχύσετε τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους με Υπηρεσίες και επίσης τα Τοπικά Συμβούλια στα χωριά.

Άλλο θέμα που σημείωσα είναι το Χωροταξικό. Το Χωροταξικό ήταν μια παταγώδης αποτυχία του Συμβουλίου, εν αντιθέσει με το Σχέδιο Τουριστικής Ανάπτυξης. Το Σχέδιο Τουριστικής Ανάπτυξης και εγώ προσωπικά το επαίνεσα και δεν είναι τυχαίο ότι υπήρξε ομόφωνο, αλλά το Χωροταξικό, δεν ξέρω με ποιον τρόπο, πρέπει να δείτε πως θα το επανεξετάσουμε γιατί ήταν μια παταγώδης αποτυχία. Δεν χρειάζεται να πω περισσότερα. Και μάλιστα περιείχε και στοιχεία προσβολής του περιβάλλοντος.

Σε ό,τι αφορά τα έργα, μελέτες και λοιπά. Έχετε διάφορες κατηγορίες έργων και διάφορες κατηγορίες μελετών, αλλά τι γίνεται με αυτά; Δεν είναι ενταγμένα κύριε Δήμαρχε, το έχω ξαναπεί. Αλλά όλα αυτά τα έργα πρέπει να μπουν σε μία στρατηγική λογική και το καθένα να εξυπηρετεί ένα γενικότερο σχέδιο έργων και όσα βρήκατε εντάξτε τα μέσα σε αυτήν τη λογική, κατηγοριοποιήστε τα, για να έχετε μεγαλύτερο αποτέλεσμα.

Και τελειώνω με τα οικονομικά. Θα πω και στη δευτερολογία μου ορισμένα θέματα που δεν θίξατε. Πιστεύω ότι είναι ικανοποιητική η κατάσταση αλλά θα θεωρούσα ότι μια Δημοτική Αρχή πρέπει να είναι πιο επιθετική στον οικονομικό τομέα. Δηλαδή να δημιουργήσει χρηματοδοτικά εργαλεία, να δημιουργήσει υπηρεσίες, δεν ξέρω εάν έχετε και Οικονομικό Σύμβουλο αντίστοιχο, θέλω, εάν έχετε την καλοσύνη, στη δευτερολογία σας να μου απαντήσετε ή ένας εκ των Αντιδημάρχων, ώστε να είναι δυνατή η γρήγορη και καλή απορρόφηση κονδυλίων.

Σε ότι αφορά τη μείωση δαπανών και τις απευθείας αναθέσεις τις οποίες είπατε. Η αγορά είναι απύθμενη. Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια μείωσης δαπανών. Είδα 1.000.000€ απευθείας αναθέσεις. Δεν σας κατηγορώ για τις απευθείας αναθέσεις, είναι ένα εργαλείο και αυτό, αλλά παρότι είναι απευθείας ανάθεση υπόκειται σε μερικούς κανόνες και οι κανόνες αυτοί κυρίως έχουν σχέση με το κόστος. Πρέπει να έχει ο Δήμος πρωτογενώς άμεση γνώση του κόστους, πόσο κάνουν τα λιπαντικά, τι κόστος έχουν και νομίζω εδώ ρόλο καλό μπορεί να παίξει το διαδίκτυο.
Άρα λοιπόν υπάρχουν περιθώρια και αυξήσεως των εσόδων με τα Κοινοτικά και άλλα προγράμματα και εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων του Δήμου, αλλά και κυρίως πολύ μεγαλύτερη μείωση των εσόδων ώστε να δημιουργήσουμε μια επιθετική και καλύτερη οικονομική πολιτική για τον Δήμο.
Δευτερολογία

Κατ’ αρχήν για τον κύριο Πρόεδρο, που αναφέρθηκα. Σκεφτείτε αυτά που είπαμε σχεδόν δυο, τρεις, στον ύπνο σας, στο σπίτι και εάν μας πείτε στο επόμενο Συμβούλιο ότι «όχι, έχετε άδικο, όλα γίνονται όπως πρέπει να γίνουν σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο», τότε εγώ να το δεχτώ.

Γυρόφερνε γύρω από μια λογική, μπλέξατε σε έναν ωκεανό διαχείρισης και λοιπά. Είχαμε πει και από τα πρώτα Συμβούλια ότι όντως έχετε μπει σε μια διαχειριστική λογική. Αυτή η λογική κρύβει περισσότερους κινδύνους από το να επιχειρούσατε ριζοσπαστικές και καινοτόμες κινήσεις. Δηλαδή είστε κάπου στον αέρα και διαχειρίζεστε κάτι και συγχρόνως ρισκάρετε πιο πολύ απ’ ό,τι εάν προχωρήσατε περισσότερο επιθετικά.

Επίσης για την Αντιπολίτευση: νομίζω ότι η Αντιπολίτευση έχει σταθεί σε ένα αρκετά μεγάλο ύψος και δεν μπορώ να καταλάβω -και σε γνώσεις και σε εμπειρία και σε προτάσεις, τις οποίες σχεδόν ποτέ δεν δεχτήκατε. Απλά, όταν μιλά η Αντιπολίτευση έχετε μια προκατάληψη, δεν ξέρω από πού προέρχεται αυτό, και ταμπουρώνεστε αμέσως αμυντικά, δηλαδή πως θα επιτεθείτε στην Αντιπολίτευση. Βγάλτε αυτήν την προκατάληψη γιατί οι προθέσεις μας είναι ειλικρινείς, σας διαβεβαιώ. Να βοηθήσουμε θέλουμε.

Κύριοι ο βιολογικός δεν δουλεύει. Δεν είναι καν στεγανός βόθρος. Και όχι μόνο αυτό, μερικά λύματα εκτός του βιολογικού καταλήγουν όλα στη θάλασσα. Εγώ δεν χαμηλώνω το μικρόφωνο, τα λέω, γιατί και τα τρωτά μας είναι σωστό να τα λέμε. Συνεπώς μην έχετε την αυταπάτη ότι έχετε κάποιον βιολογικό καθαρισμό. Δεν έχουμε βιολογικό καθαρισμό, δεν λειτουργεί. Τα λύματα όπως είναι πέφτουν στη θάλασσα και δυστυχώς από την αρχή πρέπει να σχεδιαστεί. Μαζί με τα ιζήματα της χωματερής, όλα αυτά πέφτουν στη θάλασσα. Δώστε μια εντολή κύριε Δήμαρχε να κάνουν έλεγχο στα νερά και θα το διαπιστώσετε αυτό.

Σε ό,τι αφορά τα σκουπίδια. Χαίρομαι που ο δεματοποιητής μπήκε σε μια τροχιά. Ελπίζω. οι ΣΜΑ να λειτουργήσουν πραγματικά και να μη γίνουν μικρές χωματερές. Επίσης τα λεγόμενα πράσινα σημεία συλλογής ή των συσκευών ή των διαφόρων άλλων αδρανών. Όντως πρέπει να υπάρχουν άλλα σημεία εκτός χωματερών. Αυτό είναι βασικό, στοιχειώδες. Στις χωματερές θα πάνε σκουπίδια πλην αδρανών και συσκευών. Είναι θεμελιώδες η Λευκάδα να έχει αυτοδυναμία και αυτοδιαχείριση στα σκουπίδια. Οποιαδήποτε άλλη λύση που ακούγεται, είτε να πάμε σκουπίδια απέναντι, είτε –δεν ξέρω εάν αληθεύει αυτό περί τύχης του ΜΟΠΑΚ και λοιπά- να την απορρίψετε και να στραφείτε ώστε η Λευκάδα να έχει αυτοδιαχείριση στα σκουπίδια. Μην σκεφτείτε τίποτα άλλο εκτός από αυτοδιαχείριση.

Αγκυροβόλιο, Σκάψαμε κάποιο βουνό για να δώσουμε αδρανή, 300.000 κυβικά αν θυμάμαι καλά. Υπάρχει ένα πρωτόκολλο ανώτερης βίας λόγω σεισμού και ήθελα να ρωτήσω γι’ αυτό το πρωτόκολλο, για την τύχη του, γιατί είχα ζητήσει, με το «ναι» που είπα για τη σύσταση, να έρθει και στο Δημοτικό Συμβούλιο για έγκριση. Κοιτάξτε μήπως σας εμπαίζουν. Δεν με ενδιαφέρει ποιος είναι. Κάθε φορά που λέω κάτι τέτοιο πέφτουν και κάτι τηλέφωνα περίεργα. Δεν ξέρω ποιος το έχει αλλά μερικοί από τα παλιά ερχόμενοι είναι μαθημένοι να εμπαίζουν και με διάφορες Δημόσιες σχέσεις και λοιπά να «κοροϊδεύουν» και το έργο να μην προχωρά. Κοιτάξτε αυτό το θέμα. Δεν τους κατηγορώ τους ανθρώπους, δεν τους ξέρω, αλλά αυτήν την οσμή μου δίνει μάλλον τη δυσοσμία αυτό το έργο.

Άμμος. Κύριε Δήμαρχε δεν καταλαβαίνετε ότι κάποια στιγμή πρέπει να παρανομήσετε κιόλας, να ρισκάρετε; Υπήρχε μία σύμβαση με την εταιρεία να πάει στα είκοσι χιλιόμετρα η άμμος. Δεν υπήρχαν οι περιβαλλοντολογικές, δεν ξέρω ποια προβλήματα υπήρχαν. Δεν πρέπει να τους είχατε κάποιο χώρο για να εναποθέσουν την άμμο αλλά την ρίξαμε μέσα στην παραλία; Τι μπορεί να γίνει τώρα, κατά τη γνώμη μου: Να ξεπεράσετε τις δυσκολίες, ή εν ανάγκη να παρανομήσετε και να κάνετε προσάμμωση στην παραλία της Γύρας. Διώξτε την άμμο από εκεί. Τα περί μελέτης, που ήρθε το Πανεπιστήμιο εδώ και λοιπά, αυτό δεν θα πάει χαμένο, αρκεί να κάνετε μελέτες προφύλαξης και μπαστουνιών στις περιοχές, στις δυτικές ακτές, από όπου έρχεται ο άμμος. Δεν είναι τόσο απαραίτητη η προφύλαξη της άμμου που θα βάλετε στη Γύρα όσο να πάρετε μέτρα στις πηγές, από εκεί που προέρχεται ο άμμος.

Επίσης να πω σχετικά με τον απολογία σας, τον Απολογισμό, ότι δεν αναφέρετε κάτι για την πρωτογενή παραγωγή, άρα να το ερμηνεύσω αυτό ότι δεν κάνατε τίποτα; Η πρωτογενής παραγωγή και η δευτερογενής, παρέα με την τριτογενή, ξέρετε ότι το ένα βοηθά το άλλο και αξίζει τον κόπο να ασχοληθείτε.
Και σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση του Δημότη, εάν έχετε σκεφτεί, εγώ το έχω δει σε άλλους Δήμους, έχουν πεντάγραμμο τηλεφωνική σύνδεση, με πέντε ψηφία, που είναι καθαρά για την εξυπηρέτηση του πολίτη, όπως είναι το 13888 και βρίσκει μια ανταπόκριση ο πολίτης. Αυτό είναι μια ψυχολογική τουλάχιστον και πρακτική εξυπηρέτησή του. Και εάν κάνουμε μια ηλεκτρονική σύνδεση μπορεί να έχετε μια καλύτερη επαφή με τον πολίτη, χωρίς αυτός να αισθάνεται ότι δεν εισακούεται ή είναι ταλαιπωρημένος και εσείς παράλληλα να έχετε πολύ αμεσότερη γνώση των προβλημάτων που έχει ο κόσμος.
Ευχαριστώ πολύ.

Προηγουμενο αρθρο
Λευκαδίτικο γέλιο - Οι εφημερίδες του Μπομπονέτου
Επομενο αρθρο
Κοπή πίτας Πολιτιστικού συλλόγου Καρυωτών «Νήρικος»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.