HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΟι Φακές Εγκλουβής και το Πορσάνικο Μαχαίρι στη λίστα της Άυλης Εθνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς με υπογραφή της υπουργού

Οι Φακές Εγκλουβής και το Πορσάνικο Μαχαίρι στη λίστα της Άυλης Εθνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς με υπογραφή της υπουργού

Tην ένταξη 16 νέων στοιχείων από όλη την Ελλάδα στη σχετική λίστα ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Την εγγραφή 16 νέων στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στο Εθνικό Ευρετήριο Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού.

Οπως δήλωσε η υπουργός Λίνα Μενδώνη, «τα 16 στοιχεία που εγγράφονται σήμερα στο Εθνικό Ευρετήριο της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας αποτυπώνουν πυκνές πτυχές της λαϊκής έκφρασης και δημιουργικότητας των Ελλήνων, είτε αφορούν τη μουσική και το χορό, είτε τεχνογνωσίες και παραδοσιακούς τρόπους καλλιέργειας οι οποίες προάγουν την αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων. Η Αϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά είναι η συλλογική μας ταυτότητα».

Το υπουργείο Πολιτισμού, μέσω της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, εφαρμόζει στην Ελλάδα τη Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, UNESCO 2003.

Στο πλαίσιο της σύμβασης, η Ελλάδα δημιούργησε και εμπλουτίζει συστηματικά το Εθνικό Ευρετήριο Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο οποίο οι κοινότητες φορέων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν τη δυνατότητα να αναδείξουν τα στοιχεία που οι ίδιες θεωρούν σημαντικά για την ταυτότητά τους.

Η εθνική επιστημονική επιτροπή εισηγήθηκε την εγγραφή των 16 αυτών στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία υιοθετήθηκε από την κυρία Μενδώνη. Τα στοιχεία που εγγράφονται στο Εθνικό Ευρετήριο Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας είναι τα εξής:

Γενίτσαροι και Μπούλες, Λαϊκή Κιθάρα, Μεσοσπορίτισσα (Ελευσίνα), Πρακτικές Διαχείρισης του Νερού στο Οροπέδιο Λασιθίου Κρήτης – η τεχνογνωσία των αντλητικών ανεμόμυλων, Αργκουτσάρια (Κλεισούρα Καστοριάς), Το Πανηγύρι της Αγίας Αγάθης, στο Αιτωλικό, Τυροκομία Λήμνου (Μελίχλωρο/Μελίπαστο), Ψάρεμα με σταφνοκάρι, στο Αιτωλικό, Η αγχιαλίτικη παράδοση καλλιέργειας του αμπελιού από την Αγχίαλο ανατολικής Ρωμυλίας στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας, Κύκλες,Η καλλιέργεια και επεξεργασία των ανατολικών καπνών (Μακεδονία, Θράκη), Ολυμπίτικο Γλέντι (Κάρπαθος), «Μεταφέροντας τον Αη Γιώργη από τα Ανω στα Κάτω Δολιανά Αρκαδίας και αντίστροφα», Κεραμική Παράδοση της οικογένειας Κουρτζή.

Φακές Εγκλουβής Λευκάδας: Σε υψόμετρο 730 μέτρων βρίσκεται το πιο ορεινό χωριό της Λευκάδας, η Εγκλουβή. Εκατό μέτρα ψηλότερα, στο γραφικό οροπέδιο του Αγίου Δονάτου (Βουνί Λευκάδας) καλλιεργούνται οι φημισμένες φακές Εγκλουβής. Η γνώση της καλλιέργειάς της φακής και της αξιοποίησής της ως τροφής, καθορίζει τη συλλογική μνήμη και την ταυτότητα των Εγκλουβησιάνων, ενώ συνδέεται άρρηκτα και με τη διαφύλαξη του αγροτικού πολιτιστικού τοπίου της περιοχής.

Πορσάνικο Μαχαίρι Λευκάδας: Ιδιαίτερη τεχνοτροπία μαχαιροποιίας που αναπτύχθηκε από τους Ενετούς 1684-1789, στο νησί της Λευκάδας. Σήμερα, η τεχνογνωσία κατασκευής πορσάνικου μαχαιριού αναβιώνει στη Λευκάδα, καθιστώντας την τέχνη παράδειγμα για τη σημασία των παραδοσιακών επαγγελμάτων ως στοιχείου συλλογικής μνήμης και ταυτότητας, αλλά και ως παράγοντα που συμβάλλει στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.

Προηγουμενο αρθρο
Τα ακούμε κι από πάνω!
Επομενο αρθρο
Δήμος Λευκάδας: Περιορισμός στην κατανάλωση νερού

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.