HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΟι ωραιότερες ελληνικές παραλίες

Οι ωραιότερες ελληνικές παραλίες

( Εγκρεμνοί και Πόρτο Κατσίκι ανάμεσα τους)

Της Στελλίνας Καρρά

Διάσημες ή λιγότερο γνωστές, μοναχικές, κοσμικές, περιπετειώδεις, άγριες, ειδυλλιακές… Είναι αυτές που ξεχωρίσαμε ανάμεσα από δεκάδες υπέροχες παραλίες. Η τελεία μπήκε πολύ δύσκολα, για αυτό μην απογοητευτείς αν δεν βρεις τη δική σου αγαπημένη.

1. Ελαφονήσι, στο νομό Χανίων1

Περπατάς για λίγο μέσα στη θάλασσα και φτάνεις στο Ελαφονήσι. Αμμόλοφοι με άσπρα κρινάκια. Ροζ άμμος από θρυμματισμένα κοχύλια. Ηφαιστειακοί βράχοι που ξεπροβάλλουν μέσα από τα τιρκουάζ νερά. Δεν θέλεις να φύγεις.

2. Τσιγκράδο, στη Μήλο2

Οι παραλίες της Μήλου είναι η μία ωραιότερη από την άλλη. Οργανώνεις λοιπόν καλλιστεία, και μετά από μια σκληρή αναμέτρηση κερδίζει το Τσιγκράδο: γιατί το χρώμα των νερών του είναι παραισθησιογόνο. Μη φοβηθείς να κατρακυλήσεις από τον αμμόλοφο, είναι εύκολο. Το ζόρι είναι στο ανέβασμα.

3. Κουκουναριές, στη Σκιάθο3

Από τις πρώτες και μεγαλύτερες παραλίες-ντίβες. Την ανέδειξαν οι Άγγλοι tour operators, ψηφίζοντάς τη σαν μια από τις καλύτερες στον κόσμο. Και δικαίως. Το θέμα είναι πόσα τετραγωνικά αμμουδιάς σού αναλογούν.

4. Άπελλα, στην Κάρπαθο4

Ίσως να μην την έχεις ακούσει. Όχι γιατί υστερεί σε ομορφιά, αλλά γιατί λίγοι επισκέπτονται το νησί. Όταν όμως κολυμπήσεις σε αυτή τη βαθιά, σμαραγδένια θάλασσα με θέα την πευκόφυτη πλαγιά, θα τη θυμάσαι για πάντα.

5. Γαϊδουρονήσι (Χρυσή), στην Κρήτη5

Θα πάρεις το καραβάκι από την Ιεράπετρα και θα φτάσεις σε ένα νησάκι-οικοσύστημα, ακατοίκητο και εξωτικό: Χρυσαφένια άμμος, γαλαζοπράσινα νερά, κεδροδάση και απολιθώματα αρχαίων κοχυλιών. Τρεις ώρες περπάτημα και έκανες το γύρο του.

6. Αρμενιστής, στη Χαλκιδική6

Όχι, δεν βρίσκεσαι στην Πολυνησία, βρίσκεσαι στη Σιθωνία, και απολαμβάνεις τις βουτιές σου με θέα την πευκόφυτη πλαγιά και, απέναντι, το Άγιο Όρος. Μένεις στο ομώνυμο κάμπινγκ και την έχεις κάθε μέρα στα πόδια σου.

7. Εγκρεμνοί, στη Λευκάδα7

Φαίνεται πως όταν το Condé Nast Traveler συμπεριέλαβε το Πόρτο Κατσίκι στις ωραιότερες παραλίες νησιών στον κόσμο δεν είχε κατέβει τα 350 σκαλιά που οδηγούν στους Εγκεμνούς. Γιατί μόλις αντικρίσεις την ολόλευκη αυτή παραλία με το εκτυφλωτικό τιρκουάζ, μένεις άφωνος.

8. Μύρτος, στην Κεφαλονιά8

Ακόμα μια σταρ της Μεσογείου που έχει σαρώσει τα βραβεία. Με τα χρώματα της Καραϊβικής, και ίσως το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα του Ιονίου. Πάντως, χρειάζεται προσοχή όταν έχει κύμα, γιατί η θάλασσα βαθαίνει απότομα (ναυαγοσώστης υπάρχει).

9. Παχιά Άμμος, στη Νίσυρο9

Ένας αμμόλοφος, η παραλία με τη μαύρη άμμο, βαθιά μπλε νερά. Τοπίο άγριο, ηφαιστειακό, με αφρικανικό touch. Και η πρόσβαση είναι όσο δύσκολη χρειάζεται για να κρατήσει «τους πολλούς» μακριά.

10. Πορί, στα Κουφονήσια10

Ένα μισάωρο περπάτημα σε χωματόδρομο και έφτασες στο Πορί, τη μεγαλύτερη και πιο απομονωμένη παραλία του νησιού. Χρυσή άμμος και τιρκουάζ νερά. Μαγεία, αρκεί να μην πιάσουν μποφόρ…

11. Βουτούμι, στους Αντίπαξους11

Η παραλία καρτ-ποστάλ: Ας μην προσπαθήσω να περιγράψω την ένταση των χρωμάτων που κυριαρχούν στον ειδυλλιακό αυτό κόλπο, πάρε το καΐκι από τον Γάιο (των Παξών), έλα και θα καταλάβεις. Όμως Ιούλιο-Αύγουστο γίνεται χαμός!

12. Παραλία Φωκιανού, στην Κυνουρία Αρκαδίας12

Αν δεν την ξέρεις, ώρα να την ανακαλύψεις: βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του νομού Αρκαδίας, εκεί που ο καταπράσινος Πάρνωνας βουτάει στο Μυρτώο πέλαγος. Ένας ανοιχτός κόλπος με λευκό βότσαλο και πεντακάθαρα νερά, περιτριγυρισμένος από παρθένα φύση.

13. Μυλοπόταμος, Ανατολικό Πήλιο13

Αν και το ανατολικό Πήλιο έχει πολλές θαυμάσιες παραλίες, νομίζω ότι η βασίλισσα είναι ο Μυλοπόταμος. Μια αψίδα από βράχια χωρίζει στα δύο την παραλία που είναι στρωμένη με άσπρο βότσαλο. Ξύπνα νωρίς και πήγαινε για μπάνιο πριν από τα πλήθη.

14. Τριάδες στη Μήλο14

Είναι τρεις, μοναχικές, με αφρικάνικο touch. Η μία ωραιότερη από την άλλη. Με λίγο περπάτημα, θα τις εξερευνήσεις και θα διαλέξεις την αγαπημένη σου.

15.Ποτάμι στη Σάμο15

Έξω από το Καρλόβασι, η παραλία καρτ-ποστάλ με φόντο το καταπράσινο βουνό (αν έχεις όρεξη, συνέχισε το περπάτημα μέσα από το δάσος μέχρι το Σεϊτάνι).

16.Καρκινάγρι στην Ικαρία16

Η αγαπημένη των φωτογράφων: λευκοί βράχοι, μοναδικά γλυπτά της φύσης, που βουτάνε στο βαθύ μπλε της θάλασσας.

17.Πόρτο Κατσίκι στη Λευκάδα17

Όχι, δεν έκανε λάθος το Condé Nast Traveler που συμπεριέλαβε το Πόρτο Κατσίκι στις ωραιότερες παραλίες νησιών στον κόσμο.
Πηγή: www.athensvoice.gr

Προηγουμενο αρθρο
Η άλλη Λευκάδα: Ξενώνας «Νήιον»
Επομενο αρθρο
Όνομα ιδιοκτήτη: Άγνωστος!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.