HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΟ έρανος του 1867 στο Μεγανήσι, μέσα από μητροπολιτικές επιστολές

Ο έρανος του 1867 στο Μεγανήσι, μέσα από μητροπολιτικές επιστολές

Μετά την Κρητική Επανάσταση του 1866-69 και το ολοκάυτωμα στην μονή Αρκαδίου η Εθνική Κυβέρνηση απέστειλε έκκληση βοήθειας προς αρωγή των βασανισμένων Κρητών. Η Ελλαδική Εκκλησία και οι τοπικοί άρχοντες ανέλαβαν τότε να πραγματοποιήσουν εράνους σε όλη την χώρα. Έτσι, ο τότε Μητροπολίτης Λευκάδας Γρηγόριος απέστειλε επιστολές σε όλους τους Δημάρχους (τα Επτάνησα είχαν μόλις το 1864 ενωθεί με την Ελλάδα) ώστε να συνδράμουν.

Αριθμ.499
Διεκ.13
Εν Λευκάδι
τη 11 Ιουλίου 1867
Βασίλειον της Ελλάδος
Ο Μητροπολίτης Λευκάδος

Προς τους εν τη Επαρχία Λευκάδος

Κυρίους Δημάρχους
Επειδή προσκαλούμεθα ν” απαντήσωμεν οριστικώς εις την Ιεράν Σύνοδον περί του αποτελέσματος των συνεισφορών υπέρ των λιμωτουσών Κρητικών οικογενειών, δια τούτο παρακαλούμεν Υμάς, Κύριε Δήμαρχε, ν” αποστείλητε ημίν την ταχίστην το μέχρι τούδε συλλεχθέν χρηματικόν ποσόν εν τω Δήμω σας, συν τοις σχετικοίς καταλόγοις. Όπου δ” αν δεν ενεργήθησαν συνεισφοραί, θέλετε προσκαλέσει τους ιερείς και επιβάλλει αυτοίς εν ονόματι Ημών το καθήκον του να ενεργήσωσιν ό,τι η θρησκεία και η Πατρίς επιβάλλει αυτοίς να πράξωσιν εν τω προκειμένω. Τον δε αδικαιολογήτως πράξαντα, ή τον αποποιηθέντα δια προφάσεων να ενεργήση ιερέα θέλετε καταγγείλει αμέσως ενώπιον ημών…

+ Ο Λευκάδιος Γρηγόριος

Ωστόσο φαίνεται ότι η προσπάθεια αυτή δεν είχε και τόσο άμεση ανταπόκριση, αφού εκτός από τον Έπαρχο Λευκάδας, οι Δήμαρχοι δεν έστελναν χρήματα από τους εράνους. Αυτό οδήγησε τον Γρηγόριο, που είχε επωμιστεί καθώς φαίνεται την σχετική οικονομική σταυροφορία σε νέο κύκλο οργισμένων επιστολών. Ειδικά για το Μεγανήσι υπάρχει η εξής επιστολή:

Αριθμ. 507
εν Λευκάδι
τη 31η Ιουλίου 1867
Βασίλειον της Ελλάδος

Προς τον Κύριον Έπαρχο Λευκάδος

Πληροφορηθέντες παρά του εφημερίου Μεγανησίου, ότι εγένετο εκείσε η υπέρ των Κρητικών οικογενειών συνεισφορά, και παρεδόθησαν τα χρήματα προ μηνός σχεδόν εις τον Δήμαρχον Ταφίων. Παρακαλείσθε ίνα διατάξητε εντόνως αυτόν ω” αποστείλη αυτά επειγόντως εις Ημάς.

Δράττοντες δε της περιστάσεως, παρακαλούμεν Υμάς κ. Έπαρχε, ίνα διατάξητε και τους ετέρους Δημάρχους ω” αποστείλωσιν εις Ημάς τα συλλεχθέντα χρήματα. Διότι επληροφορήθημεν ότι πολλοί εξ αυτών έχωσι παρ” αυτοίς τοιαύτας συνεισφοράς.

+ Ο Λευκάδος Γρηγόριος

Οι παραπάνω επιστολές περιέχονται στο βιβλίο «Ιστορία της Εκκλησίας της Λευκάδος» του πρωτοπρεσβύτερου Γεράσιμου Ζαμπέλη, τομ. Β’, σελ. 220, Λευκάδα 2003.

Υ.Γ. Το έψαξα λίγο, αλλά δεν βρήκα ποιος ήταν Δήμαρχος Ταφίων το 1867. Αυτό μάλλον χρειάζεται μια πολύωρη επίσκεψη στα Αρχεία της Λευκάδας…

Πηγή: www.meganisitimes.gr

Προηγουμενο αρθρο
Αυγουστιάτικο πρωινό
Επομενο αρθρο
Άκτιο-Αμβρακία: Επανήλθαν οι ρυθμοί, στόχος η λειτουργία μέσα στο 2015

1 Σχόλιο

  1. μακης μελας
    26 Αυγούστου 2014 at 21:45 — Απάντηση

    Κα Σαντα, καλο βραδυ. Απαντω στο m times….με στοιχεια από ανεκδοτη εργασια μου. Δήμαρχος Ταφιων ηταν το 1867 ο Καββαδας Ευαγγελος του Ευσταθιου και ηταν τοτε 47 ετων. Ειχε εκλεγει με την υποστηριξη των βουλευτων Γερασιμου Σερβου δικηγορου και Αλεξανδρου Σταματοπουλου γιατρου, αντιπαλων του ποιητη κι βουλευτού τοτε Αρ Βαλαωρίτου.
    Οι οικεγενειες Καββαδα ηταν ελάχιστες μπροστα στις μεγαλες οικογενειες Δαγλα, Αργυρη, Κονιδαρη, Κατωποδη κλπ και μαλλον η επιτυχια του, ηταν αποτελεσμα της αντιπαράθεσης….Η αναφορα στο εγγραφο του Μητροπολιτη Λευκάδος Γρηγοριου [ Αραβανη ] που ειχε εκλεγει το 1851 με την υποστηριξη της οικογενειας του Αρ Βαλαωρίτου, Μητροπολιτης Λευκάδας, κυριως στο δημαρχο Ταφιων, καθως προκυπτει ότι κι αλλοι δημαρχοι καθυστερουσαν τις αποστολες των προιοντων των εράνων, απ οσα ο ιδιος Μητροπολίτης γραφει στη συνεχεια του εγγραφου, εμφανιζει μια εικονα των πολιτικων αντιπαραθέσεων της εποχης….

    Ενισχυτικο της αποψης μου είναι δημοσίευμα στην εφημεριδα ΛΕΥΚΑΣ μετα τις δημοτικες εκλογες….κι οσα πολιτικα ακολουθησαν που δεν ειναι για παρουσιαση εδώ. Σημειωνω ότι ο Αρ Βαλαωρίτης ειχε στην διαθεση του, [ισως ηταν και ιδιοκτητης ] και την εφημεριδα ΗΠΕΙΡΟΣ την ιδια περιοδο και αρθρογραφουσε υπερ της Κρητικης Επαναστάσεως πχ φυλλα 5 και 9…Η αφιξη στη Λευκαδα Κρητων προσφυγων, κυριως παιδιων και γυναικων, το καλοκαιρι του 1867, και η φιλοξενια τους από τις πλουσιες οικογενειες Π Σταματοπουλου, Γ Καλκανη, Βαλαωριτων, Τσαρλαμπαιων, Απ Μαχαιρα κλπ στα σπιτια τους και η παροχη βοήθειας απο μια επιτροπή Λευκαδιων και από το γιατρο Μ Καλκανη, το φαρμακοποιο Γαβαλα, τον κτηματια Σουλαιδοπουλο, τον δημαρχο Μπογδανο, τον παπα Φωτιο Περκα, κα εδωσε την ευκαιρια στον κρητικο οπλαρχηγο Κωσταρο Βολουδακη και στον κρητικο παπα Γιαννη Μαστοροσιφακη [που φιλοξενηθηκε στη Λευκαδα ], να εκφρασουν δημοσιες ευχαριστιες προς ολους τους Λευκαδιους και ονομαστικα στους παραπανω…. Ευχαριστιες για τον Μητροπολιτη Γρηγοριο δεν βρηκα, …ισως υπαρχουν…,Βρηκα όμως στην γιορτη των Φωτων [1867] να λενε οι ιερεις της νησου ένα ….μεγαλουτσικο… ειρηνικον, ” υπερ των εν Κρητη Ηπειρω και Θεσσαλια δεινοπαθούντων χριστιανων και πολεμουντων υπερ πιστεως και ελευθεριας κλπ

    ” . Αυτά προς το παρον, στη διαθεση σας,
    Μακης Μελας δραγανο 26 αυγουστου 2014

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.