HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΟ διάπλους του διαύλου της Λευκάδας – Ένα ταξίδι στην ιστορία του νησιού

Ο διάπλους του διαύλου της Λευκάδας – Ένα ταξίδι στην ιστορία του νησιού

Ο διάπλους του διαύλου με όλα όσα περιλαμβάνει, θα μπορούσε να αποτελέσει ταξίδι στην ιστορία του νησιού. Σε μια τόσο μικρή απόσταση, κοντά το ένα με το άλλο, υπάρχουν συγκεντρωμένα πολλά ίχνη της ιστορίας του νησιού.

Ξεκινήσαμε από την πλωτή γέφυρα και τελειώσαμε τη βόλτα στη Λυγιά. Φωτογραφίσαμε και σας παρουσιάζουμε παρακάτω γνωστά και άγνωστα μνημεία της Ιστορίας του νησιού.

Το κάστρο της Αγίας Μαύρας

dscn3360

dscn3372
Στην είσοδο του νησιού της Λευκάδας, πριν από την πλωτή γέφυρα, μεταξύ Ακαρνανίας και Λευκάδας, βρίσκεται το κάστρο της Αγίας Μαύρας, ένα από τα επιβλητικότερα μνημεία της οχυρωματικής τέχνης και της αρχιτεκτονικής. ‘Έχει σχήμα ακανόνιστου επταγώνου και έκταση περίπου 25.000 τετραγωνικών μέτρων, με μέγιστο ύψος τείχους τα Ι2 μέτρα.

13-10-18

‘Έχει μακρά ιστορία, καθώς πολιορκήθηκε 12 συνολικά φορές από την οικοδόμηση του στις αρχές του Ι4ου αιώνα μέχρι τις αρχές του Ι9ου, οπότε και χρονολογείται η τελευταία μάχη εκτός των τειχών του. Το σωζόμενο μνημείο ενσωματώνει τρεις διαφορετικές αρχιτεκτονικές φάσεις (Τόκκοι, Οθωμανική, Βενετσιάνικη) και κύριο χαρακτηριστικό του γεωμετρικού του σχεδιασμού είναι η ασυμμετρία.

Φρούριο του Τεκέ ή Κάστρο του Γρίβα

dscn3365

dscn3366
Το μικρό φρούριο του Τεκέ. Βρίσκεται επί της εθνικής οδού Λευκάδας-Βόνιτσας, επί του λοφίσκου που βρίσκεται στο σημείο που η εθνική οδός τέμνεται από την διασταύρωση προς Περατιά και Πλαγιά. Χτίστηκε από τον Αλή την ίδια χρονιά (1807) με το κάστρο του Αγίου Γεωργίου και για τον ίδιο σκοπό. Η ονομασία Τεκές δεν έχει σχέση με το φρούριο, δηλώνει απλώς την τοποθεσία: στο σημείο αυτό κατά την εποχή της οθωμανικής κυριαρχίας στη Λευκάδα βρισκόταν ένας «τεκές», δηλαδή ένα μουσουλμανικό μοναστήρι.

Φρούριο Φορτίνο ή Κωνσταντίνος

13-10-36

dscn3423
Το μικρό φρούριο Φορτίνο ή Κωνσταντίνος, βορειότερα του φρουρίου Αλέξανδρος, απέναντι σχεδόν από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού της Λευκάδας. Κατασκευάστηκε την ίδια χρονιά με το φρούριο του Αλεξάνδρου και για τον ίδιο ακριβώς σκοπό. (παρακάτω)

Φρούριο Αλέξανδρος ή Torretta

13-10-56

dscn3446

Το μικρό φρούριο Αλέξανδρος στην ομώνυμη νησίδα, ανάμεσα από τον ναό του Άγιου Παντελεήμονα στις Αλυκές Αλεξάνδρου και στην τοποθεσία Παλιοχαλιάς επί της ακαρνανικής ακτής. Το σημείο αυτό είναι το σημείο της νότιας κατάληξης του Διαύλου. Υπήρχε και επί Ενετών ένα μικρό φρούριο (torretta) στη θέση αυτή, το οποίο επανακατασκευάστηκε και βελτιώθηκε το 1807 (έκτακτος κομισάριος της Επτανήσου Πολιτείας στη Λευκάδα ήταν το έτος αυτό ο νεαρός τότε Ιωάννης Καποδίστριας), για να αποκρούσει την επικείμενη επίθεση του Αλή κατά της Λευκάδας. Το όνομα δόθηκε προς τιμήν του Τσάρου Αλεξάνδρου της Ρωσίας, υπό την προστασία της οποίας βρισκόταν τότε η Επτάνησος Πολιτεία.

Το κάστρο του Αγίου Γεωργίου

dscn3449

dscn3450

dscn3454
Το κάστρο του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στην Πλαγιά Αιτωλοακαρνανίας και χτίστηκε από τον Αλή Πασά το 1806 με 1807. Σκοπός ήταν να χρησιμοποιηθεί το κάστρο σαν ορμητήριο του στρατού του Αλή Πασά, στην επιχείρηση κατά της Λευκάδας το 1807 η οποία τελικά δεν είχε επιτυχία. Το κάστρο κατελήφθη από τους Έλληνες τον Μάιο του 1821 υπό τον Γ. Τσόγκα.

line2

Τα κείμενα που συνοδεύουν τις φωτογραφίες είναι του Δημήτρη Τσερέ, πλην αυτού για το Κάστρο της Αγίας Μαύρας, που δανειστήκαμε από το βιβλίο «συνοπτική Ιστορία του Κάστρου της Αγίας Μαύρας», του Μάρκου Σφέτσα, από τις εκδόσεις Fagotto books.

Σχετικά άρθρα: Το οχυρό Αλεξάνδρου ή Torretta της Λευκάδας: Ένα άγνωστο ιστορικό μνημείο

Προηγουμενο αρθρο
Και νέο περίεργο είδος ψαριού αλιεύθηκε στο Μεγανήσι
Επομενο αρθρο
Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών Λευκάδας: συγκρότηση Δημοτικής Οργάνωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.