HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΟ εκχυδαϊσμός ως πολιτική πρακτική

Ο εκχυδαϊσμός ως πολιτική πρακτική

Πάνε δυο χρόνια τώρα που ξεκίνησε μια μορφή  Πολακισμού να ανθεί στα τοπικά μας πράγματα. Έχω ξεκινήσει να θίξω το φαινόμενο πολλές φορές και έχω σταματήσει άλλες τόσες. Σκεπτόμουν, μα να γίνουμε όλοι «ίσα κι όμοια». Να δώσουμε αξία σε μια γραφικότητα; Η γραφικότητα, όπως απόδειξε η συνέχεια, εξελίχτηκε σε ένα φαινόμενο εκχυδαϊσμού των πάντων.

Ένα νεόφερτο φρούτο στα πολιτικά μας ήθη. Δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας έχει αναλάβει εργολαβικά την υποστήριξη του έργου της δημοτικής Αρχής στο facebook. Πρόκειται για μια «δουλειά» που χρειάζεται πολλές γνώσεις. Αυτός είναι ο πλέον ακατάλληλος.

Με κόντρες, με χαμηλού επιπέδου σχολιασμό, με καρφιά και υπονοούμενα, με προσβλητικές εκφράσεις, μπαίνει σε συζητήσεις… Έχει την εντύπωση πως προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες στη δημοτική Αρχή. Κι όμως αυτή η ταχτική έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει ζημιά στο Δήμαρχο και στο έργο της δημοτικής Αρχής.

Οι παρεμβάσεις του σε συζητήσεις δημιουργούν συνήθως εντάσεις, διαξιφισμούς, οξύτητα και φέρνουν βεβαίως το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Καταφέρνει να δηλητηριάζει το δημόσιο και πολιτικό διάλογο μέσω τοξικών αναρτήσεων. Υποβαθμίζει και ευτελίζει την ενασχόληση με τα κοινά. Προκαλεί αποστροφή και απαξίωση του κόσμο προς τους αυτοδιοικητικούς και θεσμικούς με το κλίμα επιπέδου καφενείου που εκφράζει.

Όλοι οι καλόπιστοι δημότες θεώρησαν πως πρόκειται για προσωπικό υπερβάλλοντα ζήλο. Πως ο Δήμαρχος θα τον σταματήσει γιατί του κάνει ανυπολόγιστη ζημιά. Η τραγελαφική κατάσταση όμως συνεχίζεται. Εξακολουθεί να «τσακώνεται», να μιλάει, ξέρει δεν ξέρει, να δείχνει αμέτρητη εμπάθεια, να κάνει «εχθρούς» όσους δεν συμφωνούν μαζί του, να χρησιμοποιεί χαμηλού επιπέδου φρασεολόγιο.

Όσοι λοιπόν είχαν τη ψευδαίσθηση πως αυτού του είδους η πολίτικη αντιπαράθεση δεν εκφράζει το δήμαρχο και την πλειοψηφία του ΔΣ, με το πέρασμα το χρόνου, διαψεύστηκαν. Δεν πρόκειται για κάποια γραφικότητα. Ο συγκεκριμένος και οι πρακτικές του, εκφράζουν -κατά πως φαίνεται- απόλυτα το σύνολο της δημοτικής Αρχής. Είναι επιλογή τους. Είναι κάτι σαν εκπρόσωπος τύπου! Μάλιστα έχει απλωθεί τόσο ώστε σήμερα να θεωρείται ότι εκπροσωπεί εκτός από τον Δήμο, τον τοπικό Σύριζα.

Ένα τοπικό τρόλ προπαγάνδας της δημοτικής αρχής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγινε αφορμή από νωρίς , σοβαροί άνθρωποι να «απομακρυνθούν» και να σταθούν απέναντι στους νέους δημοτικούς άρχοντες, πριν ακόμα παράξουν έργο….

Μιλάει πάντα απαξιωτικά και προσβλητικά για τους εκπρόσωπους των ΜΜΕ που δεν συμπαθεί (όχι όλους, μερικούς, όπως διατείνεται): «δημοσιογραφούντες», «συνταξιούχοι», «μπουκωμένα ΜΜΕ», «φερέφωνα της παραπληροφόρησης» κάθε φορά που δεν γουστάρει τα γραφόμενα τους. Δεν γνωρίζει αυτός και οι «προϊστάμενοι» του, πως το πρόσωπο που έπρεπε να αναλάβει την υπεράσπιση του έργου της δημοτικής Αρχής, πρέπει να στέκει υπεράνω και να τηρεί ίσες αποστάσεις.

Τελευταία λειτουργεί ως «λαγός», πλασάροντας φωτογραφίες από έργα του Δήμου πριν ακόμα σταλούν τα δελτία τύπου στα ΜΜΕ. Με μόνιμο σχόλιο «σας δείχνω αυτά που δεν δείχνουν τα ΜΜΕ». Όποιος έχει την ελάχιστη παρατηρητικότητα γνωρίζει, πως όλα ανεξαρτήτως τα τοπικά ΜΜΕ παρουσιάζουν τις ανακοινώσεις του Δήμου ανελλιπώς και χωρίς εξαίρεση. Κι όμως αυτός έχει σπείρει προκαταβολικά διχαστικό δηλητήριο: εμείς και οι άλλοι..

Σε ότι μας αφορά, αρκεί να αναφέρουμε πως σταμάτησε συνεργάτη της ιστοσελίδας μας στη μέση του δρόμου και του δήλωσε πως δεν τον διαβάζει, γιατί συνεργάζεται μαζί μας! (προφανώς δεν συμπεριλαμβανόμαστε στις συμπάθειές του).

Εφαρμόζει και μέσα στα δημοτικά συμβούλια την ίδια ταχτική. Ειρωνείες και προσβολές στους ομιλητές, Πετάγεται χωρίς λόγο και γίνεται όχι λίγες φορές, «βασιλικότερος του βασιλέως». Γνωστή η απρεπής λεκτική του επίθεση στην πρώην δήμαρχο της Καρυάς, οι παροιμιώδεις αφίσες που κόλλησε στο ΔΣ υπέρ της δημιουργίας ΧΥΤΥ στον Αμμόκαμπο και πολλά άλλα.

Με τα τελευταία δυο κατορθώματά του δείχνει να έχει ξεφύγει τελείως.

– Στο τελευταίο ΔΣ, στη διαδικασία των ανακοινώσεων – ερωτήσεων των συμβούλων για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και πριν ακόμα ολοκληρωθεί ο κύκλος των ομιλητών, ανέβασε στο F/B την παρακάτω ρυπαρή ανάρτηση.

Κατά την προσφιλή του τακτική, «κάποιοι» ενοχλούνται που προχωρεί το έργο. Στοχοποιεί χωρίς να κατονομάζει, ασκεί bullying στους δημοτικούς συμβούλους, με την τακτική «εμείς» που θέλουμε το καλό και οι άλλοι... αφήνοντας υπονοούμενα.

Και σα δεν φτάνει αυτό: Η ασέβεια στο θεσμό και στο χώρο (του ΔΣ), η οξύτητα, οι εμπάθειες, ο εκφοβισμός προς τους ομιλούντες και οι μπούρδες, κατονομάζονται από τον ίδιο ως ελευθερία της έκφρασης! Ένας νομιμοποιημένος τσαμπουκάς μας προσφέρεται σαν δημοκρατικό δικαίωμα.

– Τις μέρες των Φώτων στα γραφεία του Λιμεναρχείου φιλοξενήθηκαν για λίγο κάποιοι προσφυγές-μετανάστες. Κατέφθασε στο χώρο, να προσφέρει καλούδια στα παιδιά παρέα με προσωπικό φωτογράφο! Δεν δίστασε να πάρει αγκαλιά ένα μικρό προσφυγάκι και κοιτώντας κατάματα το φακό να μοστράρει τη φάτσα του. Προχώρησε ακόμα πιο πέρα, αναρτώντας τη φωτογραφία στο facebook!

Κι όμως κανένας δεν αγανάκτησε από το θέαμα της χρησιμοποίησης ενός ανηλίκου προσφυγόπουλου. Κανένας όπως φαίνεται, όχι μόνο δεν ντράπηκε και δεν αγανάκτησε, αλλά βρέθηκαν πάνω από 100 που δήλωσαν πως τους άρεσε το θέαμα: ένα ανήλικο μικρό παιδί ως μέσον επίδειξης πονοψυχιάς.

(Ας μην ξεχνάμε: Η αντιμετώπιση των προσφύγων -μεταναστών διέπετε από αυστηρούς κανόνες της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.)

(Η φωτογραφία υπάρχει)

Ο εθισμός σε φασιστικές – ολοκληρωτικές μεθόδους σκάβει χαρακώματα στην κοινωνία, νομιμοποιεί το χυδαίο και δίνει άλλοθι στο ευτελές.  Η ανηθικότητα καθιερώνεται ως κανονικότητα, και ο εκχυδαϊσμός εκπέμπεται ως πολιτικός λόγος.  Tο θράσος, η αναίδεια και αυθάδεια, αποτελούν απειλή του στοιχειώδους πολιτικού πολιτισμού.

Προηγουμενο αρθρο
Δυο συλλήψεις στη Λευκάδα για οδήγηση χωρίς άδεια
Επομενο αρθρο
Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου ο Φίλανδρος