HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΟ θρίαμβος της επιστήμης

Ο θρίαμβος της επιστήμης

Του Αντώνη Δαρζέντα*

Το 1300 στην επιδημία της πανώλης οι άνθρωποι πίστευαν ότι μπορούσες να γλιτώσεις τη νόσο αν καθόσουν δίπλα σε δυνατή φωτιά. Ή αν ζούσες σε σπίτι μακριά από τους ανέμους και με κλειστά παράθυρα.

Μπορούσες να αποφύγεις τη νόσο εάν δεν έτρωγες κοτόπουλο, χοιρινό ή βοδινό κρέας. Δεν έπρεπε να κοιμάσαι ποτέ την ημέρα. Το ελαιόλαδο ήταν θανατηφόρο. Απαγορευόταν επίσης το μπάνιο. Και αυτά ήταν τα ήπια μέτρα.

Το 1348, 2.000 Εβραίοι θεωρήθηκαν υπεύθυνοι της επιδημίας και θανατώθηκαν στο Στρασβούργο.

Μερικοί έτρεχαν στις εκκλησίες για συγχώρεση. Κυκλοφορούσαν μάλιστα και επαγγελματίες τιμωρητές που γυρνούσαν και μαστίγωναν τον κόσμο που πίστευε ότι έτσι θα λυτρωθεί από τις αμαρτίες του, καθώς η πανούκλα ήταν η τιμωρία από τον Θεό.

Σε κάποιες πόλεις της Γερμανίας μάλιστα ενοχοποίησαν τις γάτες. Τις σκότωσαν όλες, με αποτέλεσμα να γίνει τεράστιος ο αριθμός των ποντικιών και να φουντώσει χειρότερα η επιδημία.

Ο ιστορικός David Wooton μας λέει ότι την αυγή του 1600 ένας μορφωμένος Εγγλέζος πίστευε ότι οι μάγισσες μπορούν να βυθίσουν πλοία στη θάλασσα. Πίστευε ότι υπάρχουν λυκάνθρωποι αλλά ήταν σίγουρος πως δεν υπήρχαν στην Αγγλία, αλλά μόνο στο Βέλγιο.

Πίστευε επίσης ότι όντως η Κίρκη μεταμόρφωσε το πλήρωμα του Οδυσσέα σε γουρούνια. Πίστευε πως τα ποντίκια γεννιώνται μόνα τους σε στρώσεις από αχυρο. Επίσης είχε δει κέρατο από μονόκερο, αλλά δυστυχώς δεν είχε καταφέρει να δει μονόκερο.

Ένας γιατρός της εποχής πίστευε πως υπάρχει μια αλοιφή που αν την τρίψεις πάνω στο όπλο που προκάλεσε το τραύμα θα θεραπεύσει την πληγή.

Ένας φυσιοδίφης της εποχής πως το ουράνιο τόξο είναι σημάδι από το Θεό και ότι ο ερχομός ενός κομήτη προμηνύει κακά μαντάτα.

Πίστευε πως τα όνειρα μπορούν να προβλέψουν το μέλλον αρκεί να ξέρεις να τα ερμηνεύεις.

Ένας αστρονόμος της εποχής πίστευε πως η Γη στέκει ακίνητη και ο Ήλιος γυρίζει γύρω της κάθε 24 ώρες.

Οι γιατροί της πανούκλας της εποχής εκείνης φορούσαν ειδικές στολές από βαρύ ύφασμα που ήταν κερωμένο. Φορούσαν μια μάσκα με γυάλινα μάτια, η οποία είχε μεγάλο ράμφος γεμάτη με αρωματικά βότανα, όπως βάλσαμο λεμονιού, μέντα, καμφορα, γαρίφαλα, μύρα και πέταλα από τριαντάφυλλο.

Πολλά χρόνια έχουν περάσει από τότε. Η επιστήμη και ο ορθός λόγος έχουν αλλάξει τον κόσμο.

Ακόμα βέβαια υπάρχει η δεισιδαιμονία. Η επιδημία του AIDS την δεκαετία του 1980 θεωρήθηκε από μερικούς η τιμωρία του Θεού στους ομοφυλόφιλους. Αλλά η επιστήμη νίκησε και εκεί. Και αυτή τη στιγμή η νόσος αυτή έχει προσδόκιμο επιβίωσης πάνω από 70 έτη.

Η νέα πανδημία φέρνει νέες προκλήσεις. Αλλά ο κόσμος είναι περισσότερο διαφορετικός πάρα ποτέ.

Ο νέος ιός αναγνωρίστηκε μέσα σε δύο εβδομάδες. Αναλύθηκε το γενετικό του υλικό ταχύτατα και αναπτύχθηκαν ειδικά τεστ. Βρέθηκε ο τρόπος μετάδοσης και ελήφθησαν σε όλο τον κόσμο ειδικά μέτρα.

Χιλιάδες ερευνητές σε όλο τον κόσμο δοκιμάζουν παλιά και νέα φάρμακα.

Δεκάδες εταιρίες και κρατικοί οργανισμοί έχουν βάλει μπρος εμβόλια. Μαθηματικοί και επιδημιόλογοι βοηθούν με στατιστικά μοντέλα. Τεράστια υπολογιστικά συστήματα κάνουν εικονικές δοκιμές φαρμάκων.

Ο ιστορικός Yuval Noah Harari είπε προχθές πως αυτή τη στιγμή για πρώτη φορά σε όλο τον κόσμο συμβαίνει το απίστευτο γεγονός να είναι κλειστές ταυτόχρονα οι Εβραϊκές συναγωγές, τα μουσουλμανικά τεμένη και οι Χριστιανικές εκκλησίες.

Και αυτό συμβαίνει γιατί το είπαν οι επιστήμονες.

Η θρησκεία συνεχίζει να είναι κοντά μας, και σαφώς έχει το ρόλο της, αλλά η ζυγαριά γέρνει πια από την άλλη μεριά.

Ετούτη η επιδημία είναι το ορόσημο του νέου κόσμου. Ενός κόσμου που η επιστήμη έχει αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη ακόμα και από τη μοναδική και υπερχιλιόχρονη δύναμη της αναζήτησης του μεταφυσικού.

Ο κόσμος άλλαξε για πάντα.

Η επιστήμη νίκησε.

Πηγή: www.athensvoice.gr

* Ο Αντώνης Δαρζέντας είναι παιδίατρος και νεογνολόγος

Προηγουμενο αρθρο
Το «Άρωμα Λευκάδας» εύχεται Χρόνια Πολλά
Επομενο αρθρο
Πρωί Μ. Σαββάτου ο κεντρικός πεζόδρομος της Λευκάδας

3 Σχόλια

  1. Σουνδιας ευαγγελος
    19 Απριλίου 2020 at 22:36 — Απάντηση

    Και τον ιό η επιστήμη τον δημιούργησε

    • ΚΩΣΤΑΣ
      20 Απριλίου 2020 at 10:18 — Απάντηση

      Τι σας έλεγα; Πριν αλέκτρωρ λαλήσει….!

  2. ΚΩΣΤΑΣ
    19 Απριλίου 2020 at 20:18 — Απάντηση

    Αν αναρωτηθούμε και σήμερα τι “πιστεύουν” πολλοί και για το τι συμβαίνει τώρα αλλά και γενικότερα, θα δοκιμάσουμε πολύ δυσάρεστη έκπληξη!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.