HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟ καιρός τρελάθηκε – Το ασυνήθιστο φαινόμενο που επηρεάζει την περιοχή

Ο καιρός τρελάθηκε – Το ασυνήθιστο φαινόμενο που επηρεάζει την περιοχή

Τα ποσοστά βροχής τις τελευταίες ημέρες – Θερμοκρασίες 33 βαθμών με την αίσθηση να φτάνει τους 41

Μια εβδομάδα με καιρικά φαινόμενα ασυνήθιστης έντασης ζουν οι κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδας.

Οι καταιγίδες, οι χαλαζοπτώσεις, οι κεραυνοί και οι απότομες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας αποτελούν καθημερινά φαινόμενα από την περασμένη Δευτέρα σε πολλές περιοχές, από την Κοζάνη μέχρι την Ηλεία, και προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα τόσο μέσα στις πόλεις όσο και σε αγροτικές περιοχές.

Στο Αγρίνιο, στο Καρπενήσι, στη Ζάκυνθο, στα Ιωάννινα, στο Μεσολόγγι και σε άλλες περιοχές όπου σημειώθηκαν ισχυρές καταιγίδες, έστω και μικρής διάρκειας, πλημμύρισαν δρόμοι, παρασύρθηκαν αυτοκίνητα, έπεσαν δέντρα και διακόπηκε η ηλεκτροδότηση, ενώ οι καλλιέργειες έπαθαν σοβαρές ζημιές από το χαλάζι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η ποσότητα βροχής που έπεσε στη Φολόη Ηλείας έφτασε τα 31 mm, στην Ωλένη Ηλείας τα 26 mm, στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας τα 71,4 mm, στο Αιτωλικό τα 46 mm, στην Τύρια Ιωαννίνων τα 27,4 mm, στο Διακόπι Λιδορικίου τα 25,8 mm και στο Αγρίνιο τα 21,4 mm.

Στην πόλη των Ιωαννίνων, δε, και μέσα σε ένα δίωρο καταγράφηκαν περισσότερα από 60 mm βροχής, ενώ η θερμοκρασία σημείωσε κατακόρυφη πτώση από τους 35 βαθμούς στους 18 βαθμούς Κελσίου. Οι ριπές των ανέμων ξεπέρασαν τα 70 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ η καταιγίδα συνοδεύτηκε από έντονη χαλαζόπτωση με κόκκους που είχαν διάμετρο τεσσάρων εκατοστών.

Τα παιχνίδια της θερμοκρασίας έγιναν ιδιαίτερα αισθητά και στη δυτική Πελοπόννησο, καθώς οι σταθμοί του Αστεροσκοπείου στην Αμαλιάδα, στον Πύργο και στη Ζαχάρω κατέγραψαν θερμοκρασίες της τάξης των 32 – 33 βαθμών, αλλά η αίσθηση της θερμότητας έφτασε τους 40 – 41 βαθμούς Κελσίου λόγω της πολύ αυξημένης σχετικής υγρασίας.

Μιλώντας στο «Εθνος», ο μετεωρολόγος και υποδιοικητής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί ότι ένα όχι τόσο συνηθισμένο καιρικό φαινόμενο εξελίσσεται αυτές τις μέρες, σε μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή που εκτείνεται από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας μέχρι τη Νότια Αδριατική και περνάει από όλες τις περιοχές της δυτικής Ελλάδας.

Η αντίθεση

«Οι ψυχρές αέριες μάζες που υπάρχουν στη μέση τροπόσφαιρα -δηλαδή σε υψόμετρο 5 – 5,5 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας- έρχονται σε αντίθεση με τις θερμές και υγρές αέριες μάζες στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Αυτή η αντίθεση προκαλεί κατακόρυφες ανοδικές κινήσεις στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σύννεφα που φτάνουν σε μεγάλο ύψος. Τα σύννεφα αυτά περιέχουν μεγάλα ποσά βροχής, ενώ δίνουν χαλαζοπτώσεις και κεραυνούς» εξηγεί και επισημαίνει ότι αυτό το φαινόμενο, το οποίο θα συνεχιστεί έως και το Σαββατοκύριακο, έχει προκαλέσει την κακοκαιρία με τέσσερις νεκρούς στα Σκόπια, ενώ αναμένεται να πλήξει και την Ιταλία σε μερικές μέρες.

Ο κ. Κολυδάς λέει ότι αυτή δεν είναι μια συνηθισμένη κατάσταση για τις αρχές του Αυγούστου, αφού συνήθως στη χώρα μας, τη συγκεκριμένη περίοδο, επικρατεί το μελτέμι. «Μια αντίστοιχη κατάσταση είχε συμβεί με πολύ μεγάλη ένταση τον Αύγουστο του 2002 στην ανατολική Ελλάδα. Ειδικά στην Αθήνα είχαμε καταιγίδες για δύο εβδομάδες, ενώ τον Αύγουστο του 1982 είχαμε ένα πολύ δυνατό μπουρίνι στη Θεσσαλονίκη το οποίο είχε προκαλέσει και θύματα» καταλήγει.

Πηγή: patrastimes.gr

Προηγουμενο αρθρο
Ο Κώστας Καραμανλής στη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Δελτίο Τύπου Α.Γ.Α. Ευκλέα Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.