HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΟ καλλίφωνος «παπα-Ρόλος» και τα δώρα του βασιλιά Γεωργίου Β΄ το 1935

Ο καλλίφωνος «παπα-Ρόλος» και τα δώρα του βασιλιά Γεωργίου Β΄ το 1935

Μέσα από την απομαγνητοφώνηση της αφήγησης του Βούλη Βρεττού  του 1996, μάθαμε για τον Αρχιμανδρίτη Ιωαννίκιο Σβορώνο, αποκαλούμενο «παπα-Ρόλο»,με την βροντερή και μοναδική φωνή που ξεσήκωνε τα πλήθη… Δες εδώ

«Ο αξέχαστος Αρχιμανδρίτης ο Ιωαννίκιος Σβορώνος, ο καλούμενος «παπα-Ρόλος», με το θαυμάσιο παράστημα και ύφος και προπάντων με την αθάνατη, τη μοναδική στον αιώνα μας, βροντερή και μοναδική φωνή του, που ξεσήκωνε τα πλήθη και ξάφνιασε το βασιλιά Γεώργιο τον Β’ όταν ήρθε στη Λευκάδα το 1935 μετά την εξορία του. Και έγινε η δοξολογία και έψαλε ο παπα-Ιωαννίκιος Σβορώνος ή παπα-Ρόλος, έμεινε άναυδος ο Βασιλιάς και φεύγοντας του έστειλε μεγάλα δώρα: Μια στολή βαθιά μπλε, την οποία θυμάμαι, ολόχρυση, σε Βελούδο. Του έστειλε το Σταυρό μπροστά. Του έστειλε τη ράβδο. Έστειλε ένα Ευαγγέλιο, και έστειλε -κατά πληροφορίες- και έναν πολυέλαιο. Ήταν ένας περίφημος άνθρωπος, ο οποίος θα μείνει στην ιστορία. Δυστυχώς όμως την εποχή εκείνη δεν υπήρχανε ούτε μαγνητόφωνα ούτε τίποτα να μείνει εκείνη η φωνή, η αξέχαστη φωνή.»

Τελευταία, σε βιβλίο έκδοση του Πνευματικού Κέντρου του ενοριακού ναού της Ευαγγελίστριας, του πρωτοπρεσβύτερου Γεράσιμου Ζαμπέλη με τίτλο: «Ενορία Ευαγγελίστριας Λευκάδας», διαβάζουμε για τον «παπα-Ρόλο»:

«Ανάμεσα στα πολύτιμα κειμήλια πού φυλάσσονται στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας ξεχωρίζουν τα δώρα του Βασιλέως Γεωργίου Β’ προς τον τότε εφημέριο Ιερομόναχο Ιωαννίκιο Σβορώνο.

Ο δικηγόρος κ. Νίκος Κ. Κατηφόρης διηγείται: «… μετά το διαβόητο δημοψήφισμα του ‘35 και την Παλινόρθωση, επισκέπτονται την Λευκάδα τ’ αδέλφια Γεώργιος Β’ και Παύλος. Δοξολογία στη Βαγγελίστρα κι ό παπα-Ιωαννίκιος «στις δόξες του»… Λίγες μέρες μετά καταφτάνουν τα βασιλικά δώρα. Ιερά άμφια, πολυέλαιος, καταπέτασμα για την Ωραία Πύλη. Ο Γεώργιος, πού διέθετε σημαντική πνευματικότητα και καλλιέργεια, είχε ενθουσιαστεί απ’ την ανυπέρβλητη καλλιφωνία του ιερέα. Ή παράδοση θέλει τον Γεώργιο να ζητάει από τον εφημέριο -τον «παπα-Ρόλο», όπως ήταν γνωστός- να τον ακολουθήσει ως εφημέριος στα Ανάκτορα, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατόν, επειδή ο π. Ιωαννίκιος δεν ήταν απόφοιτος Θεολογικής Σχολής, αλλά μόνον του Σχολαρχείου.»

Προηγουμενο αρθρο
Ένας υπέροχος ρομαντικός γάμος στη Λευκάδα με φόντο το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας
Επομενο αρθρο
Συναντήσεις Θανάση Καββαδά για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της Μαρίνας στο Βλυχό

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.