HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΟ κυκλώνας «Ζήνων» στο Ιόνιο

Ο κυκλώνας «Ζήνων» στο Ιόνιο

Ενώ το κύμα κακοκαιρίας, «Ευρυδίκη» συνεχίζει να ταλαιπωρεί πολλές περιοχές της Ελλάδας, ο μεσογειακός κυκλώνας «Ζήνων» βρίσκεται ήδη στο Ιόνιο.

Σύμφωνα με τo meteo.gr, το βαρομετρικό χαμηλό «Ζήνων» έχει τροπικά χαρακτηριστικά, δηλαδή απουσία μετωπικών επιφανειών, θερμό πυρήνα, ορατό «μάτι» στο κέντρο και θυελλώδεις ανέμους στην περιφέρειά του.

Κυκλώνες τέτοιου τύπου έχει επικρατήσει να ονομάζονται medi-canes, σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes, και συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές βροχοπτώσεις.

Οι «medicanes» ή αλλιώς μεσογειακοί τροπικοί κυκλώνες είναι ένα σπάνιο φαινόμενο που παρατηρήθηκε εδώ και μερικές δεκαετίες στη Μεσόγειο και ακόμη βρίσκεται υπό μελέτη.

Σημειώνεται πως βαρομετρικά χαμηλά αυτού του είδους, παρατηρούνται μια ή δυο φορές τον χρόνο, με τον τελευταίο στη Ελλάδα, πέρυσι 31 Οκτωβρίου 2016, στην ίδια περιοχή.

Ο κυκλώνας όπως εμφανίζεται από το διάστημα:

Προηγουμενο αρθρο
Τα περιβόλια που έγιναν λίμνες...
Επομενο αρθρο
Απάντηση Νίκης Λευκάδας στην ανακοίνωση του Φάρου Κερατσινίου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.