HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΟ Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης Δωρόθεος (Παλλαδινός)

Ο Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης Δωρόθεος (Παλλαδινός)

Κοινή συνισταμένη των δυο φωτογραφιών που παρουσιάζουμε παρακάτω είναι ο Μητροπολίτης Λευκάδας και Ιθάκης Δωρόθεος (Παλλαδινός) [1888-1977].

Ο Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης Δωρόθεος, συνοδευόμενος από τον ιερέα του Αγίου Μηνά Σπυρίδωνα Βερύκιο; ή κατ΄ άλλους από τον διάκονο Δανιήλ;, διασχίζει την κεντρική πλατεία της Λευκάδας το 1950. Η πλατεία μοιάζει αγνώριστη, ένα φορτηγό βρίσκεται στο δρόμο και σωροί άμμου την σκεπάζουν. Αν η ημερομηνία της φωτογραφίας είναι ακριβής, ενδέχεται να γίνονται επισκευές της πλατείας από ζημιές που είχαν προκληθεί από το σεισμό του 1948.
Ο Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης Δωρόθεος , συνοδευόμενος από τον ιερέα του Αγίου Μηνά Σπυρίδωνα Βερύκιο; ή κατ΄ άλλους από τον διάκονο Δανιήλ, διασχίζει την κεντρική πλατεία της Λευκάδας το 1950. Η πλατεία μοιάζει αγνώριστη, ένα φορτηγό βρίσκεται στο δρόμο και σωροί άμμου την σκεπάζουν. Αν η ημερομηνία της φωτογραφίας είναι ακριβής, ενδέχεται να γίνονται επισκευές της πλατείας από ζημιές που είχαν προκληθεί από το σεισμό του 1948.
Παρέλαση εθνικής επετείου. Εικονίζονται ο Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης Δωρόθεος και στα δεξιά του ο τότε δήμαρχος Θεόδωρος Μαυρομάτης [Δήμαρχος 1946 -1950]. Ο ιερέας που εικονίζεται πίσω είναι ο παπά Νίκος Ματαράγκας.
Παρέλαση εθνικής επετείου. Εικονίζονται ο Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης Δωρόθεος και στα δεξιά του ο τότε δήμαρχος Θεόδωρος Μαυρομάτης [Δήμαρχος 1946 -1950]. Ο ιερέας που εικονίζεται πίσω είναι ο παπά Νίκος Ματαράγκας.
Ο Δωρόθεος, κατά κόσμον Διονύσιος, γεννήθηκε στη Ζάκυνθο στις 10/10/1888. Μετά την εγκύκλιο εκπαίδευσή του στα σχολεία της ιδιαίτερης πατρίδας του εγγράφηκε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία απεφοίτησε το 1915.

Όντας φοιτητής έλαβε μέρος σαν στρατιώτης στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913. Το 1914 χειροτονήθηκε στη Ζάκυνθο διάκονος από το Μητροπολίτη Διονύσιο Πλέσσα και κατόπιν Πρεσβύτερος. Το 1919-1922 έλαβε μέρος στη Μικρασιατική εκστρατεία ως στρατιωτικός Ιερέας. Κατόπιν υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας στη Ζάκυνθο και στις μητροπόλεις Μαντινείας, Γυθείου και Πατρών. Τέλος το 1940 εκλέχτηκε Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης.

Προκαθήμενος της ‘Εκκλησίας αυτής παρέμεινε ως τον Απρίλη του 1968, παραιτήθηκε ογδηκοντούτης, χωρίς όμως και ν’ απομακρυνθεί από τη Λευκάδα, όπου απεβίωσε στις 28-1-1977 και τάφηκε.

Ο Δωρόθεος ήταν αυστηρών αρχών ιεράρχης, γνώστης του Κανονικού Δικαίου, ευλαβής λειτουργός, ιεροπρεπής, ακριβής στα Αρχιερατικά του καθήκοντα. Σαν άνθρωπος διακρινόταν για το θάρρος και τον ανδρισμό του, άλλα και για την έμμονή στις θέσεις του.

Καταγόμενος ο ίδιος από αδύναμη οικογένεια και πρεσβύτης καταλάβαινε την ανάγκη που είχαν για προστασία οι αδύνατοι και απροστάτευτοι, και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, και υλοποίησε την κατανόησή του μ’ ένα γηροκομείο πού ίδρυσε στη Λευκάδα -το μοναδικό που υπάρχει- με δική του δαπάνη, το οποίον λειτουργεί ως «Δωρόθειον Ίδρυμα» και στο όπου βρήκε καταφυγή και ο ίδιος και απεβίωσε.

Γέννημα και θρέμμα της Επτανήσου αισθανόταν πολύ καλά επίσης και τη σημασία των πολιτιστικών Ιδρυμάτων, τα όποια ενίσχυε με θάρρος, και με όλη του τη δύναμη. Αυτή ή ψυχική του διάθεση έκαμε να συναινέσει πρόθυμα το 1955 στη σύσταση του μικρού μουσείου μεταβυζαντινής Τέχνης Λευκάδος, το οποίο στη συνέχεια προστάτεψε γενναία, όπως και τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδος από το 1953-1967.*

*Π.Γ.Ροντογιάννης: Ιστορία της Νήσου Λευκάδας, τόμος Β΄

Προηγουμενο αρθρο
Οι τοποθετήσεις στο Δημοτικό συμβούλιο για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου
Επομενο αρθρο
Media Day Τηλυκράτη

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.