HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΟ πρώην δήμαρχος Κ. Δρακονταειδής για το έργο διαμόρφωσης της παραλίας Λευκάδας

Ο πρώην δήμαρχος Κ. Δρακονταειδής για το έργο διαμόρφωσης της παραλίας Λευκάδας

ΔΗΛΩΣΗ πρ. ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗ
Για την ένταξη τμήματος του έργου
«Διαμόρφωση εισόδου παραλίας πόλης Λευκάδας»

Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ στις 17/6/2020, με απόφαση της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων το έργο με τίτλο: «Διαμόρφωση εισόδου παραλίας πόλης Λευκάδας – τμήμα έργου: Περιοχή Α – είσοδος κόμβος», συνολικού προϋπολογισμού 2.670.724,00 ‎€.

Το έργο που χρηματοδοτήθηκε, είναι η Α΄ περιοχή, τμήμα δηλαδή ενός συνολικότερου έργου που αφορά την παραλία της Λευκάδας και περιλαμβάνει:

Την είσοδο της πόλης από τη γέφυρα Πόντε, με κατασκευή δρόμου με διαχωριστική νησίδα, κυκλικού κόμβου, σιντριβανιού, διαμόρφωση της οδού Φ. Πανάγου (έμπροσθεν των ξενοδοχείων) μέχρι το IONIAN STAR και μικρού τμήματος της οδού Άγγ. Σικελιανού μέχρι την ξύλινη γέφυρα, τον κύριο δρόμο (εκεί που γίνονται οι παρελάσεις), τον σύνολο του χώρου του Πάρκου των ποιητών, ηλιακό ρολόι, φωτεινή λωρίδα δαπέδου και πίδακες, ποδηλατόδρομο, κ.α..
Το συνολικό έργο, περιλαμβάνει άλλες δυο βασικές περιοχές παρέμβασης:

Την Β΄ περιοχή: Σ’ αυτήν περιλαμβάνεται η Κεντρική πλατεία της παραλίας, Αναψυκτήριο, κιόσκι, εξέδρα εκδηλώσεων, χώρο παιδικής χαράς, Ηρώον, επέκταση προβλήτας, ποδηλατόδρομος, στέγαστρο ταξί, WC, κ.α..

Την Γ΄ περιοχή: Σ’ αυτήν συμπεριλαμβάνεται το υπόλοιπο τμήμα, μέχρι την πλατεία που υπήρχε ο παλαιός κινηματογράφος «Φοίνικας», τον κεντρικό παραλιακό δρόμο, τον περιβάλλοντα χώρο των καταστημάτων, υπαίθρια παιχνίδια και καθιστικά, κ.α..

Η ανάθεση εκπόνησης μελέτης είχε γίνει στις 26/10/2004 επί δημαρχίας κ. Γ. Γληγόρη. Η δεύτερη φάση της οριστικής μελέτης ολοκληρώθηκε στις 19/3/2012. Στη συνέχεια, έπρεπε να εκπονηθεί η μελέτη εφαρμογής και τα τεύχη δημοπράτησης, η οποία και ανατέθηκε (2/5/2013) επί δημαρχίας κ. Κ. Αραβανή.

Η παράταξή μας όταν ανέλαβε, ως Δημοτική αρχή, το τέλος του 2014, παρά τα τεράστια προβλήματα του σεισμού του 2015 και την σκληρή οικονομική περίοδο λόγω των μνημονίων, έτρεξε την ολοκλήρωση των μελετών. Υπήρξαν όμως προβλήματα λόγω σοβαρής ασθένειας, αλλά και συνταξιοδότησης του μελετητή, με αποτέλεσμα την λύση της σύμβασης μαζί του. Μεσολάβησαν αλλαγές και τροποποιήσεις με προτάσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας, του Λιμενικού (χωροθέτηση και εξυπηρέτηση σκαφών), αλλά και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου (πλωτές προβλήτες, κ.λπ.) και η μελέτη εφαρμογής και τα τελικά τεύχη δημοπράτησης παραδόθηκαν το Μάρτιο του 2017.

Στη συνέχεια εγκρίθηκαν αμέσως από το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια της θητείας μας (7-4-2017), πληρώνοντας μάλιστα ο Δήμος, 69.141,63 €, για επιπλέον εργασίες που ήταν αναγκαίες, λόγω των παραπάνω αλλαγών και τις οποίες ολοκλήρωσε ο μελετητής.

Από εκεί και πέρα, αναμέναμε την έκδοση πρόσκλησης από την Περιφέρεια, για την υποβολή της πρότασής μας, προς ένταξη του έργου.

Η Περιφέρεια εξέδωσε πρόσκληση δυο χρόνια μετά στις 13/9/2019, ώστε να υποβληθούν προτάσεις προς χρηματοδότηση, λίγες μέρες αφ’ ότου ολοκληρώσαμε τη θητεία μας (31/8/2019).
Η σημερινή Δημοτική Αρχή πράττοντας ορθά, υπέβαλε πρόταση τον Νοέμβριο του 2019 και η απόφαση ένταξης του έργου εκδόθηκε πριν τρείς μέρες, όπως προαναφέραμε.

Αυτά με λίγα λόγια για την αποκατάσταση της αλήθειας!

Αναφέρω αποκατάσταση της αλήθειας, γιατί αυτή αποκρύπτεται από τον κ. Δήμαρχο στο χθεσινό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε, αλλά και σε προχθεσινή προσωπική του ανάρτηση στο facebook. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Αυτό γίνεται συστηματικά!
Φυσικά, καλά κάνει και ενημερώνει τους πολίτες για την ένταξη ενός πολύ σημαντικού έργου. Σημασία όμως έχει, πώς το κάνει!!!
Στην ανάρτησή του, με ύφος χιλίων καρδιναλίων, γράφει «Ολοκληρώσαμε την διαδικασία υποβολής εντός 15 ημερών, όταν καλά – καλά δεν ξέραμε που ήταν τα γραφεία μας, από 15 έως 30/10/2019».
Επιχαίρει δηλαδή για το αυτονόητο την υποβολή της πρότασης, με δεδομένο ότι είχε έτοιμη μελέτη εφαρμογής και τεύχη δημοπράτησης του έργου. Προφανώς αυτά δεν τα έφερε από το σπίτι του, τα βρήκε έτοιμα, γιατί κάποιοι τα υλοποίησαν. Άλλωστε, η υπηρεσία συγκροτεί το φάκελο για την υποβολή της πρότασης, όχι οι αιρετοί.

Φανταστείτε τον κομπασμό του, αν είχε υποβάλει καμμιά 30αρια τέτοιες προτάσεις και είχαν εγκριθεί κιόλας.
Δείχνει (και) με την ενέργεια αυτή, να μην σέβεται τις προσπάθειες, μικρότερες ή μεγαλύτερες προηγουμένων συναδέλφων του. Με τη σειρά του αυτό, δείχνει μικροψυχία, εγωπάθεια, πολιτικαντισμό της δεκαετίας του 60 και πολλά άλλα!
Είναι προφανές ότι έχει επιλέξει το δρόμο που θ’ ακολουθήσει. Είναι ο δρόμος των like στο facebook, των χειροκροτητών και της επικοινωνιακής αυτοπροβολής!

Είναι της μόδας άλλωστε. Ειδικά στη Λευκάδα ‘’φοριέται’’ πολύ τον τελευταίο καιρό!
Μου θυμίζει έντονα, την υπόθεση της Μαρίνας στο Βλυχό, όπου η προηγούμενη Δημοτική Αρχή υπέγραψε προγραμματική συμφωνία με την Enterprise Greece για την έναρξη των διαδικασιών υλοποίησης του έργου, αλλά ο κ. Βουλευτής το ξεχνά και το έχει αναλάβει ‘’ως προσωπικό του στοίχημα’’, λέει!
Τι θα δούμε και τι θ’ ακούσουμε ακόμη!!!
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές, οι θεσμικοί τοπικοί παράγοντες γενικά, δεν χαράσσουν πολιτικές, ούτε πάνε μπροστά τον τόπο με επικοινωνιακές αλχημείες και εγωκεντρισμούς!

Και κάτι τελευταίο, αν βγει άλλο αντίστοιχο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν οι περιοχές Β΄ και Γ΄ της παραλίας, να γνωρίζει ο κ. Δήμαρχος ότι η μελέτη εφαρμογής και τα τεύχη δημοπράτησης είναι επίσης έτοιμα! Απλώς, αφού τα ελέγξει η υπηρεσία, θα τα φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο προς ψήφιση! Το αναφέρω, γιατί δεν αποκλείεται ν’ ακούσουμε το… οτιδήποτε!!!
Τελικά φαίνεται ότι, όταν πριν λίγες ημέρες είχα πει στον αναπληρωτή Δήμαρχο κ. Ι. Λιβιτσάνο, μετά από μια αντίστοιχη υπερφίαλη τοποθέτηση του, «να κατέβει από το καλάμι», θα έπρεπε να είχα συμπληρώσει «μ’ όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις»!!!

Λευκάδα 20/6/2020
Δρακονταειδής Κωνσταντίνος
Επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης
«ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ»
Δημοτικός σύμβουλος – πρ. Δήμαρχος

Προηγουμενο αρθρο
Χρηματοδότηση μεταφοράς μαθητών από τον Κάλαμο Λευκάδας στον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας
Επομενο αρθρο
Θερινό Ηλιοστάσιο: Η μεγαλύτερη ημέρα του έτους

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.