HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΟ Σοφός Δαίρπφελδ έδωσε στους Λευκαδίτες της οριακής επιβίωσης τη συνείδηση της αρχέγονης ιστορίας τους…

Ο Σοφός Δαίρπφελδ έδωσε στους Λευκαδίτες της οριακής επιβίωσης τη συνείδηση της αρχέγονης ιστορίας τους…

(Άρωμα Λευκάδας: Το παρακάτω κείμενο είναι ο χαιρετισμός της κυρίας Ελένης Βερυκίου προέδρου του συλλόγου για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον Νυδριού «Βίλχελμ Νταίρπφελντ», που εκφωνήθηκε στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Σύλλογος σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Λευκάδας, στο Μουσείο της Ακρόπολης την Κυριακή 26 Νοεμβρίου και την αφιερωμένη στον Βίλχελμ Νταίρπφελντ, τον μεγάλο Γερμανό Αρχαιολόγο και φιλέλληνα. Δες εδω.
Συγχαίρουμε και τους δυο φορείς για την πρωτοβουλία. Μα περισσότερο συγχαίρουμε και επαινούμε την κ. Βερυκίου που οραματίστηκε και αγωνίστηκε (με όλη τη βαρύτητα που έχει η λέξη),γιά αυτή την εκδήλωση και όσα θα επακολουθήσουν. Αισθανόμαστε περηφάνια γιατί στους σημερινούς ανελέητους καιρούς: «Η Λευκάδα πολύτροπη, ανοίγει για άλλη μια φορά τον θαυμασμό στην ιστορία, την επιστήμη, στον συναρπαστικό κόσμο της αρχαιολογίας και της πολύτιμης μνήμης.»)

Χαιρετισμός του Συλλόγου για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον Νυδρίου Βίλχελμ Νταίρπφελντ

«Ευχαριστούμε την αξιότιμη Υπουργό του Πολιτισμού, την κα. Κονιόρδου για την τιμή που μας έκανε, να θέσει την εκδήλωσή μας υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Είναι πολύ σημαντικό στοιχειώδεις ενώσεις πολιτών από τον άγνωστο και ταπεινό πυρήνα της κοινωνίας του νησιού μας, ένας μικρός νεαρός Σύλλογος και ένα μικρό Επιμελητήριο να συνεργάζονται και να επικοινωνούν άμεσα με τους ανώτατους θεσμούς της χώρας μας.

Για τον ίδιο λόγο ευχαριστούμε και την αξιότιμη κα. Υπουργό Τουρισμού, την κα. Κουντουρά.
Να ευχαριστήσουμε επίσης και τον αξιότιμο κο Μίχαλο, τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων της χώρας. Ο οποίος επίσης μας τίμησε με την Αγίδα του φορέα του. Γιατί είναι πολύ σημαντικό οι μικρές επιχειρήσεις του νησιού μας, αλλά και ο ευρύτερος επιχειρηματικός κόσμος να μετέχουν με ένα άμεσο τρόπο και ευθύνη στον πολιτισμό και την ιστορία της χώρας μας. Μία εξαιρετική πρωτοβουλία του πιο μικρού, αλλά και πιο του σημαντικού επιμελητηρίου της χώρας.

Μεγάλη είναι η τιμή που έχουμε μαζί μας τους εκλεκτούς επιστήμονες και ερευνητές, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα στο σχετικό αίτημά μας και τους ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη συμμετοχή τους στην εκδήλωσή μας.

Να ευχαριστήσουμε τις φίλες και φίλους από την Γερμανία και Αυστρία που μας τιμούν επίσης με τη παρουσία τους.

Έχουμε την πεποίθηση, ότι είστε όλοι ανοιχτοί σε μια οικειότητα που έρχεται από την επιστήμη, από τις σπάνιες φορές που η επιστήμη και μάλιστα αυτή της αρχαιολογίας μπόρεσε να συστήσει ένα κόσμο τόσο οικείο και τόσο άμεσα δικό μας, όπως ο κόσμος του Βίλχελμ Νταίρπφελντ.

Αυτός ήταν πάντα ο κόσμος του Μεγάλου Γερμανού Αρχαιολόγου, μία κοινότητα ανθρώπων, όπως είμαστε εμείς σήμερα εδώ, μία κοινότητα ποικίλη, σύνθετη και ανθεκτική, χωρίς ρωγμές και προκαταλήψεις. Γιατί όλοι οι άνθρωποι για τον Βίλχελμ Νταίρπφελντ υπήρξαν σημαντικοί στην πολυπλόκοτητα ή την απλότητά τους στο Σύμπαν του.

Και επιλέξαμε ακριβώς αυτόν τον εμβληματικό χώρο του Παγκόσμιου Πολιτισμού, όχι από ματαιοδοξία, αλλά για να αποδώσουμε την ύψιστη τιμή στον ίδιο και το μεγαλύτερο κύρος σ΄ αυτό το σημαντικό γεγονός, όντας η Ακρόπολη, ο ιερός αυτός χώρος, η Πνύκα, η Αρχαία Αγορά, ένα πεδίο, όπου ο ίδιος ανασκάπτει, ερευνά, συνδέεται άρρηκτα μαζί του με το λαμπρό επιστημονικό του έργο.

Δεν υπάρχει κάποια επέτειος λοιπόν, με στρογγυλό αριθμό από τη γέννηση ή το θάνατο του, αλλά η δική μας επέτειος, η επέτειος ενός Νόστου, μιας επιστροφής σε ένα έργο και μια προσωπικότητα που έχει συνδεθεί με τα κεντρικά ζητήματα του πολιτισμού μας.

ΓΙΑΤΙ ο τιμώμενος
ανήκει σ’ αυτή την εποχή, που θα ονομάζαμε ηρωϊκή εποχή της αρχαιολογίας. Συνέδεσε το έργο και το όνομά του με τους σταθμούς – επιτεύγματα όλου του θάμβους που βγήκε από τα χώματα: λέμε λοιπόν σήμερα, εμείς, ξανά, με ένα δικό μας αμήχανο τρόπο, αλλά και μια αίσθηση υπερηφάνειας και ιδιαίτερης πατρίδας: Ακρόπολη, Πνύκα, Αρχαία Αγορά, Ολυμπία,Τίρυνθα, Μυκήνες, Πέργαμος,Τροία, αρχαία θέατρα, αλλά και Λευκάδα – Ιθάκη, ένα σημαντικό κέντρο αυτών των επιτευγμάτων του. Λέξεις, ονόματα που μπαίνουν ξανά σε κείμενά μας, στις κουβέντες μας, στις ομιλίες όλων μας και κυκλοφορούν σε γραφεία, δημόσιους χώρους, στα σπίτια μας: ένα δικό μας λεξιλόγιο ευγνωμοσύνης και υπερηφάνειας, καθώς ανακαλύπτουμε για άλλη μία φορά την γοητεία του κόσμου του και γοητευόμαστε.

Ναι, ένα πεδίο άσκησης στην υπερηφάνεια και όχι στην αλλαζονεία είναι και για τους δύο λαούς ο κόσμος του.

Ο ίδιος ο Νταίρπφελντ είχε γράψει: Όταν ο καθηγητής Νταίρινγ ομιλούσε συγκινητικά σε αρχαία ελληνική γλώσσα για τους Ομηρικούς τόπους και τα συμβάντα και από τα μάτια του κυλούσαν δάκρυα, αναγνωρίζαμε πως ο Όμηρος δεν είναι παραμυθάς, αλλά ένας συνήθης αρχαίος συγραφεύς.

Από αυτά τα δάκρυα, από αυτόν τον χώρο του γερμανικού ιδεαλισμού πηγάζει ο Νταίρπφελντ. Ήρθε από εκεί σε εμάς ήδη οικείος, φίλος, συγγενής, δεμένος με εμάς, με την διαλεκτή του πολιτισμού μας. Στον κόσμο αυτό του Γερμανικού Ιδεαλισμού, που τίποτα δεν είναι απόμακρο από εμάς, εκεί λάμπει και σηματοδοτεί την γερμανική κουλτούρα η λέξη Φιλέλληνας.

Και με την φυσικότητα και το ήθος της καταγωγής του ο Νεαρός αρχιτέκτονας από το Barmen του Wuppertal χαράσσει τις γραμμές της επιστήμης σε ένα πραγματικά θυελλώδες ανασκαφικό τοπίο που ο Σλήμαν έπλασε με τη δύναμη των ονείρων και της μοναδικής ευφυίας του. Και γεωμέτρησε την θύελλα Ερρίκος Σλήμαν

Ταυτοποεί τον Όμηρο, δηλαδή τη καταγωγή μας, την καταγωγή όλου του Δυτικού Πολιτισμού. Και το λέμε αυτό εμείς σήμερα εδώ ίσως αδέξια, αδόκιμα, αλλά είναι αυτό το δικό μας αρχέγονο τραγούδι που βρέχει τα ακρογιάλια μας, τη συνείδηση και τη ταυτότητά μας, το ομηρικό έπος που μας τραγουδά, αλλά και μας περιγράφει: με απόλυτη ακριβεια, ώστε να δίνει ακούραστους ερευνητές στο σήμερα, στο δικό μας σήμερα.

Εν αρχή ην ο Όμηρος– αυτό εκόμισε σε εμάς ο Νταίρπφελντ.
Εν αρχή ην η ΠΟΙΗΣΗ

Η Λευκάδα, ένα νησί μέχρι σήμερα πλασμένο από Ποίηση με τους δύο μεγάλους ποιητές της τον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και τον Άγγελο Σικελιανό, είναι εδώ μπροστά σε όλους εσάς με την συνείδηση και το καθήκον που η Ιστορία της επιφυλάσσει.

Η 26η Νοεμβρίου 2017, δεν είναι απλά μία τιμητική ημέρα. Η σημερινή εκδήλωση, εδώ στο μουσείο της Ακρόπολης, δεν θα είναι απλά μια τιμητική εκδήλωση από αυτές που σβήνουν γρήγορα τα φώτα από το τιμώμενο πρόσωπο, όταν τελειώσουν, αλλά ακριβώς μια λαμπρή εισαγωγή στη διαδικασία Επιστροφής της κοινωνίας στο έργο και την προσωπικότητα του μεγάλου Γερμανού αρχαιολόγου και φιλέλληνα.

Επιστροφή όμως όχι μόνο με νοσταλγία. Ο δικός μας Νόστος έχει τη λάμψη και το αποτέλεσμα της Πράξης. Και η Πράξη έχει νόημα και δίνει νόημα με τα δύο ακατάλυτα συστατικά της: την Τέχνη και την Παιδεία.

Σήμερα, εδώ μπροστά σε εσάς, θα εκτεθεί και ένα Παράδειγμα, θα εκτεθούν οι πρώτες απτές, συγκεκριμένες εικόνες μας, αυτού που επιθυμούμε να γίνουμε: ένας διαρκής και επίκαιρος φορέας της μνήμης και των επιτευγμάτων του, αλλά και της επιστημονικής γνώσης που έχει μέχρι τώρα παραχθεί και αυτού που μπορεί να παραχθεί στο μέλλον στα ζητήματα που έθεσε και γενικότερα στα ευρύτερα θέματα της Iστορίας.

Το έργο Νταίρπφελντ έμεινε κλειστό μέσα στην επιστημονική κοινότητα χάνοντας την εξωστρέφεια που έδωσε ο ίδιος στην αρχαιολογία, την θεατρικότητα, τον κοσμοπολιτισμό, χάνοντας κυρίως τη λαϊκή της αφήγηση, χάνοντας τους φυσικούς του θαυμαστές, τους δικούς του ανθρώπους, δηλαδή εμάς, όλους εμάς.

Στη Λευκάδα στις αρχές του 20ου αιώνα υπήρξε μία θαυμαστή μέθεξη Επιστήμης και Κοινωνίας. Ο μεγάλος αρχαιολόγος, ο Σοφός κ. Δαίρπφελδ έδωσε στους Λευκαδίτες της οριακής επιβίωσης τη συνείδηση της αρχέγονης ιστορίας τους και έζησε με έναν τρόπο καθολικό μαζί τους. Και οι φτωχοί αγρότες και ψαράδες έγιναν οι λαϊκοί αφηγητές αυτής της αρχέγονης ιστορίας. Γιατί οι ίδιοι είχαν ένα υψηλό επίπεδο προσωπικής ελευθερίας, υπερήφανης ταπεινότητας και αξιοπρέπειας.

Αρετές που θα πρέπει εμείς τώρα να καλλιεργήσουμε στο μεγάλο και συναρπαστικό ταξίδι του Νόστου στον ίδιο και το έργο του: στον αγαπητό μας αρχαιολόγο Β. Νταίρπφελντ και στην Λευκάδα – Ιθάκη του.

Η Λευκάδα πολύτροπη, ανοίγει για άλλη μια φορά τον θαυμασμό στην ιστορία, την επιστήμη, στον συναρπαστικό κόσμο της αρχαιολογίας και της πολύτιμης μνήμης.

Να βάλουμε, λοιπόν, όλοι ένα θαυμαστικό. Αυτό το σημείο στίξης που στηρίζει τον κόσμο μας!»

Σας ευχαριστώ
Για τον Σύλλογό μας
Ελένη Βερυκίου

Φωτογραφίες: Γιάννης Φαλκώνης

Προηγουμενο αρθρο
«Κάμαμε» και τις ελιές μας
Επομενο αρθρο
Ξεμπλοκάρει η 4η εργολαβία του άξονα Άκτιο-Αμβρακία (παράκαμψη Αμφιλοχίας)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.