HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΟ Σπυραντώνης και ο Πολυνίκης

Ο Σπυραντώνης και ο Πολυνίκης

Η φωτογραφία που δημοσιεύουμε παρακάτω είναι τραβηγμένη τη δεκαετία του ’60. Στην οδό Ι. Μελά 35 υπήρχε το … «πολυκατάστημα» -για την εποχή- του Σπυραντώνη Βλάχου.

17

[Ο Σπυραντώνης Βλάχος πουλούσε ό,τι δεν είχαν τα άλλα μαγαζιά, καθώς και προϊόντα δικής του παραγωγής και εμπνεύσεως. Οι πελάτες είχαν την εντύπωση ότι τους παίρνει ακριβότερα απ’ ότι πρέπει και γινόταν τρομερά παζάρια και καυγάδες για τις τιμές.

Πάντως ο μπάρμπα Πολυνίκης Ράπτης, ένας υπέροχος τύπος πάντα σοβαρός, κατάφερε και κορόιδεψε τον Σπυραντώνη. Ο μπάρμπα Πολυνίκης είχε ταξί και είχε πολλά φθαρμένα λάστιχα. Λέει, λοιπόν του Σπραντώνη: «Χωριανέ (ήταν και οι δυο από την Εξάνθεια), έχω μερικά λάστιχα από το ταξί. Δεν τα παίρνεις να τα πουλήσεις για σόλες παπουτσιών;» «Μπα» του απαντάει ο Σπυραντώνης, «δεν μου έχει ζητήσει κανένας, δεν πουλιούνται». «Καλά» του λέει ο Πολυνίκης και φεύγει.

Στο μεταξύ, όμως, επί τρεις – τέσσερις μέρες έστελνε γνωστούς του στον Σπυραντώνη που ζητάγανε σόλες από ρόδες αυτοκινήτου, που ήταν πράγματι αθάνατες. Βλέποντας ο Σπυραντώνης τη μεγάλη ζήτηση φωνάζει τον Πολυνίκη και του λέει: «Δεν μου τα φέρνεις τα λάστιχα, να τα κανονίσουμε να τα πάρω;» «Δεν μπορώ» του απαντά ο Πολυνίκης. «Τα έχω υποσχεθεί αλλού και σε καλή τιμή». «Φέρτα» του λέει ο Σπυραντώνης «και θα σου τα πληρώσω περισσότερο». Του τα πήγε ο Πολυνίκης, πήρε τα χρήματα και ο Σπυραντώνης ακόμα έχει τα λάστιχα.]*

«Επαγγέλματα της Λευκάδας από το 1950» Γεώργιος Ν. Κρητικός, Λευκάδα 2006.

Προηγουμενο αρθρο
Παρουσίαση του βιβλίου της Νόνης Σταματέλου «Έλλειψη χώρου» στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στη Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.