HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΟ Σύλλογος Ρωσόφωνων γιόρτασε την Ημέρα της Νίκης κατά του φασισμού

Ο Σύλλογος Ρωσόφωνων γιόρτασε την Ημέρα της Νίκης κατά του φασισμού

Την Τρίτη 9 Μαΐου ο Σύλλογος Ρωσόφωνων Λευκάδας «ΣΛΑΒΑ» γιόρτασε την Ημέρα της Νίκης κατά του φασισμού. Φέτος συμπληρώνονται 72 χρόνια από τη συντριβή της χιτλερικής Γερμανίας και την λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου στην Ευρώπη. Οι νεκροί στη διάρκειά του έφτασαν τα 50 εκατομμύρια. Η 9η Μαΐου έχει ανακηρύχτηκε ως μέρα της νίκης των αντιφασιστών κατά των Ναζί.

Ήταν στις 9 Μαΐου του 1945 όταν ο Κόκκινος Στρατός των Σοβιετικών μπήκε πρώτος στο Βερολίνο και ύψωσε την σημαία της νίκης, γεγονός που σηματοδότησε την απελευθέρωση ολόκληρης της Ευρώπης από τα νύχια του ναζισμού.

Όπως ανέφερε η ανακοίνωση του Συλλόγου: Την Τρίτη 9 Μαΐου και ώρα 17.00, τα παιδιά και τα εγγόνια των γενναίων νικητών, με τις φωτογραφίες των πατεράδων, των παππούδων και των προπάππων τους, που πολέμησαν στο Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο είτε εργάστηκαν στο μετόπισθεν για τη Νίκη, θα παρελαύνουν από το Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας στην παραλιακό οδό προς το Μνημείο του Φ. Ουσακώφ.

Το τραγούδι που ακούγεται στο βίντεο είναι το γνωστό «Κατιούσα». Πρόκειται για δημοφιλές ρωσικό τραγούδι σε μουσική Ματθαίου Μπλάντερ, και στίχους Μιχαήλ Ισανόβσκι. Πρώτη εκτέλεση – 27 Νοεμβρίου 1938 από τη Βαλεντίνα Μπατίσεβα.
Υπάρχει η εκδοχή ότι λόγω αυτού του τραγουδιού οι σοβιετικοί στρατιώτες κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, έδωσαν το παρατσούκλι “Κατιούσα” στα ρουκετοβόλα σειράς “BM”.

Προηγουμενο αρθρο
Αντρέας Αλιάγας: Ο Κλάρκ Γκέιμπλ της οικογένειας
Επομενο αρθρο
Την Δευτέρα η μουσικοχορευτική εκδήλωση του 2ου Γυμνασίου Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.