HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΑναζητώντας τα μέρη που πέρασε ο Οδυσσέας: Ο Φρεντ Μπουασονά στη Λευκάδα το 1912

Αναζητώντας τα μέρη που πέρασε ο Οδυσσέας: Ο Φρεντ Μπουασονά στη Λευκάδα το 1912

Το 1912 ο Βικτόρ Μπεράρ (Victor Bérard, Μορέζ 1864- Παρίσι 1931) κάλεσε τον Φρεντ Μπουασονά (Fred Boissonnas) να ταξιδέψουν στα μέρη απ’ όπου πέρασε ο Οδυσσέας και να αναγνωρίσουν και να αποτυπώσουν φωτογραφικά το ομηρικά τοπία.

Ο Victor Bérard υπήρξε πολυσχιδής προσωπικότητα, φιλόλογος, αρχαιολόγος, μεταφραστής, ιστορικός, γεωγράφος, ταξιδευτής. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους Ομηριστές της Ευρώπης. Προσπάθησε να ανασυνθέσει το ταξίδι του Οδυσσέα και να ταυτίσει γεωγραφικά τα ομηρικά τοπία στη λεκάνη της Μεσογείου.

Η τέχνη της φωτογραφίας ήταν τότε πολύ διαφορετική από σήμερα. Για να πετύχει κανείς ακριβείς λήψεις, πράγμα απαραίτητο στη συγκεκριμένη περίπτωση, έπρεπε να προσφύγει σε διαφάνειες• έπρεπε να κουβαλάει, μια βαρύτατη φωτογραφική μηχανή και κλισέ εξίσου βαριά και δυσκολομετακόμιστα• μια και χρώματα δεν υπήρχαν, έπρεπε να μελετάει πολλές ώρες τα φωτιστικά εφέ που θα αναδείκνυαν τις διάφορες αντιθέσεις και θα πρόβαλλαν το θέμα, τη λεπτομέρεια πού παρουσίαζε ενδιαφέρον.

Ο Φρεντ Μπουασονά μετέφερε μια ξύλινη φωτογραφική μηχανή διαστάσεων 13 Χ 18 για τις πόζες και άλλη μια 9 Χ 12 για τα ενσταντανέ, μαζί με όλη τη σειρά των φακών τους. Όσο για γυάλινα κλισέ, του συνέβη να χρησιμοποιήσει σε μια μόνο μέρα ως έξι δωδεκάδες.. Καθένας μπορεί να φανταστεί το φορτίο και τις καθημερινές φροντίδες, ακόμα και στη συχνά αβέβαιη περίπτωση πού θα βρισκόταν κάποιος αχθοφόρος. Οι φωτογραφίες είναι ένα υπόδειγμα της τεχνικής εκείνου του καιρού: στην εποχή των πιο εξελιγμένων μεθόδων, αξίζουν ακόμα την αναπαραγωγή και το θαυμασμό μας.

Ο περίπλους στη ρότα του Οδυσσέα έλαβε χώρα το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 1912. Εκτελέστηκε με πολλές διακοπές που τις επέβαλλαν οι οικονομικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις και των δυο. Μετά την 1η Οκτωβρίου με ένα μικρό ιστιοφόρο το «Olive» ξεκίνησαν μια περιήγηση στο «βασίλειο των Νήσων» στη «θάλασσα με τα νησάκια». Με το «Olive», ένα καΐκι μικρότερο από το ομηρικό σκάφος και μόνο τρεις ανθρώπους για πλήρωμα ταξίδεψαν στην Κέρκυρα, στη Λευκάδα και στην Κεφαλονιά. Επρόκειτο να αναγνωρίσουν την Ομηρική Ιθάκη, να φωτογραφίσουν όλους τους κάβους, τους βράχους και τα λιμανάκια και ύστερα να επαναλάβουν το ταξίδι του Τηλεμάχου. Από τις αποστολές αυτού του καλοκαιριού και του φθινοπώρου του 1912, έφεραν πίσω χιλιάδες διαφάνειες.

Το αρχείο του Μπουασονά βρίσκεται στη Γενεύη, περιέχει χιλιάδες αρνητικά σε γυαλί και φυλάσσεται από τους απογόνους του, που υπήρξαν επίσης σπουδαίοι φωτογράφοι.

Η Ιθάκη του Dorpfeld: Ο Ισθμός της Λευκάδας. Άποψη της Λευκάδας από το Όρος Μαϊμένος ή Σκάρος.
Λευκάδα το λιμάνι του Βλυχού. Το λιμάνι της πόλης κατά τον Dorpfeld, «Άποψη από το όρος Σκάρος.»

Λευκάδα: Άποψη της πεδιάδας του Νυδριού από τις υπώρειες του όρους Σκάρος. Ακριβώς στη μέση της πεδιάδας αυτής έκαμε ο Dorpfeld τις ανασκαφές πού έφεραν στο φώς κατάλοιπα προελληνικού πολιτισμού. Αριστερά, το σημείο όπου τοποθετεί το λιμάνι και, στο βάθος δεξιά, τα κοιμισμένα νερά του λιμανιού του Βλυχού.
οι ανασκαφές του Dorpfeld στο στενό του Νυδριού
Η θάλασσα με τα νησάκια. Άποψη από την κορυφή του όρους Σκάρος. Δεξιά, η είσοδος του λιμανιού του Βλυχού• από εμπρός προς τα πίσω, τα νησάκια Σοκάβα, Μαδουρή, Σπάρτη, Σκορπίδι, Σκορπιός και Μεγανήσι απλωμένα σαν χταπόδι στη θάλασσα• πλάι τους η Τίλια. Στο βάθος του ορίζοντα διακρίνεται στα αριστερά ή ακτή του Κάλαμου• Πίσω της διαγράφονται οι Εχινάδες και στα δεξιά η Άτοκος.
Άποψη του Δασκαλιού εμπρός από το στενό. Το Δασκαλιό περιβάλλεται ολόκληρο από χαμηλούς σκοπέλους και αιχμηρά βράχια. Δεν έχει λιμάνι ούτε άλλο καταφύγιο. Στο πρώτο πλάνο, τα ερείπια του πύργου που δεσπόζει στο νησάκι. Πίσω, ο σχηματισμός του καναλιού με την Ιθάκη στα αριστερά και την Κεφαλονιά στα δεξιά.
Η Λευκάδα όπως φαίνεται από το κανάλι της Ιθάκης
Λευκάδα 1912, ελαιόδεντρα
Η Λευκάδα από το Μεγανήσι
η Λευκάδα από το Αρκούδι
Λευκάδα, καλύβα, 1912
Σ.Σ. Αυτό το είδος της καλύβας κατασκευαζόταν από πέτρες και στην κορυφή φραζόταν με ασφελαχτά. Χρησιμοποιούταν για να σταβλίζονται τα ζώα ιδίως το καλοκαίρι).
Προηγουμενο αρθρο
Ιούδες και Πιλάτοι
Επομενο αρθρο
Διακοπή νερού σήμερα Τρίτη στην πόλη της Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.