HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΠάσχα 2016: ανακαλύψτε την άλλη όψη της Λευκάδας

Πάσχα 2016: ανακαλύψτε την άλλη όψη της Λευκάδας

Μια εαρινή απόδραση την πιο αναγεννησιακή περίοδο της φύσης. Μυρωδιές από μάραθο και αγράμπελη, πορφυρές θάλασσες από παπαρούνες στους αγρούς και δέντρα του Ιούδα στις πλαγιές, γιασεμιά, πασχαλιές και βουκαμβίλιες στους κήπους, στα μπαλκόνια κρίνα.

Τον Μάιο η Λευκάδα βρίσκεται στα καλύτερά της. Μακριά απ’ την καλοκαιρινή κοσμοσυρροή, λουσμένη στο άπλετο φως του Απόλλωνα, γιορτινή και ανθισμένη, είναι έτοιμη να υποδεχτεί ταξιδιώτες με εξερευνητική διάθεση.

Η ενδοχώρα της Λευκάδας αποτελεί αναμφίβολα μια ξεχωριστή εμπειρία για όσους επιλέξουν να επισκεφτούν τη Λευκάδα το Πάσχα: γραφικά σπιτάκια με κάτασπρες ασβεστωμένες αυλές, γυναίκες που κεντάνε στην πλατεία φορώντας τις παραδοσιακές τους φορεσιές και η κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας σε μονές και ξωκλήσια που φέρουν το άρωμα μιας άλλης εποχής.

Για όσους επιζητούν να συνδυάσουν την ψυχική ανάταση με την ευεργετική ηρεμία που προσφέρει η φύση, τότε ο Λόφος των Σκάρων, το φαράγγι της Μέλισσας και οι καταρράκτες στο Δημοσάρι προσφέρουν μια μοναδική περιηγητική εμπειρία.

Για τους Λευκαδίτες, ο Μάιος ταυτίζεται και με τα πρώτα μπάνια στη θάλασσα. Αν είστε τολμηροί, φέρτε το καλοκαίρι λίγο πιο κοντά κάνοντας την πρώτη σας βουτιά στα καταγάλανα νερά του Ιονίου, στον Άγιο Νικήτα, στα Πευκούλια, στο Πόρτο Κατσίκι, στο Κάθισμα.

Στην πόλη πάλι υπάρχει άλλη ζωντάνια. Η πλατεία και η παραλία σφύζουν από ζωή τα μεσημέρια, ενώ τ’ απογεύματα βρίσκουν τους πιστούς στις εκκλησίες. Αποκορύφωμα της μυσταγωγικής εμπειρίας, είναι η περιφορά των επιταφίων τη Μεγάλη Παρασκευή υπό τους ύμνους καλλίφωνων χορωδών και πένθιμων εμβατηρίων της Φιλαρμονικής. Το Μεγάλο Σάββατο αναβιώνει το έθιμο του «κομματιού» ενώ ανήμερα το Πάσχα, σουβλίζεται ο καθιερωμένος οβελίας.

Σάββατο του Λαζάρου & Κυριακή των Βαΐων

Τα παλιότερα χρόνια μετά τη λειτουργία το Σάββατο του Λαζάρου, τα παιδιά κρατώντας στολισμένα καλάθια με λουλούδια, ξεχύνονταν στις γειτονιές και τραγουδούσαν από σπίτι σε σπίτι τα κάλαντα του Λαζάρου ενώ οι νοικοκυραίοι τα φίλευαν με αυγά, φρούτα ή άλλα φαγώσιμα. Σήμερα αν βρεθείτε το πρωί ή νωρίς το μεσημέρι στην πόλη ή σε κάποιο χωριό της Λευκάδας θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τις παιδικές φωνές να τραγουδούν τα κάλαντα του Λαζάρου, με το αζημίωτο φυσικά!

Την Κυριακή των Βαΐων, μετά τη λειτουργία οι ενορίες μοιράζουν στους πιστούς τα βάγια. Δεν πρόκειται βέβαια για τα βάγια που ξέρετε αλλά για ένα ματσάκι από δάφνη, δεντρολίβανο, ανθισμένο φασκόμηλο και φύλλο φοινικιάς που μοσχοβολάει! Παλαιότερα τα βάγια τα έφτιαχναν οι νεωκόροι οι οποίοι και τα μοίραζαν στα σπίτια των ενοριτών.

Μεγάλη Παρασκευή

DSCN8435

Απ’ το πρωί κορίτσια και ενορίτισσες στολίζουν με άνθη τον επιτάφιο και οι καμπάνες των εκκλησιών ηχούν πένθιμα. Το βράδυ στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης, μέσα σε μια μυσταγωγική ατμόσφαιρα, γίνεται η πομπή περιφοράς των επιταφίων. Κάθε ενορία, έχει τον δικό της, ενώ τον συνοδεύουν μυροφόρες, που ραίνουν με λεμονόφυλλα και πέταλα από τριαντάφυλλα τον επιτάφιο, καλλίφωνοι χορωδοί και φυσικά οι ενορίτες που κρατώντας ένα αναμμένο κερί ακολουθούν. Η Φιλαρμονική συνοδεύει τον επιτάφιο της Μητροπόλεως που βγαίνει τελευταίος, παιανίζοντας πένθιμα εμβατήρια ενώ η συνάντηση όλων των επιταφίων γίνεται στην κεντρική πλατεία.

Μεγάλο Σάββατο & πρώτη Ανάσταση

DSCN8583

Μπονόρα-μπονόρα το Μεγάλο Σάββατο οι νοικοκυρές της Λευκάδας, βγαίνουν στο παράθυρο και με το που σημάνει η πρώτη καμπάνα «ρίχνουν το κομμάτι». Ένα εύθραυστο, συνήθως πήλινο αγγείο ή ακόμα και κεραμίδι που πέφτοντας κάνει μεγάλο κρότο και σύμφωνα με την παράδοση σηματοδοτεί και το σπάσιμο του πένθους της Μεγάλης Εβδομάδας. Στην Κεντρική αγορά της πόλης, μοιράζονται πήλινα κεσεδάκια τα οποία τα ρίχνουν οι μαγαζάτορες υπό τους ήχους χαρμόσυνων εμβατηρίων της παιανίζουσας Φιλαρμονικής.

Κυριακή του Πάσχα

Παλιότερα στη Λευκάδα δεν έψηναν την Κυριακή του Πάσχα το αρνί αλλά έφτιαχναν σούπα με κρέας και αυγολέμονο και τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα σούβλιζαν τον οβελία. Αυτό οφειλόταν στο ότι «προετοίμαζαν» ουσιαστικά το στομάχι τους για να μην τους πέσει βαρύ το κρέας μετά απ’ τη νηστεία της Σαρακοστής. Είναι αρκετές οικογένειες που το κρατάν ακόμη και σήμερα αυτό, γι’ αυτό μην παραξενευτείτε αν τους δείτε να σουβλίζουν τη δεύτερη μέρα του Πάσχα.

3 Μαΐου, (μεταφορά της Πρωτομαγιάς)

IMG_3589
Φέτος ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς μεταφέρεται την Τρίτη του Πάσχα. Ξεχυθείτε στους αγρούς, μαζέψτε αφροξιλιές, παπαρούνες και μαργαρίτες που αφθονούν στη Λευκάδα και φτιάξτε το πρωτομαγιάτικο στεφάνι που θα στολίζει όλο το χρόνο την πόρτα σας.

Στη Λευκάδα τα παλιότερα χρόνια οι Μπρανέλοι έβγαιναν το βράδυ της παραμονής της Πρωτομαγιάς στην περιοχή της Κουζούντελης για να «πιάσουν το Μάη». Κατόπιν γλέντι με μεζέδες και άφθονο κρασί, υπό τους ήχους μελωδικών κανταδόρων στήνονταν στο καφενείο του «Πάπιου».

Πηγή: www.lefkadaslowguide.gr

Προηγουμενο αρθρο
Το Λινάρι της ανάγκης και της προκοπής
Επομενο αρθρο
Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.