HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠέθανε 8χρονο παιδί από διφθερίτιδα στην Αθήνα -Δεν είχε κάνει το εμβόλιο

Πέθανε 8χρονο παιδί από διφθερίτιδα στην Αθήνα -Δεν είχε κάνει το εμβόλιο

Σοκ προκαλεί η είδηση του θανάτου 8χρονου παιδιού από διφθερίτιδα.

Πρόκειται για μια παιδική ασθένεια που έχει εξαφανισθεί από τον υγειονομικό χάρτη λόγω των εμβολιασμών. Και όμως, το 8χρονο παιδί κατέληξε προχθές, Τρίτη 26 Νοεμβρίου, στο Παίδων «Αγία Σοφία» από διφθερίτιδα. Το παιδί είχε μεταφερθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο σε κακή κατάσταση, ενώ οι γιατροί δεν κατόρθωσαν να το κρατήσουν στην ζωή.

Πιθανότατα, όπως υποθέτουν και οι γιατροί σε αυτό το στάδιο, το 8χρονο παιδί δεν είχε κάνει τον απαραίτητο εμβολιασμό για τη διφθερίτιδα, το οποίο γίνεται σε μικρή ηλικία.

Επειγόντως στο εξωτερικό το δείγμα -Η ιστορία του άτυχου παιδιού

Υπόθεση διφθερίτιδας: Τα συμπτώματα και η ιστορία του 8χρονου παιδιού

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο, το αγόρι που φέρεται ότι υπέκυψε στη λοιμώδη νόσο της διφθερίτιδας ήταν ορφανό και παρέμεινε σε γνωστό ίδρυμα μέχρι την ηλικία των 5 ετών.

«Πρόκειται για παιδί που είχε ελαφρύ σύνδρομο down. Οταν έκλεισε τα πέντε υιοθετήθηκε από γονείς και έφυγε από το ίδρυμα», λέει στο iefimerida.gr ο Μιχάλης Γιαννάκος. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το παιδί εισήχθη στη 22 Νοεμβρίου στο Παίδων “Αγία Σοφία” με οξεία λαρυγγίτιδα. Είναι ένα από τα κατ’ εξοχήν συμπτώματα της διφθερίτιδας. Το παιδάκι εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) διασωληνώθηκε και έγιναν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις. Τα αποτελέσματα της καλλιέργειας βγήκαν χθες, 27 Νοεμβρίου, και “έδειξαν” διφθερίτιδα. Μια ημέρα νωρίτερα όμως το 8χρονο είχε φύγει από τη ζωή, στη ΜΕΘ», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Ο Μιχάλης Γιαννάκος υποστηρίζει ότι «το παιδί είχε ατελή εμβολιασμό για διφθερίτιδα. Πρέπει να έκανε μία με δύο δόσεις. Σε αυτή την περίπτωση κυρίως υπεύθυνο είναι το ίδρυμα καθώς δεν φρόντισε να ολοκληρώσει τις δόσεις του εμβολίου για τη διφθερίτιδα μέχρι την ηλικία των 5 ετών, όπως ορίζει το πρωτόκολλο».

Αναστάτωση στο Παίδων: Εργαζόμενοι εμβολιάστηκαν και ξεκίνησαν αντιβίωση

Ο θάνατος του άτυχου παιδιού στο Παίδων «Αγία Σοφία» προκάλεσε ανησυχία και στους εργαζόμενους. Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο, υπό τον φόβο ενός μίνι ξεσπάσματος διφθερίτιδας, «όλοι οι συνάδελφοι που ήρθαν σε επαφή μαζί του εμβολιάστηκαν και ξεκίνησαν να παίρνουν προληπτικά αντιβίωση. Είναι όλοι ανήσυχοι. Πρόκειται για μια ασθένεια ξεχασμένη, αλλά πολύ επικίνδυνη».

Κατά τον ίδιο, σε επαφή με το άτυχο παιδί ήρθαν περίπου 15 με 20 εργαζόμενοι του νοσοκομείου, οι οποίοι θα ακολουθήσουν τα προληπτικά μέτρα για τη διφθερίτιδα. «Τι άλλο να πούμε… Ας αναμείνουμε τη νεκροψία για να εξακριβωθεί ο λόγος για τον οποίο χάθηκε το παιδάκι», καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.

Στο εξωτερικό το δείγμα για να διαπιστωθεί η διφθερίτιδα

Εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ επισήμανε στο iefimerida.gr ότι «το δείγμα θα σταλεί σε εργαστήριο του εξωτερικού προκειμένου να γίνει καλλιέργεια και επιβεβαίωση για τη διφθερίτιδα». Κατά την ίδια πηγή, στην Ελλάδα δεν υπάρχει εργαστήριο ικανό για να κάνει τη συγκεκριμένη καλλιέργεια.

Η εξέταση που θα γίνει στο εξωτερικό θα στοχεύσει στο εντοπισμό «ενός κορυνοβακτηριδίου που σχετίζεται με τη διφθερίτιδα. Αν βρεθεί κάτι τέτοιο θα επιβεβαιωθεί ότι ο θάνατος οφείλεται στη νόσο της διφθερίτιδας» προσέθεσε το στέλεχος του ΕΟΔΥ. Το επιτελείο του ΕΟΔΥ επιβεβαιώνει ότι σε κάθε περίπτωση «υπήρξε πλημμελής εμβολιασμός» και πως «θα πρέπει να περιμένουμε τις προσεχείς ημέρες τη σχετική απάντηση του εργαστηρίου για να προβούμε σε σαφή συμπεράσματα».

Στελέχη του ΕΟΔΥ που ήρθαν σε επαφή με τους γιατρούς του άτυχου παιδιού ενημερώθηκαν ότι «πρόκειται για μια πολύ ειδική περίπτωση» και διαβεβαιώνουν ότι, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη διφθερίτιδα.

Τι είναι η διφθερίτιδα

Σύμφωνα με το Wikipedia: «Η διφθερίτιδα προκαλείται από το βακτήριο Corynebacterium diphtheriae. Μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής από ασθενείς, από φορείς και σπανιότερα με μολυσμένα τρόφιμα ή αντικείμενα.

Η νόσος που προκαλεί χαρακτηρίζεται από πονόλαιμο, χαμηλό πυρετό, και μια προσκολλημένη μεμβράνη (μια ψευδομεμβράνη) στις αμυγδαλές, στο φάρυγγα και / ή στη ρινική κοιλότητα. Μια ηπιότερη μορφή της διφθερίτιδας μπορεί να περιορίζεται στο δέρμα.

Οι λιγότερο κοινές συνέπειες περιλαμβάνουν μυοκαρδίτιδα (περίπου 20% των περιπτώσεων) και περιφερική νευροπάθεια (περίπου 10% των περιπτώσεων). Η διφθερίτιδα είναι μια μεταδοτική ασθένεια που μεταδίδεται από την άμεση φυσική επαφή ή με τα εκκρίματα του ρινοφάρυγγα ασθενών και υγιών μικροβιοφορέων.

Ο χρόνος επώασης της νόσου έχει εύρος 2-6 ημέρες και αφορά συνήθως παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους. Στο αρχικό της στάδιο η διφθερίτιδα μοιάζει με τις λοιμώξεις του ρινοφάρυγγα, αλλά σύντομα μία λευκή μεμβράνη καλύπτει την επιφάνεια του λάρυγγα, του φάρυγγα και του εσωτερικού της μύτης, βοηθώντας τον ειδικό να φθάσει στη σωστή διάγνωση. Tο βακτηρίδιο της διφθερίτιδας προκαλεί την παραγωγή μίας τοξίνης, η οποία επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί παραλύσεις σε διάφορα όργανα του σώματος. Ωστόσο, είναι ασθένεια που θεραπεύεται μετά από 3 εβδομάδες περίπου, χωρίς να αφήνει κανένα πρόβλημα. Tο τελευταίο κρούσμα διφθερίτιδας στην Eλλάδα παρουσιάστηκε το 1970.

Κλινική εικόνα : χαμηλός πυρετός, κακουχία,κυνάγχη με γκριζωπή μεμβράνη που αποκολλάται δύσκολα. Λαρυγγική διφθερίτιδα: απόφραξη Το βακτήριο της διφθερίτιδας ( corynebacterium diphtheriae) προκαλεί παραγωγή τοξίνης η οποία επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί παραλύσεις σε διάφορα όργανα του σώματος. Επίσης προκαλεί μυοκαρδίτιδα, νευροπάθεια σε κρανιακές συζυγίες ( διπλωπία, δυσαρθρία, δυσκαταποσία) όπως επίσης και αναπνευστική παράλυση.

Πρόληψη: εμβόλια διφθερίτιδας».

Σύμφωνα επίσης με το Wikipedia, «ο εμβολιασμός κατά της διφθερίτιδας γίνεται με το τριπλό εμβόλιο DTaP ή DTP (τέτανος-διφθερίτιδα-κοκκύτης) και το διπλό εμβόλιο Td (τέτανος-διφθερίτιδα). Απαιτούνται επαναληπτικές δόσεις ανά 10 χρόνια προκειμένου να διατηρείται καλό επίπεδο ανοσίας. Για τις επαναληπτικές δόσεις του εμβολίου χρησιμοποιείται το Td»

Πηγή: iefimerida.gr

Προηγουμενο αρθρο
Σχετικά με λεκτική επίθεση στο Δήμαρχο & Δημοτικούς Συμβούλους στο Μεγανήσι
Επομενο αρθρο
Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στο Σύνδεσμο Απανταχού Δρυμωνιωτών - Το νέο ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.