HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠανελλαδική Ημέρα Δράσης στις Δημόσιες Μονάδες Υγείας & Πρόνοιας

Πανελλαδική Ημέρα Δράσης στις Δημόσιες Μονάδες Υγείας & Πρόνοιας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ  ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΘΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ

LOCK DOWN ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ   ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ

Πέμπτη  12 Νοέμβρη Πανελλαδική Ημέρα Δράσης στις Δημόσιες Μονάδες Υγείας & Πρόνοιας 

Κινητοποίηση    9:00 πμ στην Πύλη του  Νοσοκομείου

Για άλλη μια φορά «πληρώνουμε» τις συνέπειες της εμπορευματοποίησης και των τραγικών ελλείψεων στις δημόσιες μονάδες υγείας  από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις.

Το δεύτερο κύμα της  πανδημίας έβγαλε στην επιφάνεια την εγκληματική πολιτική που αφήνει το λαό απροστάτευτο για να σωθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Η επιβολή ενός ακόμη  καταστρεπτικού lock down με την οικονομική κρίση να βαθαίνει,  θα τσακίσει  τους εργαζομένους  και το λαό μας. Η επιβολή του, ένα βήμα πριν  το δημόσιο σύστημα υγείας  καταρρεύσει    αποκαθηλώνει τα ψέματα της κυβέρνησης  για τη δήθεν «θωράκισή» του το προηγούμενο διάστημα. 

Αντί για μαζικές προσλήψεις προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ανέστειλαν τις κανονικές μας άδειες, κάτι που αποτελεί ανοιχτή ομολογία αυτού που ήδη γνωρίζουμε και η κυβερνητική προπαγάνδα προσπαθούσε να κρύψει. Ότι δηλαδή δεν υπήρξε ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας με προσωπικό και εξοπλισμό και τα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα Υγείας αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της πανδημίας .

Αντί για επίταξη ιδιωτικών μονάδων Υγείας, περικόπτουν τα τακτικά χειρουργεία, μετατρέπουν τα νοσοκομεία σε νοσοκομεία μιας  νόσου με τραγικές συνέπειες για  τους ασθενείς από τις άλλες ασθένειες και  στέλνουν  πελατεία στις ιδιωτικές κλινικές.

Αντί για μέτρα προστασίας στα σχολεία, στους μεγάλους εργασιακούς χώρους και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μοιράζουν 21 δις επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Για άλλη μια φορά, καλούμαστε να πληρώσουμε τις συνέπειες της υποστέλεχωσης και υποβάθμισης των δημόσιων μονάδων Υγείας, από όλες τις κυβερνήσεις. Και έχουν το θράσος να μας κουνάνε το δάκτυλο, να ενοχοποιούν τα παιδιά μας,  να μας επιρρίπτουν την ευθύνη για την εξάπλωση της πανδημίας. Αυτοί που έκλεισαν 10.000 κρεβάτια και 15 νοσοκομεία ! Αυτοί  που έκλεισαν τα νοσοκομεία λοιμωδών νοσημάτων με το γελοίο επιχείρημα ότι πλέον δεν υπάρχουν επιδημίες ! Είναι επικίνδυνοι γιατί  τζόγαραν  την υγεία μας και την υγεία του λαού μας  για τα κέρδη των εφοπλιστικού και του τουριστικού κεφαλαίου.

Αγανακτούμε γιατί καλούμαστε να πληρώσουμε το γεγονός ότι από το 2018 μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί καμία προκήρυξη για πρόσληψη μόνιμου, μη ιατρικού, προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην έχουν αντικατασταθεί ούτε οι 3500 συνάδελφοι που συνταξιοδοτήθηκαν τα αντίστοιχο χρονικό διάστημα, ενώ την τριετία 2017 – 2019, η κρατική χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία μειώθηκε κατά 415 εκατ. ευρώ.

Στο νοσοκομείο Λευκάδας δεν έγινε ούτε μια πρόσληψη μόνιμου προσωπικού πάρα τις συνταξιοδοτήσεις. Ακόμη και οι  12 θέσεις γιατρών που μας υποσχέθηκαν δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη, 9 μήνες μετά !  Οι ελάχιστες προσλήψεις συμβασιούχων με ημερομηνία λήξης καλύπτουν ένα μικρό μέρος των τεράστιων ελλείψεων στο νοσοκομείο όταν οι  κενές θέσεις ξεπερνούν τις 200.

Η ΜΕΘ παραμένει κλειστή και πρέπει να λειτουργήσει !  Όμως, προσανατολίζονται  να την ανοίξουν για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους χωρίς να έχουν  εξασφαλίσει ούτε μια από τις ελάχιστες προϋποθέσεις που απαιτούνται σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας για την ασφαλή λειτουργία της !

Η τρομακτική πίεση στα νοσοκομεία της Ηπείρου από την εκτόξευση των κρουσμάτων στα Γιάννενα, όπου σε βιομηχανίες τροφίμων και γηροκομεία δεν είχαν ληφθεί στοιχειώδη μέτρα αποτροπής υπερμετάδοσης της νόσου,  πρέπει να σημάνουν συναγερμό !

Όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έκαναν το παραμικρό για να προετοιμάσουν το νοσοκομείο, και τώρα με κρυφούς σχεδιασμούς της τελευταίας στιγμής, ψάχνουν χώρους  για να νοσηλευτούν  περιστατικά Covid -19, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί   οι  αναγκαίες προϋποθέσεις για την νοσηλεία τους.  Όταν δεν  επαρκούν οι    γιατροί   παθολόγοι για να αντιμετωπίσουν τις τακτικές ανάγκες, όταν υπάρχει μόνο μια  πνευμονολόγος , όταν  δεν  εφημερεύει καθημερινά αναισθησιολόγος, όταν δεν δημιουργήθηκαν  θάλαμοι αρνητικής πίεσης για να την αποτροπή ενδονοσοκομειακής  διασποράς του ιού.

Αντί να ενισχύσουν την πρωτοβάθμια Υγεία για να παίξει κομβικό ρόλο στην πρόληψη, καταγραφή  και  παρακολούθηση ασυπτωματικών και ήπιων περιστατικών, με μαζικά test στα σχολεία, τους μαζικούς χώρους, την κοινότητα, αντίθετα την αποψιλώνουν ακόμη περισσότερο για να ενισχύσουν το νοσοκομείο. Η παντελής έλλειψη πρωτοβάθμιας φροντίδας  Υγείας που αποτελεί κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου  οδηγεί,  ύποπτα περιστατικά να προσέρχονται   στο νοσοκομείο  όταν   πρέπει πάση θυσία να κλειστεί  κάθε χαραμάδα για την  είσοδο του ιού στους  νοσηλευόμενους ασθενείς και στο λειψό προσωπικό ώστε  να μην γίνουν εστίες υπερμετάδοσης της νόσου . Πόσο μάλλον  από τη στιγμή που δεν υπάρχουν  «εφεδρείες» υγειονομικών και πρέπει να αντιμετωπιστούν και άλλα μη – Covid περιστατικά.

Ως υγειονομικοί δικαιολογημένα αγανακτούμε γιατί, στο πρόσφατο πρωθυπουργικό διάγγελμα για την αλματώδη   εξάπλωση της πανδημίας , δεν περιλαμβανόταν ούτε μια κουβέντα για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό, αν και οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας «πιέζεται και φτάνει στα όρια του».

Δεν περιλαμβάνονταν  βέβαια καμιά κουβέντα  για την αναγκαία επίταξη ιδιωτικών μονάδων Υγείας για να εξασφαλισθούν ΜΕΘ για τη νοσηλεία διασωληνωμένων ασθενών και τη διενέργεια μαζικών εργαστηριακών ελέγχων για την πρόληψη της εξάπλωσης της πανδημίας .

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΜΕΤΡΑ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ

Διεκδικούμε αγωνιστικά γιατί πίσω από τις μάσκες έχουμε φωνή :

Άμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών Υγείας και των ιδιωτικών ΜΕΘ για να εξασφαλιστεί η στοιχειώδης υγειονομική κάλυψη του λαού μας και χωρίς καμιά αποζημίωση προς τις ιδιωτικές κλινικές. Όπως πληρώνει το τίμημα όλος ο λαός με το δεύτερο lockdown, έτσι να το πληρώσουν και οι επιχειρηματίες της Υγείας, που αρκετά ταΐστηκαν. Ένταξη των αυτοαπασχολούμενων γιατρών της περιοχή μας σε ένα ενιαίο ολοκληρωμένο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες (πρόσληψη όλων των γιατρών που συμμετέχουν στις κρίσεις για τις προκηρυχθείσες θέσεις όπου μέσα σε αυτές είναι και οι 12 θέσεις γιατρών για το νοσοκομείο και  αξιοποίηση των καταστάσεων συμμετεχόντων στην προκήρυξη 2Κ και στις καταστάσεις για επικουρικό προσωπικό) για την πρόσληψή τους. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Άμεσο άνοιγμα της ΜΕΘ του νοσοκομείου αφού εξασφαλιστούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις, εξειδικευμένο προσωπικό κτλ για την ασφαλή  νοσηλεία των ασθενών. Όχι στα επικίνδυνα μπαλώματα. 

Άνοιγμα όλων των νοσοκομείων και των κλινών που έκλεισαν την προηγούμενη περίοδο για να εξασφαλιστούν πολύτιμες κλίνες που είναι  αναγκαίες όσο ποτέ άλλοτε.

Εξασφάλιση κατάλληλων και επαρκών Μέσων Ατομικής Προστασίας και λήψη όλων των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων για την προστασία της υγείας εργαζομένων και ασθενών.

Γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι απαράδεκτο σε αυτές τις συνθήκες να παρατηρούνται ελλείψεις υγειονομικού και αναλώσιμου υλικού στα νοσοκομεία.

Ένταξη των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και άμεση επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

ΤΟ  ΔΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 12 ΝΟΕΜΒΡΗ 9 πμ

ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

(με όλα τα μέτρα προστασίας, μάσκες, αποστάσεις κλπ)

               Το lockdown που επέβαλλε η κυβέρνηση μπροστά στην κατάρρευση του δημοσίου συστήματος υγείας, με τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες στο χείλος του γκρεμού και τις μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, γκρεμίζει τη μαγική εικόνα για το «θωρακισμένο» και πανέτοιμο σύστημα που διαφήμιζε η κυβέρνηση όλους αυτούς τους μήνες. Ενώ μήνες τώρα απορρίπτει τα αιτήματα των υγειονομικών και των εργαζομένων για ουσιαστικά μέτρα στα νοσοκομεία, στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία κλπ.

               Η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα πορεύθηκε αποκλειστικά με την επίκληση στην ατομική ευθύνη, τώρα με το lockdown προσπαθεί να φορτώσει την ευθύνη για το αδιέξοδο στο λαό.

               Η ανυπαρξία εξειδικευμένων γιατρών που επικαλείται η κυβέρνηση είναι προκλητική, είναι γνωστό ότι εκατοντάδες εξειδικευμένοι γιατροί έκαναν αιτήσεις το προηγούμενο διάστημα. Ακόμα και τώρα η κυβέρνηση αρνείται να κάνει μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών.

Αναδείχθηκε η ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων στα νοσοκομεία και στα ιδρύματα πρόνοιας, με τις ελλείψεις σε προσωπικό, εκπαίδευση, αλλά και οι ανύπαρκτες υποδομές για να λειτουργήσουν τμήματα τους για ασθενείς covid-19.

               Η μετατροπή των μεγάλων χώρων δουλειάς, των ΜΜΜ, των σχολείων σε εστίες υπερμετάδοσης, κατέδειξε τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας ειδικά στους μεγάλους χώρους δουλειάς αλλά και τις ευθύνες κυβέρνησης, ΣΕΠΕ, ΕΟΔΥ που με τα υγειονομικά πρωτόκολλα – κουρελόχαρτα θυσιάζουν την υγεία των εργατών για την απρόσκοπτη κερδοφορία των επιχειρήσεων. Έχουν επιλέξει να βάζουν τις λεγόμενες αντοχές της οικονομίας πάνω από την υγεία του λαού. Τα πρωτόκολλα τους δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι απαιτήσεις του κεφαλαίου σε μια σειρά κλάδους, όπως έδειξε πρόσφατα και το άνοιγμα του τουρισμού.

               Η κυβέρνηση αντιμετώπισε την πανδημία ως μια χρυσή ευκαιρία για να εφαρμόσει νέα αντιδραστικά μέτρα και για να περάσει τις «ανατροπές του αιώνα» με στόχο να πληρώσουν την κρίση πάλι οι εργαζόμενοι, 10ωρη εργασία, απλήρωτες υπερωρίες, κατάσχεση λαϊκής περιουσίας, απαγόρευση διαδηλώσεων, χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος και ένα σωρό αντεργατικά τερατουργήματα.

               Η εκρηκτική κατάσταση και η πραγματικότητα επιβάλλει την κινητοποίηση όλων για την προστασία της υγείας του λαού, κανείς δεν μπορεί να μένει αμέτοχος, η στάση του νέου και παλιού κυβερνητικού συνδικαλισμού, η ηγεσία της ΓΣΕΕ υπονομεύει την κινητοποίηση της πάλης του λαού.

Η υγεία είναι υπόθεση όλων μας!

10-11-20

Προηγουμενο αρθρο
Όταν χαράζει η μέρα στη Χώρα
Επομενο αρθρο
Έναρξη ηλεκτρονικής εφαρμογής για την καταχώριση αιτήσεων προς τις Λιμενικές Αρχές χωρίς φυσική παρουσία

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.