HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠαράταση 100 ημερών για το Κτηματολόγιο στη Λευκάδα

Παράταση 100 ημερών για το Κτηματολόγιο στη Λευκάδα

Σας ενημερώνουμε ότι στις 10-06-2019 με απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δόθηκε παράταση μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου 2019 για την υποβολή δήλωσης στο κτηματολόγιο, για τις Π.Ε. Άρτας, Λευκάδας, Πρέβεζας και Ιωαννίνων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την έναρξη του προγράμματος του Εθνικού Κτηματολογίου κατά το έτος 1996, για πρώτη φορά θεσμικά, διά υπουργικής απόφασης, δίδεται παράταση πέραν του εξαμήνου που προβλέπει ο Ν. 2308/1995. Εφιστούμε την προσοχή των πολιτών στην ομαλή ροή κατάθεσης των δηλώσεων τους ώστε να διασφαλιστούν αφενός η εμπρόθεσμη καταχώριση των εγγραπτέων δικαιωμάτων τους έγκαιρα και αφετέρου η απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος με την ομαλή χρηματοδότηση του. Είναι σημαντικό ήδη από σήμερα οι πολίτες να σπεύσουν να ολοκληρώσουν την διαδικασία υποβολής δήλωσης και να μην το αναβάλλουν για τον Σεπτέμβριο.

Έχει αποδειχθεί πολλάκις μέχρι σήμερα ότι ο συνωστισμός των δικαιούχων κατά τη λήξη της προθεσμίας συλλογής των δηλώσεων ιδιοκτησίας προκαλεί μόνον αρνητικά αποτελέσματα στον εντοπισμό των γεωτεμαχίων και τον έλεγχο των προσκομιζόμενων νομιμοποιητικών εγγράφων. Άλλωστε, τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την περαίωση των τρεχουσών μελετών το έτος 2021, έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που καθιστά αδύνατη της παραβίαση της δοθείσης παράτασης διότι εκτροχιάζονται ολοκληρωτικά οι χρόνοι περαίωσης και παράδοσης των μελετών κτηματογράφησης.

Κατά συνέπεια, η 15η Σεπτεμβρίου καθίσταται προφανώς καταλυτική ημερομηνία κατάθεσης εμπρόθεσμων δηλώσεων ιδιοκτησίας, δίχως να χωρεί περαιτέρω απόδοση πρωτοκόλλων εμπρόθεσμης προσέλευσης των δικαιούχων.

Πλέον των προαναφερόμενων, ο ανάδοχος οφείλει να ενημερώσει – υπενθυμίσει τους πολίτες – δικαιούχους για τη δυνατότητα του Ελληνικού Δημοσίου να επιβάλλει τα προβλεπόμενα πρόστιμα επί των εκπρόθεσμων δηλώσεων ιδιοκτησίας.

Αλέξανδρος Τσαβδάρογλου

Χωροτάκτης Πολεοδόμος Μηχανικός, MSc

Επιπλέον περιθώριο 100 ημερών έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε 19 περιοχές της χώρας για να δηλώσουν την περιουσία τους στο Κτηματολόγιο.

Πρόκειται για 12 περιοχές, όπου η εξάμηνη παράταση που προβλέπεται από τον ισχύοντα νόμο έληξε τη Δευτέρα, αλλά και για 7 περιοχές που το εξάμηνο λήγει την ερχόμενη Δευτέρα 17 Ιουνίου.

Οι ιδιοκτήτες αυτών των περιοχών έχουν τη δυνατότητα, στο πλαίσιο της τελευταίας νομοθετικής ρύθμισης να δηλώσουν την περιουσία τους στο Κτηματολόγιο έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2019.
Η παράταση αυτή δόθηκε με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Δημαρά που υπεγράφη την περασμένη Παρασκευή και είναι καθ’ οδόν προς το Εθνικό Τυπογραφείο. Διευκρινίζεται ότι η εν λόγω παράταση δίνεται κατά περίπτωση- με υπουργική απόφαση- ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύπτουν κάθε φορά για κάθε περιοχή ξεχωριστά και δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες.

Οι περιοχές στις οποίες δόθηκε παράταση και αναμένεται η δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως χωρίζονται σε δύο ομάδες:

– Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει 12 περιοχές: Καβάλα, Ροδόπη, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Λάρισα, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Λευκάδα, Αιτωλοακαρνανία, Μέγαρα και Οινόη.

– Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει επτά περιοχές όπου το προβλεπόμενο εξάμηνο λήγει στις 17 Ιουνίου: Λασίθι, Αργολίδα, Κορινθία (Β’ Τμήμα), Αρκαδία, Πιερία, Ευρυτανία και Φθιώτιδα.

Στο μεταξύ δύο εβδομάδες έως τις 24 Ιουνίου περιθώριο έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στον Δήμο Αθηναίων προκειμένου να ελέγξουν και να διορθώσουν στην περίπτωση που υπάρχουν λάθη τα αποτελέσματα της επεξεργασίας στο Κτηματολόγιο το 2008. Στο διάστημα αυτό υπολογίζονται και τα Σαββατοκύριακα επειδή όλη η διαδικασία γίνεται και ηλεκτρονικά.

Πηγή: Τα Νέα

Προηγουμενο αρθρο
Eπικαιροποιημένος Πίνακας για εργασίες Κτηματολογίου
Επομενο αρθρο
Πρόγραμμα Φεστιβάλ ΛΕΑ στη Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.