HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΠαρασκευή αρωματικού ελαιόλαδου

Παρασκευή αρωματικού ελαιόλαδου

Μία πολύ όμορφη λύση για να κρατήσουμε όλα τα αρώματα των βοτάνων που βρίσκονται στη λευκαδίτικη ύπαιθρο (ρίγανη, φασκόμηλο, δεντρολίβανο…)αλλά και των καρυκευμάτων, τα οποία προτιμούμε ιδιαίτερα τώρα τον Χειμώνα στο φαγητό μας, είναι τα αρωματισμένα ελαιόλαδα.

Είναι υγιεινά, πεντανόστιμα ακόμη και σαν ντιπ (σάλτσα μέσα στην οποία βυθίζονται μικρά κομμάτια κρέατος, ψαριών, θαλασσινών, λαχανικών ή αρτοσκευασμάτων) σε επίσημο γιορτινό τραπέζι αλλά και ένα πολύ όμορφο δώρο.

Χρειάζεται:

1. Ελαιόλαδο αγνό παρθένο
2. Μπουκάλια, γυάλινα, (όχι μόνο για αισθητικούς λόγους αλλά γιατί στα πλαστικά αλλοιώνεται η μυρωδιά του λαδιού μετά από καιρό)
3. Βότανα- καρυκεύματα της αρεσκείας μας. Τα βότανα για να μεταδώσουν καλύτερα τα αρώματα τους καλύτερα να είναι φρέσκα και όχι αποξηραμένα .Αν είναι φρέσκα τα πλένουμε πάρα πολύ καλά πριν τα βάλουμε στο λάδι και τα στραγγίζουμε σε μια καθαρή πετσέτα.
4. Ανακατεύουμε συχνά, ανακινώντας.
5. Τα διατηρούμε πάντα μακριά από τον ήλιο και εστίες θερμότητας
6. Υπάρχουν πολλοί τρόποι παρασκευής. Ο καλύτερος είναι η ωρίμανση των αρωματικών μέσα στο ελαιόλαδο χωρίς κάποια επεξεργασία π.χ. βράσιμο

2

Συνταγές δοκιμασμένες:

ΣΥΝΤΑΓΗ (1)

Ελαιόλαδο
Δύο κλαδάκια φρέσκιας ρίγανης
1 σκελίδα σκόρδο
Κόκκοι πιπεριού (μαύρο, άσπρο, κόκκινο)
Φλούδα λεμονιού ακέρωτου
Ένα μπουκάλι αποστειρωμένο
Βάζουμε στο μπουκάλι όλα τα υλικά και το σφραγίζουμε. Το τοποθετούμε σε σκοτεινό και δροσερό ντουλάπι. Το ανοίγουμε ύστερα από δύο εβδομάδες φροντίζοντας να το ανακινούμε συχνά.
Ιδανικό για ντιπ ψωμιού, βραστές πατάτες, κοτόπουλο, ψάρι.

2

ΣΥΝΤΑΓΗ (2)

Ελαιόλαδο
1-2 καυτερές πιπεριές
1 δαφνόφυλλο
Ένα μπουκάλι αποστειρωμένο
Βάζουμε στο μπουκάλι όλα τα υλικά και το σφραγίζουμε. Το τοποθετούμε σε σκοτεινό και δροσερό ντουλάπι. Ανακινούμε συχνά. Το ανοίγουμε ύστερα από δύο εβδομάδες.
Ιδανικό για καυτερές σάλτσες

3

ΣΥΝΤΑΓΗ (3)

Ελαιόλαδο
Φασκόμηλο
Ένα μπουκάλι αποστειρωμένο
Βάζουμε στο μπουκάλι όλα τα υλικά και το σφραγίζουμε. Το τοποθετούμε σε σκοτεινό και δροσερό ντουλάπι. Ανακινούμε συχνά. Το ανοίγουμε ύστερα από δύο εβδομάδες.
Ιδανικό για χοιρινό, κοτόπουλο.
Κάποιοι βάζουν φασκόμηλο και στις φακές!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

Πηγή: Λαϊκή Παράδοση Λευκάδας

Προηγουμενο αρθρο
Το γινάτι βγάζει Γιάννα - Της Ρέας Βιτάλη
Επομενο αρθρο
Ενημέρωση από την Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.