HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠαρουσίαση βιβλίου της Κλεοπάτρας Δίγκα στην ΑRTηρία

Παρουσίαση βιβλίου της Κλεοπάτρας Δίγκα στην ΑRTηρία

Η ΑRTηρία φιλοξενεί την Κλεοπάτρα Δίγκα την Τρίτη 12 Αυγούστου

Ο συγγραφέας Χρήστος Λάζος θα παρουσιάσει το βιβλίο της 44-ΠΑΡΑΘΥΡΟ (εκδόσεις Γαβριηλίδη-2013), καθώς κατην διαδρομή της στην ζωγραφική, με προβολή των έργων της.

Διαβάζει ο ηθοποιός Κώστας Μπάσης

Στιγμιότυπα ζωής στον χρόνο τον ατέρμονα είναι το καινούργιο της βιβλίο. Σύντομες ιστορίες γραμμένες μέσα στα υπεραστικά λεωφορεία των γραμμών Καλαμάτα-Αθήνα-Πάτρα, στη θέση 44, στο παράθυρο, εμμονή που επεδίωκε να καλύπτει σε κάθε της ταξίδι. «Σημειώσεις στη θητεία του ονείρου» τις χαρακτηρίζει η ίδια.

Με τη λέξη όνειρο χαρακτηρίζει τη δουλειά της ή, καλύτερα, μια συγκεκριμένη δραστηριότητα στην επαγγελματική της πορεία: την Οργάνωση Εικαστικών Εργαστηρίων του ΥΠΠΟ. Ενας άνθρωπος που δούλεψε για τον πολιτισμό, όπως και όσο μπορούσε. Μια δασκάλα που αγάπησε τον άνθρωπο και τα παιδιά του.

Ματιά καλλιτεχνική που ξέρει να παρατηρεί και να μεταμορφώνει με προσωπικό τρόπο. Διάθεση ποιητική ή ποιητικίζουσα. «Αν δεν έχει ο καλλιτέχνης βιωμένο υλικό, δεν μπορεί να δημιουργήσει. Αλλά και το βιωμένο υλικό, αν δεν συναντηθεί με τον καλλιτέχνη, μένει απλός βίος», μας λέει η Δίγκα σε ένα σύντομο κείμενό της με τίτλο «Μια σκέψη». Μνήμες ξετυλίγονται με αφορμή μια φωτογραφία∙ σκέψεις αναδεύονται στη θέα μιας σκηνής του δρόμου ή στην κίνηση του τοπίου καθώς τρέχει το τρένο…

Μαρία Στασινοπούλου

(Απόσπασμα κριτικής γιά το βιβλίο στην ΕΦ.. ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 8/9/13)

Η ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΔΙΓΚΑ γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική και σκηνογραφία στην Αν. Σχολή Καλών Τεχνών με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. και δασκάλους τον Γ. Μόραλη τον Ν. Νικολάου και τον Β. Βασιλειάδη. Συνέχισε στο Παρίσι με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών στην Ecole National Sup. Des Beaux Arts και στην Ec. Nat. Sup. Des Arts Decoratifs.

Στο Παρίσι ήταν βοηθός του σκην. Hubert Monloup σε παραστάσεις στα θέατρα T.N.P. Villeurbanne, Comedie Française, Sara Bernard, Odeon, κ.α.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος σε πολλές ομάδες εικαστικών καλλιτεχνών, Κ.Ε.Τ., ‘’Πέντε νέοι Έλληνες ρεαλιστές(Γ. Βαλαβανιδης, Κ. Δίγκα, Κ. Κατζουράκης, Χ. Μπότσογλου, Γ. Ψυχοπαίδης) και στην ομάδα για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση στην Τέχνη.

Έχει σκηνογραφήσει επανειλημμένως στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Βορείου Ελλάδος, το ελεύθερο θέατρο και στα Περιφερειακά. Επίσης για την τηλεόραση, τον Ελληνικό και ξένο κινηματογράφο. Ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη της Δ.Ε.Π.Α.Κ. Καλαμάτας ως υπεύθυνη του Εικαστικού τομέα όπου οργάνωσε και διεύθυνε το Εικ. Εργαστήριο του Δήμου στα πρώτα επτά χρόνια της λειτουργίας του.

Ως σύμβουλος του Υπ. Πολιτισμού επί υπουργίας Σ. Μπένου και Ε. Βενιζέλου, οργάνωσε το Δίκτυο των Εικαστικών Εργαστηρίων του ΥΠΠΟ, και συντόνιζε της Εθνική Επιτροπή για τα Εικαστικά, από την οποία πρόκυψε το Εθν. Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Ε.Μ.Σ.Τ. ) και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσ/νικη).

Συμμετείχε με τις εκπομπές ‘’Θεατρικά’’ και ‘’Εικαστικά’’ στο Τρίτο Πρόγραμμα του Μάνου Χατζιδάκι, της ΕΡΤ.

Έχει εκδώσει την νουβέλα «Ξέρεις τα σπίτια πεισματώνουν εύκολα’» (Εξάντας 1992) και το βιβλίο «Θέση 44 – Παράθυρο» (εκδ. Γαβριηλίδης 2013).

Από το 2000- 12 οργάνωσε και διηύθυνε το Εικ. Εργαστήριο. του Δήμου Πατρέων.

Είναι αν. μέλος του Δ.Σ. του Σωματίου ‘’Διάζωμα’’ .

Έχει κάνει επτά ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές.

Έργα της υπάρχουν σε Μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.

ARTηρια
Τρίτη 12 Αυγούστου 2014
ώρα: 21.00- είσοδος ελεύθερη

www.artiria.gr
τηλ: 26450.22820

αφισσα

Προηγουμενο αρθρο
Τα λέμε. Τα ξέρουμε;
Επομενο αρθρο
Δυο υπέροχες μουσικές εκδηλώσεις από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.