HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠαρουσίαση της Δημοτικής Κίνησης: «Αγωνιστικό Μέτωπο Λευκάδας»

Παρουσίαση της Δημοτικής Κίνησης: «Αγωνιστικό Μέτωπο Λευκάδας»

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ (Α.ΜΕ.Λ)
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 1-4-2019 στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, η εκδήλωση παρουσίασης της Δημοτικής μας Κίνησης «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ». Τις θέσεις της Κίνησης παρουσίασε ο υποψήφιος Δήμαρχος Ζαβιτσάνος Πέτρος.

Τις θέσεις της κίνησης για «Τα σχέδια κυβέρνησης και Δήμου για την παράδοση του θαλάσσιου μετώπου της Λευκάδας στην ανατολική ακτή για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού για τα συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ως αντάλλαγμα στην υποθαλάσσια ζεύξη, μόνο συμφέροντα της κοινωνίας της Λευκάδας δεν εξυπηρετούν» παρουσίασε ο Γιώργος Θερμός χημικός μηχανικός.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις

Ομιλία υποψήφιου Δημάρχου Πέτρου Ζαβιτσανου

Συνδημότισσες Συνδημότες
Φίλοι και συναγωνιστές
Μέχρι σήμερα έχει αναγγελθεί η κάθοδος 8 ακόμα ψηφοδελτίων στις δημοτικές εκλογές. Πολλοί λένε ότι με τόσα ψηφοδέλτια  καλύπτεται κάθε προτίμηση.
Γιατί λοιπόν είναι χρήσιμο άλλο ένα ψηφοδέλτιο;  Τι θα προσφέρει;
Γιατί χρειάζεται άλλος ένας συνδυασμός;

Η Λευκάδα και η χώρα ολόκληρη, οι Λευκαδίτες και ο ελληνικός λαός βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Δέκα χρόνια οικονομική και βαθιά κοινωνική κρίση και 9 χρόνια μνημόνια δημιούργησαν τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Η οικονομία δέχτηκε ένα τεράστιο πλήγμα που μόνο σε καιρό πολέμου έχει παρουσιαστεί. Οι άνεργοι ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο, το 60% των προσλήψεων είναι με μερική και ελαστική απασχόληση. Οι μισθοί 300, 400 και 500 € γενικεύτηκαν, η υποχρηματοδότηση των κοινωνικών αναγκών ελαχιστοποιήθηκε, 400.000 νέοι έχουν ξενιτευτεί. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη Λευκάδα.

Αυτή η ζοφερή εικόνα που δεν πρόκειται να βελτιωθεί ουσιαστικά και ή πολιτική που ετοιμάζεται από τις αρχές για τα επόμενα χρόνια εξηγεί πειστικά γιατί είναι αναγκαία η κάθοδος του αγωνιστικού μετώπου στις δημοτικές εκλογές.

Πάνω στο ρημαγμένο τοπίο που αφήνει η πολιτική των τελευταίων χρόνων κυβέρνηση και τοπικές αρχές ετοιμάζονται να αρχίσουν το καταστροφικό τους έργο από εκεί που το άφησαν το 2010 όταν ήρθαν τα μνημόνια. Από κει ετοιμάζονται να πιάσουν το νήμα.

Αυτό σημαίνει ότι όλα θα τεθούν στον αυτόματο πιλότο της ανάπτυξης που απαιτούν τα μεγάλα συμφέροντα. Ιδιωτικές επενδύσεις χωρίς κανένα έλεγχο και με κάθε διευκόλυνση, φθηνό εργατικό και γενικότερα ανθρώπινο δυναμικό, ιδιωτικοποιήσεις, λιτότητα διαρκής για το λαό, καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Οι δημόσιες επενδύσεις ανύπαρκτες και ιδιωτικές επενδύσεις ανεξέλεγκτες.

Χαρακτηριστική είναι η πολιτική που ετοιμάζονται να ακολουθήσουν στη Λευκάδα. Ενώ οι υποδομές είναι ελλιπέστατες και σε πολλές περιπτώσεις κατεστραμμένες κανένα ενδιαφέρον δεν υπάρχει για αυτές παρά μόνο να προωθήσουν πανάκριβα ιδιωτικά έργα στην Ανατολική παραλία του νησιού που κοστίζουν ένα πακτωλό εκατομμυρίων και φυσικά θα εγκαταστήσουν νέους προύχοντες στον τόπο μας. Τα έργα αυτά και ο τύπος της ανάπτυξης που θα διαμορφώσουν είναι για πολύ λίγους, για τους μεσαίους και τους μεγάλους επιχειρηματίες. Αυτή την πολιτική ασπάζονται και προωθούν κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και άλλα κόμματα και οι τοπικοί παράγοντες.

Είναι όμως αυτές οι ανάγκες της Λευκάδας σήμερα;

Η Λευκάδα χρειάζεται μία πολιτική αντιμετώπισης των οξύτατων προβλημάτων της από τη σκοπιά των συμφερόντων της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας του πληθυσμού της. Συγκεκριμένα είναι αναγκαία η άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων στις υποδομές.

  • Το νερό είναι σε ανεπάρκεια. Και ο νέος αγωγός από τις πηγές του Λούρου καρκινοβατεί εδώ και 10 χρόνια  την στιγμή που οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται και ο κίνδυνος υφαλμύρωσης των γεωτρήσεων  στον Ελλομένο είναι προ των πυλών.
  • Τα σκουπίδια είναι  υγειονομική βόμβα στην άκρη της πόλης για  40 χρόνια είναι παρούσα και απ’ ότι φαίνεται θα είναι για καιρό.
  • Η αποχέτευση λειτουργεί πλημμελώς και σε αρκετές περιοχές δεν υπάρχει (Νικιάνα –Λυγιά-Κατούνα-Γένι-Σύβοτα- Μικρός Γιαλός) και περιοχές της Πόλης.
  • Οι χώροι στάθμευσης είναι ελάχιστοι και οι ιδιωτικοί πανάκριβοι και μιλάμε για ένα νησί που οι επισκέπτες έρχονται κυρίως οδικώς με ιδιόκτητα οχήματα. 
  • Οι παραλίες διαβρώνονται επικίνδυνα, είναι κατειλημμένες από ξαπλώστρες που νοικιάζονται πανάκριβα εμποδίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση  στις ακτές.
  • Το οδικό δίκτυο παραμένει με μεγάλα προβλήματα

Μπροστά σ’ αυτές τις ανάγκες του τόπου μας η υποθαλάσσια ζεύξη, μόνο συμφέροντα της κοινωνίας της Λευκάδας δεν εξυπηρετεί, μπροστά στις ανάγκες και τις προτεραιότητες

που μόλις συνοπτικά προαναφέρουμε. σήμερα ένα τέτοιο έργο δεν είναι αναγκαίο και αν κάποτε γίνει αναγκαίο υπάρχουν άλλες λύσεις πολύ φθηνότερες που μπορεί να κατασκευάσει το δημόσιο.

Το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ  θεωρεί προτεραιότητες πέρα από τις υποδομές:

  • Μέτρα και πολιτική για την επέκταση της τουριστικής περιόδου    και λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για αυτό.
  • Σύνδεση της κατανάλωσης στον τουρισμού με τον αγροτικό τομέα με τα κατάλληλα μέτρα και την αναγκαία πολιτική, ώστε ο αγροτικός τομέας να μη μαραζώσει εντελώς.
  • Να στηριχθούν με κάθε μέσον το εισόδημα και τα δικαιώματα της μεγάλης πλειοψηφίας των μισθωτών και των συνταξιούχων, της μεγάλης πλειοψηφίας των μικροεπαγγελματιών.
  • Να στηριχθεί η υγεία και η παιδεία κλπ.

Κανένα από τα ψηφοδέλτια που ανακοινώθηκαν μέχρι σήμερα δεν τοποθετείται πάνω σε αυτές τις ανάγκες. Αυτό σημαίνει ότι, είτε δεν τους απασχολούν καθόλου, είτε τοποθετούνται με τρόπο αρνητικό. Όλα τα εναποθέτουν στην μνημονιακή πολιτική και γενικότερα στην πολιτική των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλοι σχεδόν οι συνδυασμοί είδαμε να ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών, ότι επιθυμούν να εκφράσουν όλους τους πολίτες. Σήμερα όμως η κοινωνία των πολιτών δεν υπάρχει, υπάρχει μόνο νομικά στο Σύνταγμα, αλλά στη ζωή τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.  Η κοινωνία αποτελείται από τάξεις, από εργάτες και υπαλλήλους, από μακροχρόνια ανέργους, από συνταξιούχους των 500 ευρώ, από επαγγελματίες φτωχούς, από μικρούς επιχειρηματίες που πλήττονται από τη λιτότητα, ως επιχειρηματίες μεγάλους που απασχολούν εκατοντάδες εργαζομένους. Η οικονομική ανισότητα εμφανίζεται προκλητικά μεγάλη και δημιουργεί τεράστια πολιτική ανισότητα. Το κράτος σήμερα είναι κράτος των εχόντων και κατεχόντων που στη διάθεσή τους βρίσκονται τα πάντα. Σε ποια κοινωνία των πολιτών αναφέρονται; Κάτω από την οπτική της κοινωνίας των πολιτών μόνο μία άδικη πολιτική αντιλαϊκή μπορεί να ασκήσει ο δήμος, την επίσημη κρατική πολιτική που γνωρίζουμε.

Όσον αφορά το ψηφοδέλτιο της τωρινής Δημοτικής πλειοψηφίας είναι νωπές οι εμπειρίες αφού διοικεί το δήμο την τελευταία πενταετία. Δεν αντέδρασε σε κανένα αντιλαϊκό μέτρο που πήραν οι κυβερνήσεις. Στις μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις που προωθήθηκαν, στις περικοπές των δημοσίων πόρων και των επενδύσεων, την περικοπή του μεγαλύτερου μέρους πόρων που έπρεπε να πάνε στο δήμο. Κάλυψε απόλυτα κοινή κυβέρνηση στα αιματηρά αντιλαϊκά μέτρα που πήρε και στη διαμόρφωση νέας αμερικανοκρατίας. Μόνο κάποιες μικρές, οριακές διευκολύνσεις των πιο φτωχών δημοτών και αυτό το θεωρούν κοινωνική πολιτική. Απόλυτη συμφωνία με την κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους θεσμούς και φυσικά με τους επιχειρηματίες.

Το ψηφοδέλτιο που στηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, επίσης συμπορεύτηκε και συνδιαμόρφωσε επί της ουσίας αυτά τα χρόνια την αντιλαϊκή πολιτική στο δήμο και είναι έτοιμοι σήμερα για νέα μέτρα σε κάθε περίπτωση και κυρίως στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία έρθει στην κυβέρνηση. Εξάλλου όλα αυτά τα ζήσαμε στην περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Αν υπάρχει διαφοροποίηση του συγκεκριμένου συνδυασμού από την πολιτική του δημάρχου ήταν σε διαχειριστικά θέματα ή απλώς για να μην ταυτίζεται απολύτως.

Σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ψηφοδέλτια είναι απλώς έκφραση ενδοκομματικών αντιθέσεων, προσωπικών φιλοδοξιών, ή απόπειρα να τεθούν σήμερα οι βάσεις για την ικανοποίηση τους μελλοντικά και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που δίνει ο εκλογικός νόμος. Κινούνται και θα κινηθούν πάντα στα πλαίσια της αντιλαϊκής πολιτικής που σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται και οι προθέσεις είναι να εφαρμοστεί για δεκαετίες στο μέλλον. Επί της ουσίας όσο κι αν πασχίζουν δεν διαφοροποιούνται στο παραμικρό.

Θα δοθούν στη δημοσιότητα τα προγράμματα τους που θα υπόσχονται την θεραπεία όλων των προβλημάτων. Θυμηθείτε το πολυσέλιδο ιλουστρασιόν πρόγραμμα του σημερινού Δημάρχου των δημοτικών εκλογών του 2014. Για όλα είχε εξαιρετικές λύσεις, τι από όλα αυτά όμως έγινε; Και ο λόγος που δεν έγιναν κάποια ουσιαστικά πράγματα, πέραν από την ολιγωρία και την ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής είναι το γεγονός ότι η κρατική πολιτική και ιδιαίτερα η περικοπή των προγραμμάτων και των δημοσίων πόρων προς την τοπική αυτοδιοίκηση υπήρξε καθοριστική. Περισσότερο από 60% των πόρων που όφειλε το κράτος να δώσει στους δήμους περικόπηκαν. Χρειάζεται πιο πειστική απόδειξη από αυτό για να αντιληφθεί κανείς ότι μόνο η διεκδίκηση από το κράτος των αναγκαίων πόρων και δυνατοτήτων μπορεί να δώσει κάποιες ουσιαστικές λύσεις στα τοπικά προβλήματα. Ακόμη περισσότερο αν η δημοτική αρχή, η όποια δημοτική αρχή, συμπλεύσει με την κυβέρνηση και αποδεχθεί την πολιτική της δεν πρόκειται να υπάρξει καμία θετική εξέλιξη για τα προβλήματα και την προοπτική του λαού.

Για να μην αδικούμε κανέναν παρόμοια εξελίχθηκαν και τα προγράμματα όλων των προηγούμενων δημοτικών αρχών, αυτός είναι ο λόγος που τα μεγάλα προβλήματα της Λευκάδας και των εργαζομένων οξύνθηκαν στο έπακρο και έφτασαν στην κατάσταση που είναι σήμερα.

Ο συνδυασμός μας δεν πρόκειται να δώσει στο χαρτί λύσεις σε όλα τα προβλήματα, αντίθετα θέλουμε να σας δηλώσουμε με έμφαση ότι θα τιμήσουμε την ψήφο όλων των δημοτών στο δημοτικό συμβούλιο αγωνιζόμενοι για λύσεις στα ζωτικά προβλήματα.

Θα απαιτούμε και θα διεκδικούμε λύσεις για όλα. Για τα τοπικά προβλήματα που είναι τεράστια και επιπλέον δεν θα διαφύγουν της προσοχής μας τα προβλήματα του λαού που πηγάζουν κατευθείαν από την εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων και των αντιλαϊκών πολιτικών γιατί κατά τη γνώμη μας ο δήμος δεν είναι να ασχολείται μόνο με την ύδρευση, με τα απορρίμματα, την αποχέτευση κλπ είναι να ασχολείται με όλα τα ζωτικά προβλήματα του λαού της περιοχής του.

Οι δήμοι έχουν σοβαρές δυνατότητες να θέσουν μεγάλα εμπόδια στην εφαρμογή των αντιλαϊκών αποφάσεων και να διεκδικήσουν λύσεις και βελτίωση της ζωής των δημοτών. Ο δήμος μπορεί να αναδειχθεί σε σημαντικό παράγοντα αντίστασης και ανατροπής των αντιλαϊκών πολιτικών, στον αγώνα για την απόκρουση της απειλής του φασισμού και του πολέμου, ιδιαίτερα αν συμπορεύεται και κινητοποιεί τους δημότες και διαμορφώνει συνεργασίες και κοινή δράση με άλλους δήμους από όλη την Ελλάδα. Μπορεί κυριολεκτικά να έρθουν τα πάνω κάτω.

Το Αγωνιστικό Μέτωπο Λευκάδας θεωρεί ότι: Η ψήφος των δημοτών στις εκλογές του δήμου πρέπει να απαντήσει στο μεγάλο ερώτημα της περιόδου:

-Νέα αντιλαϊκά μέτρα, νέοι μεγάλοι φόροι και θηριώδη πλεονάσματα  ως το 2060 με βάση τις αποφάσεις και τους σχεδιασμούς, συντάξεις ψίχουλα, μισθοί 300 έως 400 Ευρώ

ή θα κινηθούμε ένα βήμα μπροστά στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την αλλαγή σελίδας στη χώρα για καλύτερες μέρες του λαού.

-Θα εξαντληθεί όλη η δραστηριότητα του δήμου και του κράτους για τη δημιουργία μεγάλων ιδιωτικών έργων που θα οδηγήσουν στη δημιουργία νέων προυχόντων και στον πλουτισμό των λίγων

ή θα διεκδικήσει λύσεις στα ζωτικά προβλήματα του νησιού αυτά που επηρεάζουν την οικονομική δραστηριότητα και την ζωή της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας, των μισθωτών και των χιλιάδων επαγγελματιών που ζουν κατά βάση από τον τουρισμό.

Οι υπόλοιποι συνδυασμοί υποστηρίζοντας την πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προωθήσουν τους σχεδιασμούς που ετοιμάζουν και φυσικά εξυπηρετούν τους επιχειρηματίες.

Το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ θα είναι απέναντι σε αυτές τις επιλογές και θα διεκδικεί λύσεις υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, έχοντας στην πρώτη  γραμμή των διεκδικήσεων:

  • Η λύση σε όλα τα μεγάλα προβλήματα υποδομής όχι γενικώς και αορίστως, αλλά με ένα σφιχτό και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα οριστικής λύσης τους. Αυτό πρέπει να είναι το κεντρικό μέλημα και η κυρία διεκδικητική δράση του δήμου. Τη λύση των προβλημάτων αυτών δεν υπάρχει η παραμικρή διάθεση να τη χρηματοδότηση η κυβέρνηση, αφού μηδένισε σχεδόν το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
  • Είμαστε αντίθετοι με τα σχέδια κυβέρνησης, δήμου για την παράδοση του θαλάσσιου μετώπου της Λευκάδας  στην ανατολική ακτή για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού σε συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, όπου έχει ήδη ενταχθεί και  η υποθαλάσσια ζεύξη. Είμαστε αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση οποιασδήποτε λειτουργίας και οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου του δήμου. Αγωνιζόμαστε για να μην περάσουν στο Υπερταμείο ακίνητα της Λευκάδας. Το Υπερταμείο πρέπει να καταργηθεί.
  • Δημόσια αγαθά  όπως το νερό, οι κοινόχρηστοι χώροι, η θάλασσα, τα δημόσια και δημοτικά δάση, η ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές  δεν πωλούνται και ούτε παραχωρούνται για εκμετάλλευση.
  • Ο τεμαχισμός του Ιονίου σε θαλάσσια οικόπεδα και η εκχώρηση τους με μνημονιακούς νόμους, χωρίς καμιά μέριμνα για το περιβάλλον σε πολυεθνικές για εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων και μάλιστα στην πιο σεισμογενή περιοχή της χώρας και με βασική οικονομική δραστηριότητα τον τουρισμό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία της περιοχής και στο περιβάλλον.

Ζητάμε:

Να καταργηθούν όλες οι μνημονιακές συμβάσεις έρευνας και εξορύξεων υδρογονανθράκων της
κυβέρνησης ,με τους μονοπωλιακούς ομίλους και τις πολυεθνικές της ενέργειας στην Ιόνιο.

Να σταματήσουν άμεσα η έρευνα και οι εξορύξεις και στο Ιόνιο.

Το ψηφοδέλτιο  του ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ θα είναι αγωνιστικό, διεκδικητικό, χωρίς δεσμεύσεις και εξαρτήσεις, χωρίς καμιά ιδιοτέλεια και διάθεση προώθησης προσωπικών συμφερόντων, ανοιχτό σε όλους τους δημότες που πλήττονται με τη σημερινή κατάσταση.

Καλούμε όσους απορρίπτουν την πολιτική των κυβερνήσεων της λιτότητας, της υποτέλειας και της Ε.Ε. και αναζητούν διέξοδο προς το συμφέρον όλων των δημοτών, χωρίς στεγανά και προϋποθέσεις, τους καλούμε να συσπειρωθούν στο αγωνιστικό ψηφοδέλτιο μας, πέρα από κομματικά πλαίσια, για να ανοίξει ένα παράθυρο ελπίδας.

Συμπολίτες  απευθυνόμαστε σε όλες και όλους εσάς, τους εργαζόμενους, τους νέους, τις γυναίκες και σας ζητούμε να πάρετε πρωτοβουλίες, να πλαισιώσετε και να στηρίξετε το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ  ΜΕΤΩΠΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ στις δημοτικές εκλογές.

Προηγουμενο αρθρο
Έρχεται περιβαλλοντικό «χαράτσι» στο νερό της Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Κενές θέσεις στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Δήμου Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.