HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠΑΣΟΚ: Το Κοινωνικό Κράτος δεν χαρίζεται, με αγώνα κερδίζεται

ΠΑΣΟΚ: Το Κοινωνικό Κράτος δεν χαρίζεται, με αγώνα κερδίζεται

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Με αφορμή την ημερίδα που διοργάνωσε το Κίνημα Αλλαγής με θέμα «Ποιοτική Υγεία για όλους – Ισχυρή Πρωτοβάθμια Φροντίδα», την Κυριακή 14 Οκτωβρίου στο Ξενοδοχείο ΚΑΡΑΒΕΛ και στην οποία συμμετείχε κλιμάκιο της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Λευκάδας, από το γραφείο τύπου της Νομαρχιακής, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

ΠΑΣΟΚ: Το Κοινωνικό Κράτος δεν χαρίζεται, με αγώνα κερδίζεται

Τα τελευταία χρόνια, με μεγάλη θλίψη παρατηρούμε γύρω μας να εξελίσσεται μια προσπάθεια πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς, ακόμα και σε τομείς κομβικούς για την εύρυθμη λειτουργία του κοινωνικού κράτους, όπως για παράδειγμα το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Παρά τις μεγαλόστομες κατά καιρούς εξαγγελίες, είναι γεγονός πως σήμερα οι πολίτες απολαμβάνουν υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης χαμηλής ποιότητας, από κακοπληρωμένους γιατρούς, σε εγκαταστάσεις πλημμελώς συντηρημένες, με σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και με απαξιωμένο σε πολλές των περιπτώσεων τεχνολογικό εξοπλισμό.

Η υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ, απότοκο της συμφωνίας της Κυβέρνησης με τους δανειστές για την εξασφάλιση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, υπονομεύει τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος και αναιρεί την αρχή της καθολικής κάλυψης, με αποτέλεσμα το ΕΣΥ σταδιακά να μετατρέπεται σε σύστημα β’ κατηγορίας, που σπρώχνει όλους όσους έχουν τη δυνατότητα στην ιδιωτική υγεία, δημιουργώντας νέους αποκλεισμούς και διευρύνοντας την κοινωνική ανισότητα.

Το ΕΣΥ, όπως τουλάχιστον το γνωρίσαμε μέχρι και σήμερα, ήταν ένα δημιούργημα – επίτευγμα του ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια η πολιτεία ως αυτονόητη υποχρέωση της, να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας μέχρι και το πιο απομακρυσμένο χωριό, ισότιμα για όλους τους πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς.

Το ΠΑΣΟΚ, με σταθερή προσήλωση στο Δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος, καλλιέργησε με συνέπεια μια νέα αντίληψη, την αντίληψη ότι η πρόσβαση όλων των πολιτών σε αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας, είναι αυτονόητο δικαίωμά τους.

Μέχρι και το 2004, δεκάδες νοσοκομεία, εκατοντάδες Κέντρα Υγείας αναπτύχθηκαν σε όλη τη χώρα και παρά τα όποια προβλήματα, το ΕΣΥ αγκαλιάστηκε από όλους τους πολίτες.

Η συνειδητή απαξίωση του ΕΣΥ ξεκίνησε με την συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας, τη σπατάλη, τη διαφθορά και τα τεράστια χρέη. Είναι χαρακτηριστικό, πως το 2009 η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη εκτοξεύτηκε στα 5,9 δις ευρώ, ενώ η κακοδιαχείριση στα νοσοκομεία υπήρξε πραγματικά πρωτοφανής. Τα χρέη που άφησε πίσω της η κυβέρνηση Καραμανλή τον Δεκέμβριο του 2009, ήταν 6,9 δις ευρώ!!!

Αντίθετα, κατά τη διετία 2010-2012 μέσα στην κρίση, μειώσαμε τις δαπάνες κατά 50%! Με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το ESYNET, το διπλογραφικό, τους ισολογισμούς, ετέθησαν τα θεμέλια για την εξυγίανση του συστήματος.

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όμως, όσο και η ΝΔ, πολέμησαν με πάθος αυτή την προσπάθεια. Η ίδρυση του ΕΟΠΠΥ, ο νόμος για το ΠΕΔΥ και η έναρξη μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία των νοσοκομείων μέσα στην κρίση, ήταν πολιτικές που δεν υπαγορεύτηκαν από την τρόικα. Ήταν πολιτικές του ΠΑΣΟΚ.

Όπως στην συνείδηση των πολιτών, η Κοινωνική Πολιτική είναι ταυτισμένη με την Δημοκρατική Παράταξη, έτσι και το ΕΣΥ είναι ταυτισμένο με το ΠΑΣΟΚ.

Το ΕΣΥ, πρέπει και μπορεί να αναγεννηθεί, ως ένα δημόσιο, καθολικό σύστημα υγείας, που θα καλύπτει με επάρκεια και ποιότητα, όλους τους πολίτες, που θα τους αντιμετωπίζει με σεβασμό και αξιοπρέπεια.
Σε αυτή τη προσπάθεια, το ΠΑΣΟΚ οφείλει να πρωταγωνιστήσει και πάλι.

ΝΕ ΠΑΣΟΚ Λευκάδας,
15 ΟΚΤ 2018.

Προηγουμενο αρθρο
Συνάντηση πολιτιστικών φορέων Αιτωλοακαρνανίας για την δημιουργία ταινίας με την ζωή και δράση του Κατσαντώνη
Επομενο αρθρο
Τρεις παλιές φωτογραφίες από την Λευκάδα του Τάκη Τλούπα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.