HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠερί ποσόστωσης και ηθικής…

Περί ποσόστωσης και ηθικής…

Έπρεπε να υποβληθεί το αίτημα των γονέων για την ποσόστωση στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να « αποδείξουν» κάποιοι εκ των δημοτικών συμβούλων τις «ηθικές τους αξίες» και το εν γένει « αξιακό τους σύστημα», απέναντι σε ποιόν; Στους γονείς των μαθητών της Γ’ Λυκείου που είχαν το «θράσος» να ζητήσουν τη θετική γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου του τόπου τους, ώστε να διεκδικήσουν να ισχύσει το μέτρο της ποσόστωσης και για δεύτερη χρονιά, όπως εξάλλου είχε προβλεφθεί και για άλλη σεισμογενή περιοχή. Μια ρύθμιση που ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΚΑΝΕΝΟΣ ΑΛΛΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ της υπόλοιπης Ελλάδας, μια ρύθμιση που προβλέπει ΕΠΙΠΛΕΟΝ θέσεις σε ΑΕΙ –ΤΕΙ της χώρας για όσους υποψηφίους φοιτούν σε περιοχή που συνέβη ισχυρός σεισμός.

Η συγκεκριμένη διάταξη θεωρεί ότι οι μαθητές αυτοί ευρίσκονται σε μειονεκτικότερη θέση έναντι των υπολοίπων, λόγω των πιθανών υλικών ζημιών, αλλά και γενικότερα του βεβαρημένου ψυχολογικά κλίματος που επικρατεί στις περιοχές αυτές, ως αποτέλεσμα ενός ισχυρού σεισμού .

Ανάλογες διατάξεις και για άλλους λόγους ισχύουν και για άλλες κατηγορίες υποψηφίων (παιδιά μουσουλμάνων, πολυτέκνων, τριτέκνων, αθλητών, κ.λπ.), αλλά συναντώνται και σε άλλους τομείς του δημοσίου τομέα (πχ οι υπάλληλοι των εφοριών πληρώνονταν με πολύ περισσότερα χρήματα για τις ίδιες ώρες εργασίας από άλλους υπαλλήλους, οι καθηγητές εργάζονται κατά μέσο όρο 20 ώρες την εβδομάδα κ.λπ. κ.λπ.).

Τι ζήτησαν λοιπόν οι γονείς; Να ισχύσουν οι ειδικές ρυθμίσεις και για την τρέχουσα σχολική χρονιά, μιας και τίποτα δεν έχει γίνει εκ μέρους της δημοτικής αρχής για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός ( έκθεση του ΤΑΣ 29/09/16 ), μιας και τίποτα δεν είναι διαφορετικό στην ουσία, σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Όσον αφορά το θέμα μας, αν ένας κακός μαθητής ή μαθητής της «ήσσονος προσπάθειας» εισαχθεί, λόγω ποσόστωσης, σε σχολή με απαιτήσεις (Π.χ. μαθητής του 12 εισαχθεί στη μαθηματική σχολή) δεν πρόκειται ποτέ να την τελειώσει. Αν, πάλι, είναι άριστος , ούτως ή άλλως δεν του χρειάζεται η ποσόστωση. Σε τελική ανάλυση, ο πράγματι ωφελημένος υποψήφιος θα είναι αυτός, που μοχθεί για να εισαχθεί στη σχολή που επιθυμεί ,αλλά λόγω του ότι δεν έχει χρήματα να ξοδέψει στην παραπαιδεία, θα έμενε απ έξω.

Αν αυτός ο υποψήφιος τα καταφέρει και τελειώσει τη σχολή του θα είναι ωφελημένος ο ίδιος αλλά και ο τόπος του ,η Λευκάδα, που θα έρθει να δουλέψει και να προσφέρει. Θα προστεθεί δηλαδή, στον τόπο μας ένας ακόμη μορφωμένος άνθρωπος. Έναντι αυτού η πλειοψηφία των παρόντων δημοτικών συμβούλων αποφάσισε να μην ισχύσει η ποσόστωση για τους Λευκαδίτες μαθητές!!! Ο κος Δήμαρχος ενώ υποσχέθηκε στους γονείς ότι θα εισηγηθεί αυτός το θέμα για να τους βοηθήσει.… τελικά τοποθετήθηκε …κατά της ποσόστωσης (!),αλλά –για να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι- είπε ότι αν το Συμβούλιο πάρει θετική απόφαση …θα τη στηρίξει!!!

Όσον αφορά τους καταψηφίσαντες Δημοτικούς Συμβούλους: Ο ένας ανέκραξε «ντροπή !!!» για το «καίριο» αυτό «πλήγμα» στο εκπαιδευτικό μας σύστημα!!!! ,οι άλλοι- η ομαδούλα – ενώ την πρώτη χρονιά ψήφισαν υπέρ του μέτρου, τώρα ψήφισαν «κατά», γιατί τώρα το μέτρο δεν αφορά τέκνο κανενός μέλους του δημοτικού συμβουλίου… Ένας δε τρίτος ένοιωσε ότι «προσβάλλεται το ηθικό αξιακό του σύστημα» και «η σωστή διάπλαση των παίδων» και δεν προσβάλλεται το αξιακό του σύστημα και η ηθική του όταν παρελαύνουν μπροστά τα μάτια του χιλιάδες ευρώ οδηγούμενα μέσω των « ιδιαίτερων» στις τσέπες των διορισμένων και γνωστών του συναδέλφων του!!! « Μα πρέπει τα παιδιά μας να μάθουν να αγωνίζονται και να προσπαθούν» ειπώθηκε από άλλον σύμβουλο με «επαναστατική» διάθεση. Δηλαδή το παιδί του φτωχού εργαζόμενου που δεν μπορεί να κάνει ιδιαίτερα, που προσπαθεί και θα βοηθηθεί να μορφωθεί σε μια σχολή χωρίς να βλάπτει ή να παίρνει τη θέση κάποιου άλλου ,πρέπει να αποκλειστεί;

Περίσσεψε λοιπόν η υποκρισία των κων Δημοτικών Συμβούλων…

Όσο και αν προσπάθησαν ,όμως, στα μάτια της κοινωνίας της Λευκάδας δεν κατάφεραν να πάρουν …..ποσόστωση στην «ηθική» τους.

Και γι αυτό θα ανταμειφθούν αναλόγως…..

Ιωάννης Δ. Ιωάννου

Προηγουμενο αρθρο
«Η επανάσταση των παιδιών μας»
Επομενο αρθρο
Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ) Ανακύκλωσης Λευκάδας -«ΛΕΥΚΟΓΑΙΑ

6 Σχόλια

  1. κωστας
    26 Οκτωβρίου 2016 at 22:40 — Απάντηση

    οπως τα λεει ο ανατολικος ειναι , εγω αυτο καταλαβα ,απλως σκεφτωμαι τους θυσιασε στην ηθικη δηθεν ? στις κυβερνητικες εντολες ? η οι ψηφοι που ελεγαν οχι ειναι περισσοτεροι ? η αληθεια νομιζω ειναι παντα καπου στη μεση . η γνωμη μου

  2. Βόρειος
    26 Οκτωβρίου 2016 at 14:07 — Απάντηση

    Από τα σχόλια αλλά και από την γενικότερη συζήτηση έχουν ανακύψει δυο σοβαρά θέματα. Τι πάει να πει «ποιος μπορεί να μιλάει για ηθική στις μέρες μας;» και το άλλο που κάπου είδα γραμμένο να μην μιλάμε για θέματα ηθικής στους γονείς.

    Μήπως δηλαδή πρέπει να σταματήσουμε να εκφράζουμε απόψεις, μήπως να αναστείλουμε την ελευθερία της έκφρασης μέχρι να βρούμε τον ηθικό ανάμεσα μας. Ως άποψη μου φαίνεται ολοκληρωτική.

    Επίσης από πότε η ιδιότητα του γονέα έγινε καθαγιασμένη και δεν μπορούμε να την αγγίξουμε. Τόσα διαβάζουμε κάθε μέρα για γονείς που κακοποιούν τα παιδιά τους, βιαιοπραγούν επάνω τους και τα δικαστήρια τους αφαιρούν την επιμέλεια.

    Μην τρελαθούμε λοιπόν τελείως. Κανένας δεν είναι εκ τον προτέρων «αθώος» όλοι κρίνουμε και κρινόμαστε. Και κρινόμαστε από την καθημερινή μας πορεία έκαστος, όχι από αυτά που με ευκολία δηλώνουμε, αλλά από αυτά που πράττουμε.

    Άσχετο: το Ιωάννης Ιωάννου είναι κανονικό όνομα ή ψευδώνυμο;

  3. ΑΚΤΙΒΙΣΤΗΣ
    26 Οκτωβρίου 2016 at 09:01 — Απάντηση

    Έχεις δίκιο, Βόρειε! Γιατί τους ψηφίζουμε τους “αιρετούς” μας; Για ρουσφέτια και μικροεξυπηρετήσεις τους ψηφίζουμε! Αν δεν μας τα κάνουν, τι τους χρειαζόμαστε! Και ο κ. Ιωάννου σαφέστατος είναι. Ποσόστωση εδώ και τώρα ζητάει! Άσχετα αν ο συλλογισμός, που ακολουθεί, για να στηρίξει το δίκαιο του αιτήματός του είναι παραβιάζει κάθε κανόνα τυπικής λογικής.

  4. Ανατολικος
    26 Οκτωβρίου 2016 at 06:36 — Απάντηση

    Μηπως απλα ο κυριος ιωαννου επλανηθειν απο τον κυριο δημαρχο ? Μηπως ο κυριος δημαρχος για χαρη των ψηφων συναινεσαι και επιβραβευσε το αιτημα των γονιων και τους παρεσυρε ως προβατα σε ενα δημοτικο συμβουλιο στημενο και ετοιμο να τους θυσιασει στο ονομα της ηθικης ? Το νομισμα εχει δυο οψεις παντα….εχετε δικιο αδικο το μετρο αναρωτιεμαι ομως ποιος ειναι αξιος να μιλησει για ηθικη στις μερες μας…..

  5. NOTIOS
    26 Οκτωβρίου 2016 at 00:36 — Απάντηση

    Δηλαδή Κύριε Ιωάννου απειλείς με μαύρο δαγκωτό τους δημοτικούς σύμβουλους που ψηφίσαν όχι??
    Το πρόβλημα ηθικής το εχεις εσύ!! Όχι αυτοί!!
    Αν είσαι διορισμένος κάπου, τι μέσο είχες για να διοριστείς???

    • Βόρειος
      26 Οκτωβρίου 2016 at 01:01 — Απάντηση

      Ο άνθρωπος είναι ειλικρινής. Τι δεν καταλάβατε; Γιατί νομίζετε ψηφίζουμε συμβούλους και βουλευτές; Για ρουσφέτια και χάρες. Γι’ αυτό έχει γεμίσει ο τόπος ανθρωπάκια παρόμοιων προσόντων, δηλαδή χωρίς καθόλου προσόντα. Κατάλληλους μόνο για ρουσφέτια. Και τώρα θύμωσε που δεν του έκαναν τη χάρη. Ξαφνικά είδε το φως το αληθινό και ανακάλυψε πόσο ανήθικοι είναι. Αλλά ξεχνά ότι αυτός τους ψήφισε.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.