HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΠεριδιάβαση του διαύλου της Λευκάδας από νότο προς βορρά

Περιδιάβαση του διαύλου της Λευκάδας από νότο προς βορρά

Smaura1

Η αρχή του κόλπου του Δρέπανου, στα νοτιότατα του Διαύλου της Λευκάδας, ακριβώς ανάμεσα στον λόφο επί της ακαρνανικής ακτής, όπου βρίσκεται το κάστρο του Αγίου Γεωργίου, που κατασκευάστηκε από τον Αλή Πασά το 1807 (διακρίνεται επάνω αριστερά) και στο χωριό Λυγιά της Λευκάδας,το οποίο βρισκόταν στη θάλασσα μπροστά στο Καλλιγόνι. Στο σημείο αυτό βρισκόταν η είσοδος του λιμανιού της αρχαίας Λευκάδας. Τώρα ο μόλος αυτός είναι θαμμένος στη θάλασσα σε βάθος τριών περίπου μέτρων: μια «λιθιά» 1.800 περίπου μέτρων, που ξεκινά από το σημείο αυτό της Ακαρνανίας και φτάνει απέναντι στη Λυγιά, με ένα άνοιγμα στο κέντρο για να περνάνε τα πλοία, το οποίο έκλεινε με αλυσίδα. Φαίνεται από την επιφάνεια, κυρίως τις πρωινές ώρες όταν η θάλασσα είναι ακύμαντη.

Smaura2

Smaura3

Το μικρό φρούριο Αλέξανδρος στην ομώνυμη νησίδα, ανάμεσα από τον ναό του Άγιου Παντελεήμονα στις Αλυκές Αλεξάνδρου και στην τοποθεσία Παλιοχαλιάς επί της ακαρνανικής ακτής. Το σημείο αυτό είναι το σημείο της νότιας κατάληξης του Διαύλου. Υπήρχε και επί Ενετών ένα μικρό φρούριο (torretta) στη θέση αυτή, το οποίο επανακατασκευάστηκε και βελτιώθηκε το 1807 (έκτακτος κομισάριος της Επτανήσου Πολιτείας στη Λευκάδα ήταν το έτος αυτό ο νεαρός τότε Ιωάννης Καποδίστριας), για να αποκρούσει την επικείμενη επίθεση του Αλή κατά της Λευκάδας. Το όνομα δόθηκε προς τιμήν του Τσάρου Αλεξάνδρου της Ρωσίας, υπό την προστασία της οποίας βρισκόταν τότε η Επτάνησος Πολιτεία.

smaura4

Το μικρό φρούριο Φορτίνο ή Κωνσταντίνος, βορειότερα του φρουρίου Αλέξανδρος, απέναντι σχεδόν από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού της Λευκάδας. Κατασκευάστηκε την ίδια χρονιά με το φρούριο του Αλεξάνδρου και για τον ίδιο ακριβώς σκοπό.

Smaura5

Το κάστρο του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στην Πλαγιά Αιτωλοακαρνανίας και χτίστηκε από τον Αλή Πασά το 1806 με 1807. Σκοπός ήταν να χρησιμοποιηθεί το κάστρο σαν ορμητήριο του στρατού του Αλή Πασά, στην επιχείρηση κατά της Λευκάδας το 1807 η οποία τελικά δεν είχε επιτυχία. Το κάστρο κατελήφθη από τους Έλληνες τον Μάιο του 1821 υπό τον Γ. Τσόγκα.

Smaura6

Το μικρό φρούριο του Τεκέ. Βρίσκεται επί της εθνικής οδού Λευκάδας-Βόνιτσας, επί του λοφίσκου που βρίσκεται στο σημείο που η εθνική οδός τέμνεται από την διασταύρωση προς Περατιά και Πλαγιά. Χτίστηκε από τον Αλή την ίδια χρονιά (1807) με το κάστρο του Αγίου Γεωργίου και για τον ίδιο σκοπό. Η ονομασία Τεκές δεν έχει σχέση με το φρούριο, δηλώνει απλώς την τοποθεσία: στο σημείο αυτό κατά την εποχή της οθωμανικής κυριαρχίας στη Λευκάδα βρισκόταν ένας «τεκές», δηλαδή ένα μουσουλμανικό μοναστήρι.

Ο σύνδεσμος romeartlover.tripod.com απ’όπου πήραμε τις φωτογραφίες μας στάλθηκε από το Μάριο Ματαράγκα. Οι λεζάντες των φωτογραφιών γράφτηκαν από τον Δημήτρη Τσερέ. Τους ευχαριστούμε.

Προηγουμενο αρθρο
«Εγώ ο αγανακτισμένος Ελληνας»
Επομενο αρθρο
Παυλόσυκα – Άγγελος, σημειώσατε «Δύο»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.