HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ«Περσέας»: Τα προσθετικά του πόδια έγιναν στη Λευκάδα

«Περσέας»: Τα προσθετικά του πόδια έγιναν στη Λευκάδα

ΠΕΡΠΑΤΑΕΙ ΞΑΝΑ ΧΑΡΗ ΣΕ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΑ ΠΟΔΙΑ ΠΟΥ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΣΕ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ -Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Της Νατάσας Πολυγένη
Τεχνητά πόδια απέκτησε ένας αδέσποτος γάτος από τη Λαμία, ο «Περσέας» που πριν από 8 μήνες βρέθηκε άσχημα χτυπημένος, έχοντας χάσει τα 3 από τα 4 πόδια του, το αριστερό εμπρόσθιο και τα δύο οπίσθια. Ο Περσέας μπορεί και πάλι να σταθεί στα πόδια του, χάρη

στα προσθετικά μέλη που τοποθετήθηκαν στην Κτηνιατρική Κλινική Λάρισας της Σοφίας Ζώη και του Δημήτρη Γκουγκουλή. Το χειρουργείο και η τοποθέτηση των τεχνητών μελών ήταν μια πραγματική πρόκληση, καθώς είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο σε γάτα.

Η κτηνίατρος Σοφία Ζώη μιλά στην «Ε» για το σπουδαίο αυτό επίτευγμα που χάρισε και πάλι τη ζωή στο βασανισμένο ζώο.

«Ο Περσέας έφτασε σε εμάς τον περασμένο Μάρτιο από τον Φιλοζωικό Σύλλογο Φθιώτιδας. Η κατάστασή του δεν ήταν καθόλου καλή, αφού τα πίσω πόδια του ήταν κομμένα και το ένα μπροστινό επίσης και οι πληγές του είχαν μολυνθεί. Σε πρώτη φάση έπρεπε να τον περιθάλψουμε και να περιποιηθούμε τα τραύματά του και στη συνέχεια είχαμε μια πραγματική πρόκληση μπροστά μας.

Να φτιάξουμε από το μηδέν νέα πόδια για τον μικρό γατούλη. Σε συνεργασία με μια εταιρεία, τη «bio3dvet» από τη Λευκάδα, όπου ο κτηνίατρος Αλέξης Υφαντής και ο μηχανικός Χάρης Κολιός, ανέλαβαν τη μελέτη, τον σχεδιασμό την κατασκευή των εμφυτευμάτων, τον σχεδιασμό και την κατασκευή των εξωπροσθετικών (πατουσάκια) με τεχνολογία 3D printing.

Τα ενδοπροθέματα τοποθετήθηκαν χειρουργικά και όλα πήγαν καλά. Ήδη έχει γίνει η δοκιμή και στα εξωπροθέματα (τα τεχνητά μέλη) και ο Περσέας δείχνει να τα πηγαίνει περίφημα.

Εξάλλου, είναι ένα ζώο που προσαρμόζεται πολύ εύκολα». Όπως λέει η κ. Σ. Ζώη, το χειρουργείο του Περσέα, που έγινε στις 25 Οκτωβρίου, διήρκησε σχεδόν 2 ώρες και σήμερα χαίρει άκρας υγείας. Θέλει όμως τουλάχιστον 3 εβδομάδες ώστε να είναι πλήρως έτοιμος να τριγυρίζει με τα νέα του μέλη, ενώ απομένει και η αποκατάσταση του μπροστινού του ποδιού.

«Αυτήν τη στιγμή ο Περσέας είναι αυτοεξυπηρετούμενος. Το υλικό που χρησιμοποιήσαμε για τα νέα του πόδια είναι από τιτάνιο και δεν το επιλέξαμε στην τύχη. Είναι ένα ελαφρύ υλικό που μπορεί να ενσωματωθεί πλήρως με το οστό. Φανταστείτε ότι η μελέτη ξεκίνησε τον Ιούνιο και το χειρουργείο έγινε τον Οκτώβριο. Όλον αυτόν τον καιρό ο Περσέας βρίσκεται μαζί μας. Απομένει η μελέτη και το χειρουργείο για το μπροστινό πόδι» προσθέτει.

Πέρα από το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που επιχειρήθηκε τέτοια επέμβαση στην Ελλάδα, η περίπτωση του «Περσέα» είναι μοναδική γιατί πρόκειται για έναν αδέσποτο γάτο, που βρήκε πολλούς ανθρώπους να το αγκαλιάσουν, να νοιαστούν για εκείνο και να βοηθήσουν οικονομικά ώστε αυτή η υψηλού κόστους επέμβαση να γίνει πραγματικότητα.

Για τον συμπαθέστατο γατούλη ο Φιλοζωικός Σύλλογος Φθιώτιδας έχει ανοίξει και σελίδα στο Facebook «Γίνε τα πόδια του Περσέα», όπου ενημερώνει για την πορεία της υγείας του Περσέα και μάλιστα όσοι επιθυμούν μπορούν να καταθέτουν χρήματα στον λογαριασμό του Φιλοζωικού Συλλόγου Φθιώτιδας , για να καλυφθούν τα έξοδα της κλινικής, αλλά και της αποκατάστασης και του μπροστινού ποδιού.

Πηγή: https://www.eleftheria.gr

Προηγουμενο αρθρο
Οἰκία Γ. Σκαλβενίτη νῦν Μαμαλούκα
Επομενο αρθρο
Μικρός Γιαλός: Το ποιο ζεστό μέρος της Λευκάδας το Χειμώνα!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.