HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΠνιγήκαμε στα χορτάρια

Πνιγήκαμε στα χορτάρια

Ανελέητη είναι τελικά η Άνοιξη! Μεγαλώνει η μέρα, λάμπει ο ήλιος και δεν μπορούν να κρυφτούν οι πομπές μας. Καλά και όμορφα τα λουλουδάκια και η πρασινάδα, χαρά θεού. Αλλά μόνο στην εξοχή. Όταν αρχίζουν να αγκαλιάζουν την πόλη τότε η εικόνα που δίνουν είναι αυτή της πλήρους εγκατάλειψης.

Ξεκινώντας από το ΚΤΕΛ και μέχρι να φτάσεις στην είσοδο του Νοσοκομείου η κατάσταση είναι απελπιστική. Όλες οι νησίδες του δρόμου είναι πνιγμένες στην κυριολεξία στα χορτάρια.

Όχι, το φαινόμενο δεν είναι φετινό. Ο συγκεκριμένος δρόμος έχει φαρδιά πεζοδρόμια και νησίδες που έχουν μετατραπεί σε χέρσα χωράφια. Κάθε χρόνο υπήρχε υστέρηση στην αποψίλωση του χώρου. Φέτος όμως η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Σύμφωνα με την εμπειρία αλλά και την κοινή λογική σε δρόμους που γειτνιάζουν με χωράφια και άφθονη πρασινάδα, η διαχωριστική νησίδα πρέπει να είναι στεγανοποιημένη, όχι δηλαδή γεμάτη με χώμα. Η τοποθέτηση χώματος και η λειτουργία της φύσης, σε συνδυασμό με την αδυναμία του Δήμου για συνεχή αποψίλωση, δημιουργούν μικρές ζούγκλες.

Ενώ λοιπόν η κατάσταση είναι χρόνια, γνωστή σε όσους χρησιμοποιούν αυτούς τους δρόμους, οι αρμόδιοι δεν το γνωρίζουν ή αν το γνωρίζουν, αδιαφορούν.

Πως αλλιώς να εξηγήσουμε τον τρόπο κατασκευής του νέου κυκλικού κόμβου στην διασταύρωση Φιλοσόφων και Καραβέλα;

Για την κατασκευή του κόμβου δημιουργήθηκαν παρτέρια δεξιά και αριστερά του δρόμου δίπλα στα πεζοδρόμια. Επίσης φάρδυναν οι υπάρχουσες και δημιουργήθηκαν νέες νησίδες. Πρόκειται για 20 τέτοια ανοίγματα! Όλα γέμισαν με χώμα, αντί να στρωθούν είτε με τσιμέντο είτε με πλάκες. Το χώμα απέδωσε… καρπούς και μάλιστα πλούσιους. Ο τόπος πνίγηκε στα χορτάρια. Η περιοχή έγινε… αγνώριστη, για είσοδο πόλης είναι ντροπιαστική.

Αυτές είναι οι νησίδες στη διασταύρωση Φιλοσόφων και επαρχιακού δρόμου.

Πεζοδρόμιο απέναντι από το Κοιμητήριο.

Απέναντι ακριβώς από την είσοδο του Νοσοκομείου. Όση ώρα φωτογραφίζαμε, για να ξεκινήσουν 2 αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα, χρειάστηκε να βγουν στο δρόμο για να μπορέσουν να επιβιβαστούν οι επιβάτες. Το πεζοδρόμιο… σαβάνα.

Μεγάλη νησίδα μπροστά από του Αργυρού στη Φιλοσόφων

Κι εδώ κάποτε ήταν πεζοδρόμιο, οδός φιλοσόφων

Εδώ μέσα, βαθιά κρυμμένα -όσα δεν ξεράθηκαν- είναι τα φυτά που φύτεψε -παραμονές εκλογών- ο προηγούμενος δήμαρχος. Πόσο δίκιο είχαμε, που γράψαμε τότε, πως η περιοχή το τελευταίο που χρειάζεται, είναι η δενδροφύτευση!

Εν κατακλείδι: το «μεγάλο» έργο του κόμβου στην οδό Φιλοσόφων -που είναι και η μεγαλύτερη αισθητικά πληγή της περιοχής- χρειάζεται επειγόντως ένα άλλο έργο: Να κλείσει όλες τις χωμάτινες κατασκευές που δημιουργήθηκαν, με πλάκες ή με τσιμέντο. Αν παραμείνει το χώμα δίπλα στα πεζοδρόμια -πέραν της ζούγκλας που δημιουργεί- με τις βροχές εύκολα θα μετακινηθεί πάνω στα πεζοδρόμια. Έτσι όσα είναι ακόμα προσβάσιμα θα κλείσουν σύντομα.

Επίσης,το πεζοδρόμιο απέναντι από την είσοδο του Νοσοκομείου πρέπει άμεσα να καθαριστεί, για ευνόητους λόγους.

Για όλα τα υπόλοιπα…

Οι φωτογραφίες είναι σημερινές. Ο κόμβος καθαρίστηκε πριν από το Πάσχα. Προηγουμένως η κατάσταση ήταν απερίγραπτη.

Προηγουμενο αρθρο
Η Καρυά από ψηλά!
Επομενο αρθρο
Ανακοίνωση Οδοντιατρικού Συλλόγου Λευκάδας

4 Σχόλια

  1. Σταθας
    6 Μαΐου 2020 at 13:57 — Απάντηση

    Ευτυχώς ο Καλός έκανε τρίτη λωρίδα ,χωματινη, απ’τον Αη μνα μέχρι την Απολπαινα για να φυτεψουμε κανα ζαρζαβατικο. Ουστ!

  2. ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
    5 Μαΐου 2020 at 00:01 — Απάντηση

    Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ο κορωνοιός, παρασκευάστηκε στα εργαστήρια της οικίας Δρακονταειδή.
    Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνείστε μου!
    Ιδιαίτερα η συνταξη!!!

  3. Βασίλης παναγιωτου
    4 Μαΐου 2020 at 13:59 — Απάντηση

    Κύρια Σάντα Δεν γνωρίζω τον ακριβή λόγο της αναφοράς σας στο κόμβο φιλοσόφων και Καραβέλα και τα κατα τη κρίση σας αντιαισθητικη όψη της αλλά σαν κάτοικος της συγκεκριμένης περιοχής από πολλών ετών προτιμω αυτό έστω το όχι και αισθητικά όμορφο έργο από τη συχνότατη κατά πολλά χρόνια σύγκρουση οχημάτων παντός τύπου ,επικινδυνη για όλους τετραπλή διάβαση και ανθρώπινα σώματα τραυματισμένα στο οδόστρωμα. Και το σπουδαιότερο κ Σάντα αδιαφορία πλήρης όλων των διοικούντων για τριάντα περίπου χρόνια αλλά και των συναδέλφων σας, απλά γιατί η συγκεκριμένη περιοχή μέχρι προ λίγων ετών δεν αριθμούσε πολλούς ψήφους και ήταν εκτός του αστικού ιστού της πόλης, Σωστη η αναφορά σας στο καθαρισμό των πεζοδρομίων και οι φωτογραφίες σας αλλά νοτιότερα της φλοσοφων υπάρχει η παλιά καραβελα, η λεγόμενη Καροδρομος ( Βάρδα ) όπου κάνετε πεζοπορία μέσα στο πράσινο και που καθαρίζεται από τα χόρτα αλλά συντηρείται και το προ τριάντα ετών οδόστρωμα από τους κατοίκους που μένουν εκεί με πλήρη αδιαφορία όλων όσων διοίκησαν και διοικούν τη πόλη και το τόπο.. Ακόμη δεν ξέρουν, δήθεν, ποιου είναι η αρμοδιότητα, του Δήμου η της περιφέρειας. Αλλα και εσείς δεν βλέπω να δημοσιεύεται φωτογραφίες και άρθρα για αυτή τη ιστορική και πανέμορφη διαδρομή που όλοι οι παλιοί και νέοι Λευκαδίτες σίγουρα την έχουν διαβεί. Ευελπιστώ να σας απασχολήσει ποικιλόμορφα. Βασίλης Παναγιώτου.

  4. ΧΑΛΙΚΙΑΣ
    4 Μαΐου 2020 at 12:40 — Απάντηση

    ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΠΑΤΟΡΙΚΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ …..

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.