HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΠοιος ήταν ο αρχαίος Τηλυκράτης που έδωσε το όνομα του στην τοπική ομάδα

Ποιος ήταν ο αρχαίος Τηλυκράτης που έδωσε το όνομα του στην τοπική ομάδα

Στις 3 Μαΐου 1927 ιδρύθηκε από τη Νομαρχία Πρεβέζης το Σωματείο Εθνικής Φυσικής Αγωγής Σ.Ε.Φ.Α. «ο Τηλυκράτης», με χρώματα κόκκινο-μπλε και έμβλημα τα κεφαλαία γράμματα ΤΛ (Τηλυκράτης Λευκάδας) στο αριστερό μέρος της φανέλας.

Η ίδρυση του «Τηλυκράτη» χαιρετίστηκε ως σημαντικό, αθλητικό και κοινωνικό γεγονός από τον Τύπο της εποχής. Η εφημερίδα «Τσεκούρα» γράφει σχετικά στο φύλλο της 23ης Μαΐου 1927: «Μ’ εξαιρετική χαρά γνωρίζομε στους ανταγωνιστάς μας πως ιδρύθηκε στην πόλι μας Σύλλογος Εθνικής Φυσικής Αγωγής υπό την επωνυμίαν ΤΗΛΥΚΡΑΤΗΣ, με σκοπό την ανάπτυξι της αγάπης προς τον αθλητισμό και τη φυσική ζωή στους νέους. Ο Σύλλογος θα τους βγάλη από το σαπισμένο πνεύμα μπλαζεδισμού και θα παραδώσει τους τρυφερούς βλαστούς της σήμερον αλκίμους και σοβαρούς πολίτας στην κοινωνία με κορμιά λυγερά και λεβέντικα αλλά και με εγκέφαλο διαυγή και ανεπτυγμένο μακρυά από την πνιχτή ατμόσφαιρα του καφενείου και της ταβέρνας την αναθυμίασι…»

Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του «Τηλυκράτη απαρτιζόταν από τους: Ιωάννη Κ. Σταματέλο, καθηγητή του Γυμνασίου (πρόεδρος), ο οποίος εισηγήθηκε και το όνομα του νέου Συλλόγου, από τον Αναστάσιο Μανούδη, καθηγητή του Γυμνασίου (αντιπρόεδρος), ο οποίος ως πρόσφυγας σηματοδοτεί τη σχέση του νέου Συλλόγου με το προσφυγικό κόσμο της Λευκάδος, τον Αλέκο Φ. Φίλιππα, έμπορο (ταμίας), τον Χριστόφορο Λάζαρη δικηγόρο μετέπειτα εισαγγελέα, Γυμνασιακό έφορο και τον επιπλοποιό Νικόλαο Θερμό μέλος, ο οποίος σηματοδοτεί τη σύνδεση του νέου σωματείου με την εξωσχολική νεολαία.

Το όνομα Τηλυκράτης  -που σημαίνει  εκείνος που κρατεί μακρύ δόρυ- ανάγει σε ιστορικό πρόσωπο του νησιού, με δράση κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Οι Λευκαδίτες κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο βρεθήκαν στο πλευρό των Σπαρτιατών.

  Σύμφωνα με τον ιστορικό Πάνο Ροντογιάννη, πρόκειται για πλοίαρχο, διακρινόμενο στη ναυμαχία των Αιγός Ποταμών (τέλη Αυγούστου 405 π.Χ) στην οποία καταστράφηκε οριστικά η Αθηναϊκή δύναμη. Τον Τηλυκράτη εικόνιζε ο ένας από τους λαμπρούς ανδριάντες των ναυάρχων, αφιέρωμα των νικητών στους Δελφούς μετά τη ναυμαχία.

 (Παυσανίας 10.9,4):
«Λακεδαιμονίων δε απαντικρύ τούτων αναθήματα εστίν επ’ Αθηναίων, Διόσκουροι και Ζεύς και Απόλλων τε και Αρτεμις… Ανάκεινται δε και όπισθεν των κατειλεγμένων, όσοι συγκατειργάσαντο τω Λυσάνδρω τα εν Αιγός ποταμοίς ή αυτών Σπαρτιατών ή από των συμμαχησάντων εισί δε οίδε εκ δε Αμβρακίας και Κορίνθου τε και Λευκάδος Τηλυκράτης και Πυθόδοτος Κορίνθιος και Αμβρακιώτης Ευαντίδας…».

(Οι Σπαρτιάτες για την μεγάλη νίκη τους αφιέρωσαν στο ιερό του Απόλλωνος στους Δελφούς τριάντα εφτά ανδριάντες στημένους όλους σε κοινή βάση. Σε μία σειρά μπροστά ήταν οι Διόσκουροι, ο Δίας, ο Απόλλωνας, η Άρτεμη και ο Ποσειδώνας, που στεφάνωνε το Λύσανδρο και ο μάντης του Άβας και ο κυβερνήτης του πλοίου του Έρμων. Πάρα πίσω ήταν οι ανδριάντες 28 «ναυάρχων». Το σύμπλεγμα ήταν περίφημο και είχε το όνομα «Ναύαρχοι» ως την εποχή των Ρωμαίων, και βρισκόταν ως τότε στη θέση του.)

1933 η ομάδα του  Τηλυκράτη μετά από προπόνηση στο Κάστρο Λευκάδας.
Όρθιοι από τα αριστερά: Αλέκος Μπουρσινός (με πολιτική περιβολή), Σπύρος Περδικάρης, Βασίλης Σίδερης (γονατιστός), Σπύρος Βαρνακιώτης, Γιάννης Αθηνιώτης, Δημήτριος Βλάχος, Γιάννης Θάνος, Κώστας Καλυβιώτης, Γιώργος Γιαννουλάτος (με πολιτική περιβολή).
Καθιστοί από τα αριστερά: Κυριάκος (μη Λευκαδίτης), Κώστας Βαλαμόντε
(τερματοφύλακας), Σπύρος Μπουρσινός (γονατιστός) και Ερμόλαος Σκεπετάρης

Σχετικά άρθρα:
Φωτογραφική διαδρομή στην ενενηντάχρονη ιστορία του Τηλυκράτη ΜΕΡΟΣ Α’
Φωτογραφική διαδρομή στην 90χρονη ιστορία του Τηλυκράτη ΜΕΡΟΣ Β’

Προηγουμενο αρθρο
Παραβάσεις και πρόστιμα κατά των έλεγχο των μέτρων αποφυγής διάδοσης του κορωνοϊού
Επομενο αρθρο
Ενημέρωση επιτροπής κατοίκων – ιδιοκτητών Απόλπαινας Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.