HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΠολιτιστικές δραστηριότητες Νέας Χορωδίας Λευκάδας

Πολιτιστικές δραστηριότητες Νέας Χορωδίας Λευκάδας

Το βράδυ της Παρασκευής, 16 Αυγούστου 2019, ο Όμιλος της Νέας Χορωδίας Λευκάδας, με την συμμετοχή της Αγιομαυρίτικης Παρέας, πραγματοποίησε το παραδοσιακό έθιμο της Βαρκαρόλας. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε με τον Δήμο Λευκάδας.

Επτανησιακές καντάδες και μελωδίες πλημμύρισαν το κανάλι, μπροστά από τον πεζόδρομο Αγγ. Σικελιανού στην πόλη της Λευκάδας, ταξιδεύοντας τους εκατοντάδες ντόπιους και ξένους επισκέπτες σε ένα νοσταλγικό και συνάμα ρομαντικό παρελθόν όπου το τραγούδι και η μουσική πρωταγωνιστούσαν στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

Φωτισμένες βάρκες και πριάρια συνόδευαν τους κανταδόρους και τους μουσικούς κι ένα υπέρλαμπρο Αυγουστιάτικο φεγγάρι στόλιζε τον έναστρο ουρανό.

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης καθαρίστηκε, βάφτηκε και φωτίστηκε η εγκαταλειμμένη βάρκα (δίπλα από το Ανοιχτό Θέατρο) που για πολλά χρόνια ήταν εκείνη που φιλοξενούσε τους χορωδούς και τους κανταδόρους και κυριαρχούσε με την επιβλητικότητά της στις εκδηλώσεις της Βαρκαρόλας. Από εκείνη την ημέρα η βαρκούλα που βαφτίστηκε «Νέα Χορωδία» έγινε πόλος έλξης και οι περισσότεροι επισκέπτες του νησιού μας που κάνουν τον περίπατό τους στον πεζόδρομο κάνουν μία στάση για να φωτογραφηθούν.

Η μικρή μας αυτή παρέμβαση, που έτυχε καθολικής αποδοχής, ευχόμαστε να ευαισθητοποιήσει τις αρμόδιες τοπικές Αρχές ώστε, σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες των παροπλισμένων πριαριών και βαρκών, να δημιουργηθεί ένας κατάλληλος χώρος έκθεσης και ανάδειξης της ναυπηγοξυλουργικής τέχνης του νησιού μας.

Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Λευκάδας για την συνδιοργάνωση της εκδήλωσης, τους κανταδόρους, τους μουσικούς, τους βαρκάρηδες, τα μικρά παιδιά, όλους τους εθελοντές, τους χορηγούς μας, τους ηχολήπτες, τα τοπικά Μ.Μ.Ε. για την προβολή και κάλυψη της εκδήλωσης καθώς και όλο τον κόσμο που για μια ακόμη φορά αγκάλιασε το έθιμο της Βαρκαρόλας.

Την Τετάρτη το βράδυ, 21 Αυγούστου 2019, το χορευτικό τμήμα παραστάσεων της Νέας Χορωδίας συμμετείχε στο 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας, παρουσιάζοντας χορούς από την περιοχή της Καππαδοκίας. Οι χορευτές και οι χορεύτριες απέδωσαν με τον καλύτερο τρόπο το ιδιαίτερα σεμνό και βαθιά μυσταγωγικό ύφος των χορών, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από την ρυθμική και ιδιαίτερα χαρισματική κίνηση έχοντας επίδραση από την θρησκευτικότητα των ανθρώπων με αποτέλεσμα οι χοροί να παρουσιάζουν τελετουργική μορφή.

Σημαντικότατο ρόλο στην επιτυχία της χορευτικής παράστασης έπαιξε η εξαιρετική ορχήστρα αποτελούμενη από τους εξής μουσικούς και τραγουδιστές: Λάμπρος Τζόκας-βιολί, Μάριος Τούμπας-λαούτο, Στέλλα Βαλάση-σαντούρι, Ηλίας Μαντικός-κανονάκι, Νικήτας Ζαβιτσάνος κρουστά, Νίκος Μιχόπουλος-τραγούδι, Μαρία Ναστούλη-τραγούδι.

Συγχαίρουμε όλους τους χορευτές και τις χορεύτριες για την συνέπεια που επέδειξαν στις πρόβες ώστε να επιτευχθεί στο μέγιστο βαθμό μια τόσο απαιτητική παράσταση. Επίσης τους ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον και την αγάπη που εκδηλώνουν για τον Όμιλο της Νέας Χορωδίας με αποτέλεσμα την εδραίωση οικογενειακού και υγιούς κλίματος.

Καταλυτικό ρόλο στην άρτια εμφάνιση του χορευτικού και γενικότερα στον τρόπο διδασκαλίας εκμάθησης των χορών έχει παίξει η παρουσία του χοροδιδασκάλου κ. Βασίλη Μπίτση, ο οποίος με την σεμνότητα, το ήθος, το πάθος, την αγάπη και τις γνώσεις του για τους παραδοσιακούς χορούς έχει καταφέρει να εμπνεύσει και να συσπειρώσει τους χορευτές και τις χορεύτριες και να μας εκπλήσσει κάθε χρόνο με τις υπέροχα χορογραφημένες παραστάσεις.

Από το Δ.Σ.

Προηγουμενο αρθρο
Συγχαρητήριες ανακοινώσεις στους επιτυχόντες των Πανελλαδικών Εξετάσεων
Επομενο αρθρο
64χρονος θανάτωσε επτά γάτες στον Καστό

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.