HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠού πήγαν οι «Αγανακτισμένοι» των παρελάσεων;

Πού πήγαν οι «Αγανακτισμένοι» των παρελάσεων;

Του Τάκη Καραγιάννη

Το πρωί της 27ης Οκτωβρίου, όχι πάρα πολλά χρόνια πριν, το 2011, αγανακτισμένοι πολίτες διέκοπταν τη μαθητική παρέλαση της Θεσσαλονίκης για να παρελάσουν οι ίδιοι. Αντί για ελληνικές σημαίες είχαν πανό που έγραφαν ΟΛΜΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Οι καθηγητές, δηλαδή, διέκοψαν την παρέλαση των μαθητών τους. Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, διέκοψαν την παρέλαση των παιδιών τους.

Είναι η περίοδος που αυτοί οι πολίτες έχουν, ήδη, αυτο-ονομαστεί Αγανακτισμένοι, είχαν, ήδη, δώσει κινηματικό χαρακτήρα στη δράση τους και είχαν, ήδη, παραλύσει την οποιαδήποτε κρατική δραστηριότητα. Ένα εξάμηνο πριν τα συμβάντα της παρέλασης της Θεσσαλονίκης, το κέντρο της Αθήνας ήταν κάθε δεύτερη μέρα κλειστό, ταξιτζήδες και φορτηγατζήδες διαμαρτύρονταν γιατί δεν ήθελαν να ανοίξει το επάγγελμά τους (σωστά, πρέπει μια άδεια να κοστίζει 200.000), δάσκαλοι και καθηγητές αντιδρούσαν στο κόψιμο των μισθών τους (τα ιδιαίτερα στο μεταξύ συνεχίζονταν κανονικά), και –γενικά- κόσμος και κοσμάκης σουλάτσαρε στο Σύνταγμα και στις πλατείες της χώρας. Δίκιο, άδικο, είναι μια άλλη συζήτηση.

Από τότε πέρασαν τέσσερα ακριβώς χρόνια. Ούτε μέρα παραπάνω, ούτε ώρα. Ο κόσμος αυτός άλλαξε έξι κυβερνήσεις (Παπαδήμου, Πικραμμένου, Σαμαρά, Τσίπρα, Θάνου, Τσίπρα), πέντε πρωθυπουργούς και πήγε στις κάλπες σχεδόν διπλάσιες φορές.

Τι άλλαξε;

Στην πολιτική και την οικονομία σχεδόν τίποτα. Εφαρμόζονται οι ίδιες πολιτικές πάνω-κάτω, υπάρχει η ίδια αβεβαιότητα για το εάν «το πρόγραμμα βγαίνει», παρατηρείται η ίδια επιδείνωση των δεικτών της οικονομίας και η ίδια συρρίκνωση των αποταμιεύσεων του κόσμου. Στο μεταξύ, είχαμε κλειστές τράπεζες και δεν μπορείς να κινήσεις τα χρήματά σου με όποιον τρόπο θέλεις κι επιθυμείς. Είχαμε και καταστροφή των περισσότερων συμμαχιών που είχαμε έστω με κάποιες χώρες στην Ευρώπη, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα.

Στην κοινωνία, όμως, άλλαξαν πολλά. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ φαντάζουν τόσο μακρινές αναμνήσεις, όσο κι οι υποσχέσεις του Τσίπρα για σκίσιμο των Μνημονίων. Οι τότε Αγανακτισμένοι είναι –κατά πλειοψηφία- τώρα στην εξουσία. Όσοι κρατούσαν τότε σημαίες της ΟΛΜΕ και του ΣΥΡΙΖΑ τώρα κάθονται στα καφενεία και αντιδρούν αμήχανα στην κριτική που γίνεται στην κυβέρνηση. Όσοι κρατούσαν ελληνικές σημαίες, φουσκώνουν τα στήθη τους από υπερηφάνεια όταν βλέπουν τον Καμμένο να επιδίδεται σε σόου πατριωτικό.

Αξιοπρεπές όλο αυτό, έτσι;

Υ.Γ. Το παρακάτω βίντεο είναι από τη μαθητική παρέλαση της Θεσσαλονίκης, το 2011. Είναι το περιστατικό που περιγράφεται στην αρχή του κειμένου. Ακούστε το, προσέξτε τη ρητορική των διαδηλωτών. Κουφάλες, κρεμάλες κλπ. Ενδεικτικό του μίσους που ξέβρασε η κρίση στην ελληνική κοινωνία και που τώρα κρύβεται ξανά κάτω από το χαλί. Του Μαξίμου.

Πηγή: www.protagon.gr

Προηγουμενο αρθρο
Εσπερινός στο ερειπωμένο εκκλησάκι των Αγίων Πέντε στα Χορτάτα
Επομενο αρθρο
Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Λευκάδα

5 Σχόλια

  1. Gyrologos
    1 Νοεμβρίου 2015 at 00:58 — Απάντηση

    Αγαπητέ anwnimos οι ντόπιοι της εξουσίας που βρίσκονται στο Δήμο και στη Περιφέρεια σκέψου τι έκαναν πριν λίγα χρόνια.Θυμήσου το 2011 στη κεντρική πλατεία του Αγ. Σπυρίδωνα τους Αγανακτισμένους της Λευκάδας.Μέχρι και όργανα είχαν μαζί τους για να δείξουν το μεγάλο βαθμό αγανάκτισης που είχαν μέσα τους.Τώρα βέβαια δουλεύουν στο Δήμο και τη Περιφέρεια ως εκπρόσωποι της κεντρικής εξουσίας.

  2. anwnimos
    31 Οκτωβρίου 2015 at 12:18 — Απάντηση

    Που πήγαν οι πορείες στην αγορά με τις αλυσίδες?
    Που πήγαν οι προτροπές για μη πληρωμή του ΕΝΦΙΑ?
    Που πήγαν οι προτροπές για γενικότερα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ και προτροπές μπαχαλοποίησης σε πορείες?
    Που πήγαν οι επιτροπές του ΟΧΙ και οι συγκεντρωμένοι στην κεντρική πλατεία?
    Που πήγαν οι αγώνες και οι επιτροπές για την μη παραχώρηση των αεροδρομίων?
    Που πήγαν οι προσπάθειες για διάθεση των αποθεματικών?
    Που πήγαν οι καραυγές για τους τραπεζίτες και την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών?
    Που πήγαν οι κραυγές για την πολέμηση κάθε ανομίας και κατάχρησης δημοσίων χώρων του τόπου?
    Για τις κλοπές νερού?
    Για τα δημόσια έργα?
    Για τις απευθείας αναθέσεις και τους εργολάβους?
    Για τη διαφάνεια στη Δεποκαλ και των νομικών προσώπων?
    Για τα κατεστημένα στη διοικητική διάρθρωση του Δήμου?
    (τροφή για τις συγκεντρώσεις απολογισμού με τα γεροντάκια….)
    Οι ντόπιοι μια αντανάκλαση της κεντρικής εξουσίας.

  3. A.
    30 Οκτωβρίου 2015 at 08:42 — Απάντηση

    Λοιπον:Μη κουραζεστε και μην απορειτε.
    1.Η σημερινη εξουσια(που πισω απ το κεφαλι της ,στον τοιχο,μεχρι περυσι ) εγραφε ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ,τωρα απειλέι να κοψει το νερο για 200Ε οφειλη.
    2. Με την κοτσιδα,ηταν απεναντι απο τους..επισημους(οποιοι κι αν ειναι ) και εκραυγαζε.Δειτε τον εφετος ν απολαμβανει τον χαιρετισμο ακριβως στις ιδιες θεσεις των επισημων.
    3. Τα γαλανολευκα χρωματα που χαρακτηριζαν την καθε ΜΑΘΗΤΙΚΗ παρελαση,κατα ενα μερος ,εφετος αντικαταστηθηκαν με εφαρμοστα φορεματακια κοκκινου χρωματος…αναδεικνυοντας τις μοντελες κι οχι τα πραγματι θαυμασια παιδια.
    Λυπαμε,δεν ειμαι του γαλανολευκου ουτε καθως πρεπει αλλα ας τολμησουμε να ξεσκεπασουμε τους κολοτουμπες…
    Αυτο τους αξιζει

  4. ΔΗΜΟΤΗΣ
    29 Οκτωβρίου 2015 at 08:44 — Απάντηση

    Πού πήγαν; Και το ρωτάτε; “Στα τέσσερα”, “Στα τέσσερα” για να μην πώ “Στα οχτώ”!

  5. ΚΑΦΕΝΟΒΙΟΣ
    28 Οκτωβρίου 2015 at 11:57 — Απάντηση

    Πού να πήγαν; Πού να πήγαν; Αχ, αυτή η αμφιβολία θα με φάει!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.