HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠού πας καημένε Ομπάμα…

Πού πας καημένε Ομπάμα…

Του Κώστα Γιαννακίδη

Αν τελικά ματαιωθεί η ομιλία Ομπάμα στην Πνύκα το τραύμα θα είναι μεγάλο: η Ελλάδα θα φανεί ανεπαρκής να εγγυηθεί την ασφαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης, ενώ θα χαθεί μία τεράστια επικοινωνιακή ευκαιρία διαχρονικού χαρακτήρα

Πριν από καμιά τριανταριά χρόνια είχαν εμφανιστεί στην Ελλάδα οι «Αποπυρηνικοποιμένοι Δήμοι». Ο Δήμος Τριανδρίας, στη Θεσσαλονίκη, ήταν ένας από αυτούς. Μιλάμε τώρα για Δήμο-μεσοτοιχία με την Τούμπα, όπου, κάποιες Κυριακές, το πυρηνικά θα ήταν το καλό σενάριο της ημέρας.

Οι ελληνικοί Δήμοι χωρίς πυρηνικά, μετέδιδαν, υποτίθεται, ένα οικουμενικό μήνυμα ειρήνης. Περιέργως στην Ελλάδα είχαμε πρόβλημα μόνο με τους αμερικανικούς πυραύλους «Πέρσινγκ» και «Κρουζ» και όχι με τα αντίστοιχα μοντέλα σοβιετικής παραγωγής. Θα μου πείτε ότι αν συνέπιπταν αμερικανικοί και σοβιετικοί πύραυλοι στην Ελλάδα, η χώρα θα είχε γίνει πάρκινγκ. Εμείς εδώ φιλοξενούσαμε μόνο αμερικανικούς.

Ο Δήμος της Καισαριανής κήρυξε ανεπιθύμητο τον Ομπάμα που, εξ όσων γνωρίζω, δεν σκόπευε να πάει για ούζο. Πριν από είκοσι χρόνια ο Κώστας Καζάκος είχε δικάσει τον Μπιλ Κλίντον στο Σύνταγμα για τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Και όταν είπε να μας επισκεφθεί, την ώρα που εκείνος αναγνώριζε τις ευθύνες των ΗΠΑ για το πραξικόπημα, εμείς παίζαμε ξύλο στο κέντρο της Αθήνας. Τότε ο Αλέξης Τσίπρας, ως νεολαίος του Συνασπισμού, συμμετείχε στις κινητοποιήσεις. Τώρα, στην επόμενη επίσκεψη αμερικανού προέδρου, θα στέκεται στην άκρη το κόκκινου χαλιού. Η ζωή είναι υπέροχη μαζί του και σαρκαστική μαζί μας.

Δεν υπάρχει σημαντικό γεγονός που να λαμβάνει χώρα εδώ και να μην επενδύεται από εκείνη την απαραίτητη επίστρωση γελοιότητας ή, αν θέλετε, γραφικότητας. Και, εντάξει, μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ, υποθέτω, ο Ομπάμα δεν θα είχε πρόβλημα να πιει και ένα κρασί με τον δήμαρχο της Καισαριανής και να συζητήσουν τα της Βενεζουέλας. Η ματαίωση της ομιλίας στην Πνύκα, αν επιβεβαιωθεί, θα είναι μία τραυματική εξέλιξη.

Το ρεπορτάζ λέει ότι μετά την επίθεση στη γαλλική πρεσβεία και την προκήρυξη των «Πυρήνων», οι Αμερικανοί δεν θεωρούν την Πνύκα καλή επιλογή. Το σημείο είναι ανοιχτό, προσβάσιμο από πολλές πλευρές κ.λ.π. Τέλος. Πάμε, μάλλον, για το «Σταύρος Νιάρχος» και σε μικρότερο ακροατήριο. Δεν γνωρίζω δεν πρέπει να υπάρχει άλλη χώρα στο δυτικό κόσμο όπου να έχουν διατυπωθεί απειλές πριν από επίσκεψη Ομπάμα. Κάτι τέτοιο θα συνέβαινε στο Ιράκ ή στο Αφγανιστάν, αλλά εκεί ο πρόεδρος πηγαίνει αιφνιδιαστικά και για λίγες ώρες.

Αν ο Ομπάμα δεν ανέβει στην Πνύκα, η χώρα εκτίθεται αφού δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη για την ασφάλεια του. Τόσο απλό. Και ταυτόχρονα θα χάσει μία τεράστια επικοινωνιακή ευκαιρία. Ναι, η τελευταία ομιλία του Ομπάμα, περί Δημοκρατίας, με σκηνικό τον Παρθενώνα, θα ήταν ένα διαχρονικό trend στο youtube, σημείο ιστορικής σημειολογικής αναφοράς. Ο σπουδαιότερος ηγέτης των καιρών μας θα μιλούσε για τη Δημοκρατία σε περιβάλλον αναφοράς στην κοιτίδα του πολιτεύματος. Ο Ομπάμα στον Παρθενώνα θα γινόταν αφίσα. Ο Ομπάμα στο «Σταύρος Νιάρχος» θα γίνει μονόλεπτη είδηση.

Τι φταίει; Είναι η μιζέρια μας; Η τσαπατσουλιά; Ο κακός μας ο καιρός και η γκαντεμιά; Όλα μαζί. Ο Ομπάμα θα σηκώνει το ποτήρι προς τον Παυλόπουλο και στο κέντρο της Αθήνας μπορεί να ανάβουν οι μολότοφ σαν λαμπάδες στην Ανάσταση. Και όλα θα γίνουν κεραυνός και πικρό ψωμί που έγραψε και ο Λευτέρης ο Παπαδόπουλος στην Καισαριανή.

Πηγή: www.protagon.gr

Προηγουμενο αρθρο
Λευκάτας: Εσχατιά του νησιού, τυλιγμένη στο θρύλο, το μύθο, τον έρωτα, το θάνατο
Επομενο αρθρο
Τροχαίο στην οδό Άγγελου Σικελιανού

1 Σχόλιο

  1. θοδωρής Αραβανής
    13 Νοεμβρίου 2016 at 10:06 — Απάντηση

    Είναι χρόνια και θα συνεχιστεί ώς σύμπτωμα κάθε φορά, μια συγκεκριμένη κουλτουρα κσι πρακτική απομονωτισμού και ομφαλοσκόπησης δήθεν, που με στόχο και πυρήνα την καθημερινή βολευτική ανέξοδα χρόνια τώρα, δεν αρνείται κάθε επικοινωνιακό τέχνασμα για να κάνει αισθητή την παρουσία της με στόχο την κερδοφόρα αντίδραση και συνέχιση της υπόθεσης της ανέξοδης βολευτικής.
    Και στην επίσκεψη πρίν λίγα χρόνια της Καγκελαρίου της Γερμανίας Μέρκελ τα ίδια αντιδραστικά είχαν λάβει χώρα . Και σε κσθε επίσκεψη ξένου ηγέτη στην Ελλάδα η συγκεκριμένη κουλτούρα αφού σταθμίσει τα ωφέλη ή όχι που μπορεί να έχει απ την επίσκεψη, μεθοδεύει και αντιδρά αναλόγως.
    Ταυτόχρονα αυτή η όλη αντίδραση, δεν αρνείται χρόνια να συμμετάσχει στην διανομή των θετικοτήτων που μπορεί να απορρέουν στον χρόνο από την διεθνή θέση της χώρας και τα όποια ωφέλη προκύπτουν από την κάθε επίσκεψη ξένου ηγέτη έστω και συμβολικά. Έστω και αν αυτή η κουλτούρα ενεργοποιήθηκε πρακτικά για την όποια αντίδραση στην κάθε επίσκεψη του ηγέτη άλλης χώρας.
    Ο πυρήνας των αντιδράσεων δεν είναι ούτε ιδεολογικός ούτε πολιτικός ευρύτατα ,αλλά είναι απολυτα προσδιοριδμένος ποσοτικά με στόχο την ανέξοδη βολευτική .
    Έτσι και τα μακροχρόνιότερα ωφέλη που σηματοδοτεί -αρχικά συμβολικά- η επίσκεψη ξένου ηγέτη δεν τα αρνείται η συγκεκριμένη κουλτούρα και καθημερινή πρακτική ,αλλά και τα άμεσα ωφέλη από την αντίδραση σε κάθε επίσκεψη επιδιώκει.
    Για την κουλτούρα και πρακτική αυτή ,-στο συμβάν της επίσκεψης το σημαίνον είναι το ιδεολογικό στοιχείο, το σημαινόμενο είναι το πολιτικό στοιχείο κσι το παραπέμπον είναι η ανέξοδη βολευτική.
    Αυτή είναι η κανονικότητα του επαναλαμβανόμενου πλέον φαινομένου .

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.