HomeΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΠρος ένταξη στο ΕΣΠΑ ο Άγιος Σπυρίδωνας, η Ι.Μ. Παναγίας Οδηγήτριας και το Κάστρο της Αγίας Μαύρας

Προς ένταξη στο ΕΣΠΑ ο Άγιος Σπυρίδωνας, η Ι.Μ. Παναγίας Οδηγήτριας και το Κάστρο της Αγίας Μαύρας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Δελτίο Τύπου

Ανδρέας Κτενάς: «Ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνα» – Μαζί με την Ι.Μ. Παναγία Οδηγήτρια Απόλπαινας και το Κάστρο της Αγίας Μαύρας προς ένταξη στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

Ανοίγει ο δρόμος για την στερέωση – αποκατάσταση του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα Λευκάδας, μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες (24/10) στην Κέρκυρα, στην έδρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, υπό την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δρ. Λίνα Μενδώνη, και την Περιφερειάρχη, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, και στην οποία συμμετείχε και ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς.

Στη συνάντηση – στην οποία εκτός της Υπουργού και της Περιφερειάρχη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου, οι χωρικοί και θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΠΟΑ και της ΠΙΝ, καθώς οι προϊστάμενοι Εφορειών Αρχαιοτήτων των νησιών – συζητήθηκαν θέματα πολιτιστικών υποδομών των νησιών, με έμφαση στον προγραμματισμό έργων και παρεμβάσεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

«Ένα σημαντικό έργο για την Λευκάδα μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Ο Ι.Ν. του Αγίου Σπυρίδωνα είναι ένα σημαντικό μνημείο, καθώς είναι κτισμένος το 1685 και αποτελεί το παλαιότερο κτίσμα της πόλης και σύμβολο της πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής της Λευκάδας. Εδώ και δεκαετίες η ανάγκη της αποκατάστασής του και της απόδοσής του στο λαό της Λευκάδας, είναι επιτακτική, αλλά καθυστερούσε. Μπροστά σε αυτή την υποχρέωση σταθήκαμε με ευθύνη, εργαστήκαμε μεθοδικά και ενώσαμε δυνάμεις. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα, και την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, για την άρση των προβλημάτων, αλλά και την Προϊσταμένη της Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, Ολυμπία Βικάτου, για την πολύτιμη συνεργασία της. Έτσι σήμερα είμαστε σε θέση να μπορούμε να αξιοποιήσουμε τους πόρους του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων 2014-2020, ώστε ο Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνα σύντομα να μπορέσει να ξανανοίξει τις θύρες του» ανέφερε σχετικά ο κ. Κτενάς μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε τα έργα:

της στερέωσης – αποκατάστασης του Ιερού Ναού του Αγ. Σπυρίδωνα στο κέντρο της Λευκάδας,
της στερέωσης- αποκατάστασης του Καθολικού της Ιεράς Μονής της Παναγιάς της Οδηγήτριας στην Απόλπαινα, και της περαιτέρω ανάδειξης του Κάστρου της Αγίας Μαύρας στην είσοδο της Λευκάδας,
να υποβληθούν στο πλαίσιο της Πρόσκλησης ΙΟΝ79 του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ιονίων Νήσων 2014-2020, που είναι ανοικτή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019, ώστε να ενταχθούν προς χρηματοδότηση και να υλοποιηθούν στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, με δικαιούχο το Υπουργείο Πολιτισμού.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη Παρασκευή (18/10) ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς, είχε σύντομη συνάντηση επί του θέματος με την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, και την Προϊσταμένη της ΕΦΑΑΙΤΛ, Ολυμπία Βικάτου, στο περιθώριο της εκδήλωσης παρουσίασης του τόμου των Πρακτικών του 2ου Διεθνούς Αρχαιολογικού & Ιστορικού Συνεδρίου «Το Αρχαιολογικό Έργο στην Αιτωλοακαρνανία και τη Λευκάδα», που πραγματοποιήθηκε στο Μεσολόγγι, στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.

Η Ιερά Μονή Παναγία η Οδηγήτρια στην Απόλπαινα

Το καθολικό της αρχαιότερης σωζόμενης Μονής της Λευκάδας, της Μονής της Παναγιάς της Οδηγήτριας στην Απόλπαινα, αποτελεί ένα από τα παλαιότερα βυζαντινά μνημεία του νησιού. Κτίστηκε στα μέσα του 15ου αιώνα και υπήρξε φημισμένη μονή.

Σύμφωνα με την παράδοση εδώ μόνασε η Ελένη Παλαιολογίνα, αδελφή του Ιωάννη Η’ Παλαιολόγου και πεθερά του τελευταίου δούκα της Λευκάδας, Λεονάρδου Β’ Τόκκου.

Ο ναός σήμερα δεν λειτουργεί και δεν είναι επισκέψιμος. Έχει υποστυλωθεί. Στο εσωτερικό σώζονται κάποιες τοιχογραφίες, ενώ οι περισσότερες έχουν αποτοιχιστεί και φυλάσσονται στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών.

Β’ φάση ανάδειξης του Κάστρου της Αγίας Μαύρας

Το Κάστρο της Αγίας Μαύρας, δεσπόζει στην είσοδο του νησιού της Λευκάδας, και είναι ένα από τα πιο επιβλητικά μεσαιωνικά κτίσματα στην Ελλάδα και αποτελεί πρότυπο οχυρωματικής τέχνης εκείνης της εποχής.
Χτίστηκε από τον φράγκο ηγεμόνα Ιωάννη Ορσίνι, το 1310, και για κάποιο διάστημα είχε μεταφερθεί μέσα σε αυτό η πρωτεύουσα της Λευκάδας για λόγους ασφάλειας.

Το κάστρο είναι επισκέψιμο και ήδη υλοποιείται έργο ανάδειξής του, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Ιονίων Νήσων 2014-2020 και το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2020.
Με την νέα πρόταση, θα χρησιμοποιηθούν επιπλέον πόροι του ΕΣΠΑ, ώστε να επεκταθούν οι εργασίες αποκατάστασης, συντήρησης και διαμόρφωσης του κάστρου, που είναι από τα σημαντικότερα της Ελλάδας.

Δείτε την απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού στη δημοσιογραφική ερώτηση για τον Αγ. Σπυρίδωνα Λευκάδας στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=N7nEXUfXek4

Δείτε τη δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=O2-5UCD3qHw

Δείτε τη δήλωση της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=2DT1wmNYUx0

Προηγουμενο αρθρο
Κατάθεση Στεφάνων μαθητών της πόλης της Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο και η Οικονομική Επιτροπή την ερχόμενη εβδομάδα -Τα θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.