HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

Πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

Η πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στο έκτακτο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη της επιλογής της κυρίας Σακελλαροπούλου.

Στην ουσία της επιλογής Μητσοτάκη, η δυσκολία που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίσει την κυρία Σακελλαροπουλου την ώρα που είχε προταθεί -και εγκριθεί- επί κυβέρνησης Τσίπρα η τοποθέτησή της στη θέση της προέδρου του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

«Η Δημοκρατία, η Ελλάδα και η πρόοδος είναι γένους θηλυκού», σημείωσε μεταξύ άλλων στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός και «η κυρία Σακελλαροπούλου είναι γυναίκα, διακεκριμένη επιστήμων και ενεργός πολίτης. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, η ελληνική κοινωνία χαρακτηρίζεται ακόμα από πολλές διακρίσεις σε βάρος των γυναικών».

«Δεν είναι πολλές οι εμβληματικές ευκαιρίες που έχει ένας Πρωθυπουργός να αφήσει το προσωπικό του αποτύπωμα για το μέλλον», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και πλέον τόνισε, «στις αρχές της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, η Ελληνίδα παίρνει τη θέση που της αξίζει».

Στην αναφορά του στον απερχόμενο Πρόεδρο, ο Πρωθυπουργός θέλησε να υπογραμμίσει: «Σέβομαι απόλυτα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, που ολοκληρώνει τη θητεία του. Προβληματίστηκα πολύ, όμως, είμαι σίγουρος ότι η τελική μου απόφαση είναι η ορθή».

Η πρώτη γυναίκα που προτείνεται για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956 και προέρχεται από δικαστική οικογένεια. Ο αείμνηστος πατέρας της, Νικόλαος Σακελλαρόπουλος διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ ήταν μέλος της σύνθεσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση Ανδρέα Παπανδρέου-Γιώργου Κοσκωτά και για κάποιο διάστημα μάλιστα προήδρευσε. Η ίδια η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ήταν μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Άκρως τιμητική, χαρακτήρισε η Αικ. Σακελλαροπούλου με δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να την προτείνει εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ ως υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι «με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα».

Η δήλωση της κυρίας Σακελλαροπούλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

«Ευχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την άκρως τιμητική επιλογή να με προτείνει, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ως υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πιστεύω ότι με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα.

Με αίσθημα ευθύνης αποδέχομαι την πρόταση και, σε περίπτωση εκλογής μου, θα αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε να υπηρετήσω το υψηλό καθήκον, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα.

Θεωρώ αυτονόητο και δηλώνω ότι, από τη στιγμή αυτή, απέχω από την άσκηση των δικαστικών μου καθηκόντων».

Προηγουμενο αρθρο
Πικ νικ στη Λευκάδα το 1935
Επομενο αρθρο
Ο Σύλλογος εργαζομένων Νοσοκομείου για τις «προσλήψεις» μόνιμων γιατρών που διαφημίζει η κυβέρνηση!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.