HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΤο πρώτο μας μπάνιο, στο Κάστρο

Το πρώτο μας μπάνιο, στο Κάστρο

Το πρώτο μας μπάνιο στο Κάστρο. Κάθε χρόνο η ίδια συνήθεια. Μια συνήθεια που την έχουμε τόσο ανάγκη. Είναι ταυτισμένη με την δική μας κανονικότητα.Το μπάνιο στο Κάστρο είναι  ένα σταθερό σημείο αναφοράς για μας.

Η παραλία, η θάλασσα, οικεία και γνώριμη. Έτσι όπως την αφήσαμε το περασμένο Φθινόπωρο. Είναι τόση η εξοικείωση μαζί της, που σχεδόν μαντεύεις την ώρα ανάλογα με τον κυματισμό της θάλασσας.

Το πρωί η θάλασσα είναι ήσυχη, λάδι σκέτο. Καθαρή και διάφανη. Μόλις αρχίσει να μεσημεριάζει ξεκινά η μάχη των αέρηδων. Ποιος θα υπερισχύσει. Ο γραίος και ο μαΐστρος. Ξεκινούν άτολμα, διερευνητικά. Απλώνουν ένα τρεμουλιαστό χάδι στο θαλασσινό νερό.

Όσο περνά η ώρα, το γνωρίζουμε καλά, θα υπερισχύσει ο μαΐστρος. Έτσι γίνεται κάθε μέρα, κάθε χρόνο από τα παιδικά μας χρόνια ακόμα. Το μεσημεριάτικο κυματάκι του Κάστρου είναι γεγονός. Και ο μαΐστρος έρχεται να μας δώσει την απαραίτητη για την ώρα, δροσιά.

Όσο περνούν τα χρόνια, έχουμε και περισσότερη ανάγκη αυτές τις μικρές σταθερές αξίες της ζωής. Η παραλία του Κάστρου είναι γνώριμη, δεν μας εκπλήσσει, μας προσφέρει μόνο χαρά και σιγουριά. Είναι η κανονικότητα μας. Είναι η ανάγκη που έχουμε να πιστεύουμε πως δεν μεσολάβησε τίποτα από την τελευταία φορά που κολυμπήσαμε στα νερά της.

Η παραλία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της πόλης μας, τις μνήμες και τις εικόνες των κατοίκων  της. Αλλοίμονο στον άνθρωπο που θα μεγαλώσει ξεκομμένος από το παρελθόν, χωρίς σταθερές εικόνες συνέχειας στη ζωή του.

Δεν είναι τυχαίο που όλα τα ολοκληρωτικά καθεστώτα  φροντίζουν για την αποξένωση και αποκοπή των ανθρώπων από την ιστορία και  το παρελθόν τους, καταστρέφοντας όλα τα σημεία μνήμης. Γιατί, άνθρωποι χωρίς μνήμες, χωρίς εικόνες συνέχειας, χωρίς συνειρμούς με το χτες, αποξενώνονται και μετατρέπονται σε χειραγωγούμενα όντα.

Και όπως σοφά έγραψε ο μεγάλος μας ποιητής Γιώργος Σεφέρης: Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον.

Προηγουμενο αρθρο
Παρατηρήσεις αναγνώστη για τους Δασικούς Χάρτες
Επομενο αρθρο
Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας της φωτογραφικής ομάδας «ΦΩΤΟκύτταρο»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.