HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΠόρτες και ρόπτρα στην παλιά πόλη της Λευκάδας

Πόρτες και ρόπτρα στην παλιά πόλη της Λευκάδας

«Η εσωτερική μπασά ή πόρτα (κύρια είσοδος) ήταν ξύλινη από αγριόξυλα, δίφυλλη ή μονόφυλλη. Σκαλίζονταν στην πρόσοψη της ροζέτες ή πεντάγωνα, θριγκοί και έλικες… Η διακόσμηση της εξώθυρας περιλάμβανε και το «μπαταδούρο» ρόπτρο. Ρόπτρα σε παλιές εξώθυρες βρίσκονταν σε ποικιλίες σχεδίων και μορφών. Στη δεκαετία του 1960, που άρχισε η λεηλασία και η αλλοτρίωση κάθε παλαιού (άχρηστου-ξεπερασμένου, όπως έλεγαν οι ιδιοκτήτες της νέας μόδας), εξαφανίστηκαν οι μπαταδούροι με μορφές κεφαλιών λιονταριού, αητών, μορφών Ποσειδώνα, Διόνυσου και Φαραώ.»*

Σε μια μικρή και βιαστική βόλτα στην παλιά πόλη της Λευκάδας διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν στις εξώπορτες αρκετά ρόπτρα, σύγχρονα τα περισσότερα. Η χρήση τους σήμερα έχει αλλάξει. Δεν κάνουν πλέον χρέη κουδουνιού, έχουν καθαρά διακοσμητικό χαρακτήρα. Πριν από μερικά χρόνια,  είχαν σχεδόν εξαφανιστεί τα βαρύτιμα και παλιά.   Στις ανακαινίσεις και στις νέες κατασκευές δεν θεωρούνταν απαραίτητη η τοποθέτηση ρόπτρου. Το γεγονός όμως ότι επανήλθαν, είναι ευχάριστο. Όπως ευχάριστο είναι, ότι και πολλές πόρτες κτιρίων παρότι κατασκευασμένες από σύγχρονα υλικά, είναι περίτεχνες και πεντάμορφες.

* Δήμος Μαλακάσης

Προηγουμενο αρθρο
Βόνιτσα – Λευκάδα και Άκτιο – Άγ. Νικόλαος: Σύμβαση αναμένεται τρία χρόνια (!) μετά την ένταξη
Επομενο αρθρο
Αρχαία κατάλοιπα του τείχους της Νηρίκου, 1891-πηγή στο Μαραντοχώρι

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.